Szezámparány, szezámrúd

Szezámrúd – A kép a Google images-ről való.

Hozzávalók:


  • 10 dkg őrölt lenmag vagy lenmagpehely
  • 20 dkg szezámmag, őrölt szezám vagy szezámpehely
  • Kb. 1 dl víz
  • „Mézessütemény” – fűszerkeverék: fahéj, szerecsendió, koriander, édeskömény, gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors, ánizs, csillagánizs, bor, kardamon; Ha nincs otthon ilyen fűszerkeverék, akkor legalább fahéjat, szerecsendiót és szegfűborsot érdemes a tésztába beletenni
  • Vanília – kikaparva a héjából (elhagyható)
  • Csipetnyi só
  • Paleolit édesítő – stevia vagy xukor a tésztába és a mázba; Én szeretek sütéskor steviát használni, cukrozásra pedig xukrot!
  • 10 dkg 90%-os (Wawel 220 Ft) fekete csokoládé
  • 1-1,5 dl kókusztej

Elkészítés:

  • A lenmagpelyhet és a szezámot keverd össze, öntsd fel vízzel (kb. 1 dl, mert látod, hogy hogyan szívja fel a mag a vizet, melyhez nyugodtan hozzáönthetsz, vagy ha esetleg bő lére sikeredett, akkor további magot szórj a tésztához!)
  • Hagyd állni a tésztát legalább 1 óra hosszat (én este kevertem össze, és reggel sütöttem meg!)
  • Keverd a tésztába a – vaníliát, steviát, mézessütemény fűszereket
  • Egy zsírpapírral kibélelt tepsibe – kb. 0,5 cm vastagságban kend el a tésztát
  • Tedd sütőbe, és lassú tűzön, kb. 45 perc alatt süsd ropogósra
  • A tésztára nyugodtan nézz rá, hogy nehogy megégjen
  • Amikor a szezámparány kész, akkor vedd ki a sütőből

Máz:

  • 10 dkg fekete csokoládét kb. 1,5 dl kókusztejben olvassz fel, tegyél bele steviát (lásd külön is a Tejcsoki receptjét!)
  • Kend a csokit az alaptészta tetejére!
  • Felvághatod parány formában és rúd formájában is

A szezámparány csokival és csoki nélkül is finom!

A csoki nélküli tetejére esetleg még szórhatsz egy kevés vaníliás porxukrot!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Szezámparány, szezámrúd”

  1. Klasszul néz ki! Jól látom a képről, hogy itt a szezám- és lenmag nem volt megőrölve? Vagy csak tettél hozzá egészet is? Egészben is működik, gondolom.
    Üdv,
    MW

    1. Gyakran használok lenmagpelyhet és szezámpelyhet is. Ezt a sütit lenmagpehellyel és egész szezámmaggal készítettem. Egyébként teljesen mindegy, hogy egyben vagy őrölve használod. Szia, BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.