Hozzávalók:
- 10 dkg őrölt lenmag vagy lenmagpehely
- 20 dkg szezámmag, őrölt szezám vagy szezámpehely
- Kb. 1 dl víz
- „Mézessütemény” – fűszerkeverék: fahéj, szerecsendió, koriander, édeskömény, gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors, ánizs, csillagánizs, bor, kardamon; Ha nincs otthon ilyen fűszerkeverék, akkor legalább fahéjat, szerecsendiót és szegfűborsot érdemes a tésztába beletenni
- Vanília – kikaparva a héjából (elhagyható)
- Csipetnyi só
- Paleolit édesítő – stevia vagy xukor a tésztába és a mázba; Én szeretek sütéskor steviát használni, cukrozásra pedig xukrot!
- 10 dkg 90%-os (Wawel 220 Ft) fekete csokoládé
- 1-1,5 dl kókusztej
Elkészítés:
- A lenmagpelyhet és a szezámot keverd össze, öntsd fel vízzel (kb. 1 dl, mert látod, hogy hogyan szívja fel a mag a vizet, melyhez nyugodtan hozzáönthetsz, vagy ha esetleg bő lére sikeredett, akkor további magot szórj a tésztához!)
- Hagyd állni a tésztát legalább 1 óra hosszat (én este kevertem össze, és reggel sütöttem meg!)
- Keverd a tésztába a – vaníliát, steviát, mézessütemény fűszereket
- Egy zsírpapírral kibélelt tepsibe – kb. 0,5 cm vastagságban kend el a tésztát
- Tedd sütőbe, és lassú tűzön, kb. 45 perc alatt süsd ropogósra
- A tésztára nyugodtan nézz rá, hogy nehogy megégjen
- Amikor a szezámparány kész, akkor vedd ki a sütőből
Máz:
- 10 dkg fekete csokoládét kb. 1,5 dl kókusztejben olvassz fel, tegyél bele steviát (lásd külön is a Tejcsoki receptjét!)
- Kend a csokit az alaptészta tetejére!
- Felvághatod parány formában és rúd formájában is
A szezámparány csokival és csoki nélkül is finom!
A csoki nélküli tetejére esetleg még szórhatsz egy kevés vaníliás porxukrot!
Klasszul néz ki! Jól látom a képről, hogy itt a szezám- és lenmag nem volt megőrölve? Vagy csak tettél hozzá egészet is? Egészben is működik, gondolom.
Üdv,
MW
Gyakran használok lenmagpelyhet és szezámpelyhet is. Ezt a sütit lenmagpehellyel és egész szezámmaggal készítettem. Egyébként teljesen mindegy, hogy egyben vagy őrölve használod. Szia, BB