A dió és egyéb magok témához

Joe véleménye a T-T blogról

(egyébként a magok specialistája, hiszen ezzel foglalkozik, miután toxikológus)

dióNéhány gondolat a dióról, a mákról, a lenmagról és a szójáról

„A dióban nagyon sok az Omega6, de legalább annyi az Omega3 is, ami ráadásul csökkenti is az Omega6-ot a felszívódásában!!! (pontosabban elhalássza az Omega6 elől azt az enzimet, ami gyulladást-keltő arachiolsavvá változtatná azt).

Mellesleg a mákban van a legtöbb Omega6 és nincs benne Omega3, nem kéne sokat enni belőle! (Ezért használom a máklisztet, abban szinte nincs is olaj semmilyen).

A lenmagban lévő fitoösztrogén egy lignan, ami csak a belekben a bacik által válik hatásossá. Nem azonos a szójában lévőkkel, azok is fitoösztrogének, de nem lignanok, hanem un. izoflavonoidok. Mindkettő jó lehet változókorban!

A szója maga káros, jól fermentálva kevésbé?! vagy tán nem is?!, de hogy maguk a szója-izoflavonoidok is azok lennének (spéci esetektől eltekintve), arról nem tudok. Miért káros? (Érdekelne.)

Mercola is azt írja itt, hogy a fermentált szója rendben van.

A pajzsmirigy működését a szójában lévő goitrogének befolyásolják károsan (egy állatkísérletben jelentősen csökkentették a pajzsmirigy méretét). Ez és a szója többi káros összetevői is elbomlanak java részt fermentáció hatására. Az izoflavonoidok is átalakulnak. Pl a genistein equol-á, ami nagyon egészséges (képes hatástalanítani a DHT-t nem csak az 5AR enzimet blokkolni). Mercola a fitoösztrogéneket mind kerülendőnek tartja, az egyébként is nagy ösztrogén expozícióval indokolja. De ez éppen mellette is szólhatna …”

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.