6 kanalas lenmagkenyér – tojás nélkül

Hozzávalók:

  • 6 evőkanál lenmagpehely vagy őrölt lenmag
  • 6 evőkanál szezámpehely vagy őrölt szezám
  • 6 evőkanál mandulaliszt
  • 1-2 dl langyos víz
  • Só, csipetnyi őrölt köménymag
  • 2 késhegynyi szódabikarbóna

Elkészítés:

  • A lenmagpelyhet keverd össze a szezámpehellyel, és önts rá 1-2 dl langyos vizet, hagyd állni a tésztát legalább 10 percig – azt figyeld, hogy a „tészta” ne legyen folyós, csak kellően ragacsos (kezd 1 dl-vel, aztán öntsd a vizet, ha szükséges tovább!)
  • Keverd a tésztába a mandulalisztet, a sót, az őrölt köménymagot, a dupla adag szódabikarbónát
  • A kenyértésztát borítsd és simítsd bele vagy egy szilikonos kenyérsütő formába vagy egy zsírpapírral kibélelt formába
  • Előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsül a kenyér

A kenyér tojás nélküli, a dupla adag szódabikarbónától könnyű lesz!

Übersetzer: Beatrix Nagy

„6-Löffel“ Leinsamenbrot

ein Rezept von BB

Zutaten:

  • 6 Esslöffel Leinsamen-Flocken oder gemahlene Leinsamen
  • 6 Esslöffel Sesamflocken oder gemahlene Sesamsamen
  • 6 Esslöffel gemahlene Mandeln
  • 100 ml lauwarmes Wasser
  • Salz, Prise gemahlene Kreuzkümmelsamen
  • 2 Prise Natron

Zubereitung:

  • Leinsamen-Flocken und Sesamflocken in einer Schüssel mischen, 100 ml lauwarmes Wasser zum Teig gießen. Den Teig an einem warmen Ort 10 Minuten gehen lassen.
  • Gemahlene Mandeln und Kreuzkümmelsamen, etwas Salz, 2 Prise Natron werden dazugegeben und gut vermischt.
  • Den Teig wird in eine mit Backpapier belegte Backform oder in eine Silikonbackform gelegt.
  • Im vorgeheizten Ofen etwa 20-25 Minuten backen.


Print Friendly, PDF & Email

37 thoughts on “6 kanalas lenmagkenyér – tojás nélkül”

  1. Sziasztok! megcsináltam tojás nélkül a lenmagkenyeret, és még jobban ízlik!
    A fenti recepthez tettem egy kanál zsírt, amiben fonnyasztottam néhány szál medvehagymát is, ez különleges ízt adott a kenyérnek!
    Köszönet a sok finom receptért!!! 🙂

  2. Megsütöttem a kenyeret, mandulaliszt helyett őrölt dióval, és tepsiben vékonyra elterítve. Így is jó lett, nem sűrű, és nem nedves a belseje.

  3. Megsütöttem, isteni. Most a legnagyobb gondom, hogy nem találok paleos kovászos uborka receptet. Segítsetek! Köszi: Magdi

    1. Kedves Magdi! Szerintem a kovászos uborka nem paleo, mert kenyérrel érleljük. Legfeljebb kompromisszumnak tudom elképzelni, mert végső soron a kenyeret nem esszük meg. Meg lehet próbálni az ubi-lébe xukrot tenni, de mint tudjuk a nyírfacukor egészen másként viselkedik, mint a répacukor. BB

      1. ha a krumpli belefér a paleo diétába, akkor tudtok csinálni kovászos uborkát 😉 egyszerűen kenyér helyett egy megpucolt krumplit használjatok hozzá, kicsit lassabban készül el, de ugyanolyan finom lesz (orosz recept, anyukám mindig így csinálja)

          1. kár… bár a krumplit nem is kell benne megenni. köszi a tippet, én azt hiszem, maradok a nem paleo uborkánál akkor 🙂

  4. Sziasztok! megsütöttem a kenyeret,nagyon fincsi lett,ami a méretezést illeti elsőre teljesen véletlenül annyi lenmagot sikerült bekészitenem a kávédarálóba,amitől ledarálva pont tele lett,így tettem,immár szándékosan a másik két hozzávalóval is,amúgy „pasi” módon,nem nagyon centiztem a dolgot,én sózott napraforgóval csináltam,ezt kaptam nagy hirtelen.
    Miután,tepsibe raktam kb 1-cm vastagra,(vékonyra) elsimitottam,késsel „megkaristoltam”,sülés és kihülés után 12×12 cm-es kockákra tördeltem némi nemü angol szalonna kigyóuborka,TV-paprika társaságában,teszteltem,nagyon izlett,holnap viszem is „dolgozni”. Köszi Jóska

  5. Kedves Magdi!

    Én hamis /paleós/kovászos uborkát készítettem,nekem nagyon ízlett!

    Vizet forraltam, ízlés szerint sóval, nyírfacukorral, almaecettel,pár szemes borssal,mustármaggal, 1-2 gerezd fokhagymával,s kaporral ízesítettem. Beleraktam az uborkát /két végét levágva,4-be bevagdosva/.1-2 perc után levettem a tűzről,majd mikor kihűlt hűtőbe raktam. Ami fontos,hogy az ízesítés nagyon intenzív legyen,mert nem lesz elég ízletes az uborkánk.

    Jó étvágyat hozzá!
    Üdv.:M.Judit

  6. Megsütöttem a 6 kanalas kenyeret. Nagyon ízlett valóban finom. Másnap beletettem egy műanyag dobozba, hogy reggelire elvigyem és a tetején zöld valami lett olyan mintha penész lenne. Nem melegen került a dobozba mivel előzőnap lett sütve. Mi történhetett vele, ugyanis ami itthon maradt annak semmi baja sincs. Ha valaki tud segíteni nagyon megköszönném.

    1. Kedves Márta!
      Ismét végig olvastam a recept összetevőit, és el nem tudom képzelni, hogy mi lehet a zöldülés oka?! Talán, annak ellenére, hogy nem melegen került a dobozba a kenyér, mégis a kenyérben lévő nedvesség révén „bedohosodott”?! Esetleg – te nem tehetsz róla -, de már pl. régi volt a szezámpehely?! Próbáld meg máskor szalvétában és papírzacskóban szállítani az elemózsiát, talán egy kísérletet megér?! BB

    2. Szia! Ne ijedj meg a zöldüléstől, a tökmag és a napraforgómag viselkedik így! 🙂 Én rendszeresen gyártok mohazöld kenyeret (aznap barna, másnapra zöldül), amit bátran felügyelet nélkül hagyhatok a céges hűtőben, garantáltan nem nyúl hozzá senki! 🙂
      Az íze viszont isteni!!!
      Üdv: Panki

  7. Kedves BB! Köszönöm a gyors hozzászólást. Meg fogom próbálni másként szállitani a kenyeret.Az volna a kérdésem, hogy nem tudsz e más fajta kenyér variációt is ami glutén laktóz mentes és tojás nélkül elkészíthető, hogy lehetne variálni, ugyanis a dió, mogyoró nálam nem jöhet szóba és a mandula se.Most napraforgómag volt a 3. össztetevő. Előre is köszönöm Márta

    1. Kedves Márta! Keresd ki a Kenyerek posztot. 36 db kenyér recept van fenn. Nagy hirtelen 2 db kenyér jut még eszembe, ami neked jó lesz: Len-szezámos-sajtos kenyér – ebből hagyd ki a sajtot; Sárgarépás lenmagkenyér – ebben pedig a mandulát cseréld ki szezámra. Egyébként a magokban nincs glutén!!! – max. Te sajnos érzékeny vagy a diófélékre is:-( Sok sikert kívánok. BB

    2. Te is érzékeny vagy a mogyoróra és a mandulára? Sajnálom, és átérzem a helyzeted, nekem is bonyolítja a paleót a sok ételintolerancia.. 🙁

  8. Sziasztok!
    Kezdő Paleos vagyok, segítsetek légyszi’.Milyen állagúnak kell lenni a tésztának mert nekem az egy deci vízzel nem áll össze. Előre is köszönöm.: Erzsi

    1. Kedves Erzsi! Tegyél hozzá még nyugodtan, óvatosan annyi vizet, hogy a lenmag vizes legyen, de ne legyen folyós, csak ragacsos. Mindjárt be is írom a receptbe, hogy 1-2 dl. Szia, BB

  9. Sziasztok !
    készítettem paleós kenyeret,és mire elkészült tiszta szappan íze lett !
    Az alapanyagok : 20 dk vegyes paleó lisszt, 1 tojás ( nem szeretem a tojás ízt ), 2 ek zsiradék,
    só, fűszerek, víz, 2 kávéskanál szódabikarbóna( gondoltam ettől levegősebb lesz)
    Lehet, hogy a szódabikarbóna mennyisége( kb 2 kávéskanál ) okozta a problémát ?
    Üdvözlettel: Egy kezdő de kitartó paleós…

    1. A tojás sajnos kell a kenyérbe, de csináld csak tojásfehérjéből. Tojás nélkül is készíthető lenmaggal. Mindkét megoldásra találsz receptet. Nézd át az 56 kenyérreceptet. BB

    1. Fogalmam sincs:-) Talán az a vegyes paleo liszt lehet a ludas? – Mit jelent ez nálad. A paleo liszteknek más-más tulajdonságuk van. Írd meg, és kitalálom – talán?! BB

  10. Mandulaliszt, zabliszt(tudom nem paleó),őrölt törökmogyoró,kb egyenlő arányban.Csak ezek az alapanyagok voltak itthon, gondoltam azért sütök belőle valamit.Raktam bele 1 ek. citromlét is. Sajnos teljesen ehetetlen lett a kenyér !

    1. Szerintem egyértelműen a zabliszttől lett szappanos ízű. Én a férjemnek szoktam sütni zabból, de kizárólag craker formában és hozzáadott sertészsírral együtt összekeverve – „kenyeret”. A mandulaliszt a legjobb lisztek egyike, a törökmogyoró is jó, de nagyon speciális az íze. Javaslom, hogy nézd meg a Paleolihleten a zabos kenyereket, oda feltettem a lapos kenyeret is. BB

  11. Sajnos nekem ez a kenyér – mint kb. az összes eddigi paleos próbálkozás – sem jött össze, de
    én nem dobálom ki egyiket sem, mert ha 1 cm magasra fel is jön (nem igazán emlékszem, hogy valaha sikerült-e magasabb), akkor is félbevágom 1 késsel, és mivel keletlen, nyers a közepe
    kenyér pirítóban ráküldök még egyet, és akkor talán pirítósként ehető lesz…
    De fogalmam sincs mi a gond… Illetve hát kezdek már igencsak motiválatlan lenni ezügyben !

    1. Kedves Balázs, A képen a saját sütésű kenyeremet látod. Egyébként soha nem fogsz a régihez hasonló kenyeret nyerni, mert más a technológia; de azért lehet jó és ehető kenyérpótlókat készíteni. A családom férfi tagjai a ropogós „kenyereket” szeretik. A Szezámkeksz Alexandrától receptet keresd ki, vagy Willson Mandula kenyér, Mandelnbrot receptjét. Ezeket szerintem nem lehet elrontani. Ezeket a crakereket a vendégeimnek is készítem, akik nem paleosok. Próbálkozz esetleg azzal, hogy mindenbe egy pici plusz – 1-2 kanál gesztenyelisztet teszel, akkor a ragacsosság megszűnik. Nagyon nehéz jó paleo kenyeret sütni, de nem lehetetlen:-))) BB

  12. Szia köszönöm szépen a receptet nagyon jó lett de nagyon nagyon kevéske, megkérdezhetem hogy te mekkora formában sütöd? Neked mekkora lesz a kenyérke széle hossza? Nagyon köszönöm előre is a válaszod 🙂

    1. Meg fogom nézni az edény méreteit, egy kis türelmedet kérem, DE szerintem duplázd meg a mennyiséget – bátran!!! – és akkor nagyobb kenyeret fogsz kapni. BB

    1. Kedves Sabrian, Tulajdonképpen igazad van, bár 😀 valóban citromlé nélkül csináltam. A szódabikarbóna citromlével együtt lép kölcsönhatásba. De, miután lenmagkenyér, így még a szódabikarbóna is elhagyható. Mindenesetre a recept szerint sütöttem anno 😀 Köszi, hogy ilyen sas szem vagy 😀 BB Márta

      1. Kedves BB!
        Remélem nem bántottalak meg:)) Igazából az elsők között a videódat néztem meg ahol kifejezetten ki lett hangsúlyozva hogy a citromlevetel ne felejtsük!! Ezért nem volt tiszta 🙂 Még új vagyok a Paleo „szakmában” 🙂
        Sajnos nekem a tojásos kenyerek annyira nem jönnek be..túlságosan piskótára emlékeztet az ízük a sok tojás miatt ezért inkább valami natúr kenyérkét szeretnék, ezért is fogom kipróbálni ma ezt a változatot is.
        Szerinted kenyérsütőben is elkészíthetem? Van a gépemen 1:40 perces és 40 perces program is.
        Köszönöm szépen!

        1. Kedves Sabrina! Ne viccelj 😀 Miért bántottál volna meg?! Én csak örülök, ha valaki szól nekem. Még igazad is van, hiszen egy ellentmondást fedeztél fel. Nézd meg a kenyérsütős recepteket, főleg az I-sőt, mert annak analógiájára megy a többi kenyér is, csak a liszteknek más-más a tulajdonsága. A kenyérsütőben vizesebb lesz a kenyér belseje, ezért ha van otthon chia magod, vagy útifűmaghéjad, vagy valamilyen keményítőd, akkor nem ártana a kenyérbe beletenni – für alle Felle 😀

    2. Igazad van 😀 A recept leírása helyes, mert így csináltam, DE valóban a szóda citromlével együtt lép kölcsönhatásba. Miután ez egy lenmagkenyér, ezért a szódabikarbóna is – akár – elhagyható. Próbáld ki így is, úgy is, szerintem nem lesz különbség. Köszönöm a figyelmedet! BB Márta

  13. Szia,

    én a mandulaliszt helyett lenmaglisztet használtam és szezámpehely híján mégegy adag lenmagpelyhet. Sajnos így nem lett jó, de gondolom nem is ugyanúgy viselkednek az összetevők.

    Ha lenmaglisztem és lenmagpelyhem van itthon, hogyan tudom elkészíteni a kenyeret? 🙂

    Köszi!

    1. Kedves Sarolta!

      Azt gondolom, hogy a csak szezám miatt egy ragacsos masszává válhatott a tészta. A lenmagnak jelen esetben tuojás helyettesítő szerepe van. https://paleovital.hu/?p=22316 link alatti kenyér pl. egy jó választás Lenmag szezám kenyér. A lényeg az, hogy a mandula liszt helyett valamilyen maglisztet kell választani, hogy a szezám betölthesse a tojáshelyettesítő funkcióját. Egyébként a fb-oldalamon éppen most osztottam meg egy kenyérlapot, ami viszont csak szezámból és hagymából van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.