Jászvaj = ghee készítése

A T-T blogon olvastam Descalcez hivatkozását a jászvaj használatára. Ez felkeltette az érdeklődésemet.

Az alábbi link alatt olvashattok a jászvajról:

http://www.altussavaria.hu/epiteszet_biologia/letoltheo_

dokumentumok/somlosi_lajos_leirasok_adaptaciok/

kovasz_es_jaszvaj_pdf – védett dokumentum!

jászvaj4

Ghee

Tisztított vaj

Hozzávalók:

  • 1 kg vaj
  • 1 lábas
  • 1 kanál
  • 1 szűrő (elhagyható)

Elkészítés:

  • A kg vajat egy nagy lábasba teszem
  • A legminimálisabb gázlángra teszem, és hagyom, hogy a vaj elolvadjon és főjön
  • Idővel az olvadt vaj tetején hab keletkezik, mely habot – természetesen a főzés befejezésével – óvatosan lekanalazom
  • Az edény alján láthatóvá válik a vaj tejes része
  • Nekem sikerülni szokott az aranysárga ghee-t egyszerűen leönteni
  • Aki ennél az öntésnél nem bízik magában, az használjon sűrű lyukú szita-szűrőt
  • A tisztított vajat kisebb edényekbe szoktam önteni

Print Friendly, PDF & Email

31 thoughts on “Jászvaj = ghee készítése”

  1. Mártika! Olyan szép és magyar ez a megnevezés, hogy jászvaj, hogy bevehetnéd a szótárba úgy, hogy a Ghee -t mindenütt átjavítanád… Nem gondolod, jó ötletnek? Gyorsan rájönne mindenki, mint én is, hogy miről van szó! Hmm?
    (Szerintem Des. is örülne neki, hiszen ő kezdte el terjeszteni)

  2. Legutóbb kilós tételben vettem vajat, sajnos túl sokáig állt, mert vajként (is) akartuk használni, de végül csak egészen kicsi kellett belőle, én meg halogattam a főzését. Így érződött rajta, hogy már nem egészen friss. Ezekután megfőztem, lekanalaztam, és ülepítettem. Ennek ellenére az „érett” illat benne maradt. Kérdésem, hogy ez annak a jele, hogy maga a tejzsír is romlik és inkább dobjam ki (kár érte), vagy tökéletlenül főztem meg vagy szűrtem ki?

    1. Kedves Kleopardo! Sajnos nem értek ehhez, csak sejtéseim vannak. Azt gondolom, hogy az egész megavasodhatott, és ha más nem is történt, de a tejzsír átvette ezt az avas ízt. Esetleg próbálkozz fokhagymás ízesítéssel és sütéshez való felhasználással?! BB

  3. Az alapanyag 1 kg vaj az mindegy, hogy milyen? Lehet bármilyen bolti (mondjuk Kerrygold), vagy valami speckó termelői kecskevaj, ill. hasonló kell?

    1. Nem kell semmilyen speciális vaj. Én a legolcsóbbat szoktam választani. A lényeg, hogy a tejszármazékokat kiszűrjük, és csak a zsír maradjon meg. BB

  4. A késztermék mennyire sűrű? Én azt hittem, valamivel hígabb lesz, és nem aranysárga lett, hanem madártejszínű. Amúgy az illata jó, csak nem vagyok benne biztos, hogy így kell-e kinéznie. Igaz, 3-szor is átszűrtem.

    1. Talán ott ronthattad el, hogy a főzéskor egy felső habos réteg keletkezik, amit le kell kanalazni, és a jászvaj aljára leülepedik egy fehér réteg – a vaj tejes része. Erről a fehér rétegről kell az aranysárga ghee-t leönteni. BB

  5. Kedves BB!
    pont most próbálkoztam a ghee készítéssel, nálam az a gond, hogy nem olyan szép aranysárga színű, hanem inkább barnás-átlátszó, mintha karamellizálódott volna, pedig lassú tűzön, kb. 20 percet főztem „csak” 🙂 80% zsírtartalmú vajból készítettem, lehet vaj fajtától függ? Remélem nem égettem szét…

  6. Nem kell keverni, csak hagyni kell hagy főjön? Aztán mikor a legfelül hab lesz leszedem, egyedül akkor kell belenyúlni a lábasba?

  7. Azt olvastam, hogy aki tejfehérje allergiás annak nem ajánlott nagyon még a ghee sem, mert milligrammnyi mennyiségben tartalmazhat tejfehérjét. A paleoban kompromisszumnak számít akkor most a ghee, vagy korlátlanul szabad használni?

    1. Kedves Pisti, A tejfehérje allergiások tudják, hogy nem ehetnek ghee-t, ezért nem kell a tisztított vajat a kompromisszumok közé sorolni. BB

  8. Szeretném kérdezni, hogy ti nyáron kánikulában hogy szoktátok tárolni a ghee-t? Én eddig szobahőmérsékleten tároltam és ideális puha/kenhető állagú volt, ilyen melegben viszont folyóssá válik. Ha viszont a hűtőbe rakom akkor viasz kemény lesz, az sem az igazi. Lehet, hogy az a baj hogy a konyhapulton éri a napfény? A kamrában lehet, hogy megfelelő lenne az állaga ha nem éri a nap?
    Vagy talán jobb a hűtőben tartani és használat előtt néhány perccel kivenni?
    Majd én is kitapasztalom talán melyik a jó mód de kiváncsi vagyok ti ezt hogy szoktátok megoldani.

  9. Sziasztok!
    Igencsak az elején vagyok a paleo táplálkozásnak – pár napja ismerkedem és kísérletezek -, épp ezért lenne egy kérdésem a jászvajjal kapcsolatban: a szűrésnél melyik részt használjuk fel… ami a szűrőben marad, vagy a többit?

    Köszi

  10. Ha folyékonyra melegítjük a vajat, másnapra szétválik a zsírtartalma a fehérjés víztől. Ha elég hűvös volt a zsír megdermed a fehérjés vizet meg le lehet önteni róla. Így nem ég meg a fehérje és kellemesebb lesz az íze.

  11. Sziasztok, én a paleohoz nem értek, viszont amiről beszéltek, az az Indiában használt vaj, amit azért így készítettek el, hogy sokáig eltartható legyen az ő éghajlatukon is. Indiai Ghee-nél több infót találtok róla. Tehát lehet, hogy szebb a magyar neve de ez egy indiai alapélelmiszer.

  12. Szia!

    Már régóta akartam csinálni gheet, végre rávettem magam, de valahogy nem lett jó. Olyan fura az íze. Azt hittem végül egy olyasmi lesz, mint a vaj, de rákentem a kenyérre, és ki is köptem. Vajízre számítottam. Nem olyannak kéne lennie? Én vártam többet tőle?

    1. Kedves Bibisz, A ghee nem való kenyér kenésére. A vaj tisztításával azt érjük csak el, hogy nem marad meg a tejtermékben a számunkra káros laktóz és egyéb számunkra káros összetevők. Tehát a tisztított vajjal egy jó zsír keletkezik. Igen sajnos, mást vártál, mint amit kaphattál. BB Márta

  13. Kedves Márti! Nemrég derült ki, hogy problémám van a pajzsmirigyemmel. Az egyik oldalon láttam egy táblázatot, amiben az áll, hogy autoimmun betegség esetén kerülni kell a jászvaj fogyasztását. Miért nem ajánlott?

    1. Kedves BBB, Ezt még soha nem hallottam a pajzsmiriggyel kapcsolatban. Csak ezt tudom válaszolni. Már miért ne ehetnéd? Főleg a tisztított vajat??? Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.