Beigli – mákos, diós, gesztenyés

Hozzávalók:

  • 6 tojás a tésztába
  • 1 db tojás a tészta kenéséhez
  • 5 evőkanál szezámpehely
  • 10 evőkanál mandulaliszt
  • Paleolit édesítő (stevia és/vagy xukor, porxukor)
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • 10 dkg jászvaj (ghee) – 2/3-ad rész a töltelékbe, 1/3-ad rész a tészta tetejére
  • 1 dl kókusztej + kevés víz
  • 1 marék mazsola
  • Vanília vagy rumaroma (elhagyható)

Dió és mák töltelékek hozzávalói:

  • v     20 dkg dió vagy 20 dkg mák
  • v     Mazsola
  • Szezámpehely
  • Jászvaj (ghee)
  • 1-1 db tojás
  • Stevia vagy xukor
  • Esetleg rumaroma

      Diós és mákos töltelék elkészítése:

  • Daráld meg a diót vagy a mákot – dióvaj, illetve mákvaj állagúra, tehát sokáig daráld, hogy majdnem összeálljon
  • Keverj a töltelékbe 7-8 dkg jászvajat (a dió zsírosabb, ezért itt akár el is hagyható!)
  • Kb. 1 dl kókusztejben + kevés vízben főzd meg a diót, illetve a mákot
  • Ízlés szerint xukrozd meg a tölteléket
  • Ahhoz, hogy igazán 100% paleo legyen a beigli – a mazsolát akkor szórd a töltelékhez, amikor a tésztát kened, így a további sütéskor minimális lesz a hőhatás, mely a mazsolát éri, tehát nyugodtan a 100%-os kategóriába sorolható a sütemény
  • v     Tehetsz a töltelékbe rumaromát vagy vaníliát is

      Gesztenye töltelék hozzávalói és elkészítése:

  • Végy 10 dkg natur gesztenyepürét, kanalazz hozzá 12 evőkanál szezámpelyhet, tegyél bele ízlésed szerint steviát vagy xukrot
  • Önts ehhez az alaphoz annyi kókusztejet, hogy jól kenhető masszád legyen
  • A masszát nem kell főzni, mert a beigli sütésekor a töltelék összeáll
  • Tehetsz a krémhez vanília aromát is (elhagyható!)
  • Ez a mennyiség egy fél kg-os rúd töltéséhez elég!

Tészta elkészítése:

  • Verd fel a 6 tojásfehérjét kemény habbá
  • Keverd bele a 6 tojássárgáját
  • Kanalazd ebbe az alapba a szezámpelyhet és a mandulalisztet, továbbá tedd a tésztába a szódabikarbónát és ízlés szerint steviát vagy xukrot
  • Sütőpapírral bélelj ki egy tepsit
  • Melegítsd elő a sütőt
  • Kend el a tésztát vékonyan a sütőpapíron, és az előmelegített sütőben kb. 10-15 percig süsd; Nyugodtan nézz rá a tésztára – a lényeg az, hogy ne száradjon ki
  • Vedd ki a sütőlapot, és kend szét valamelyik tölteléket a tésztán, majd a papír segítségével tekerd fel
  • Az összetekert tésztát most már megtöltve tedd vissza a sütőbe, kend meg a tetejét egy kevés felolvasztott jászvajjal, majd 1 összekevert tojással, és még süsd kb. 10 percig
  • A megsült tésztát, miután kihűlt szórd meg xukorral vagy porxukorral

Beigli tészta kísérletek

Eldöntheted, hogy melyik beigli tészta ízlik a legjobban. Nekem a zabos.

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Beigli – mákos, diós, gesztenyés”

  1. BB! Nagyon jól néz ki! Mostanában egyre több recepthez írod, hogy mandulaliszt, ez most őrölt mandula, vagy liszt? Amennyiben liszt, akkor azt hol lehet beszerezni. Köszi, Anna

    1. Kedves Anna! Rájöttem, hogy a mandulának van a legközömbösebb íze, ezért szeretem használni. Nálam bármilyen magliszt a mag őrleményét jelenti. Joe-tól lehet kapni magliszteket, meg létezik a tropikai kókuszliszt, és ezeknek a liszteknek, mint gyártási maradványtermékeknek, kisebb a zsírtartalma. Képtelenség azt jelezni, hogy milyen lisztet használjatok. Szerintem mindenki lassan kitapasztalja, hogy neki mi válik be. A kezdetek kezdetén örökké kókuszt használtam, de a végén már ráuntan az ízére. A szezámpelyhet még szeretem, de annál meg arra kell vigyázni, hogyha eltúlzod, akkor kesernyés lehet a tésztád íze. Remélem, hogy tudtam segíteni. Szia, BB

  2. Kedves BB, köszönöm a gyors válaszod és megnyugodtam, hogy mandula esetében is őrleményről van szó, mert itthon a liszt változatot nemigen lehet kapni. Köszi a sok-sok receptet! Anna

  3. Sziasztok,
    lenne egy olyan kérdésem, hogy a fent leírt mennyiség egy rúdhoz elég? Mármint a tészta alapanyagaiból hány rúd jön ki? 🙂

    1. Ez a mennyiség egy hosszú rúdhoz elég. Az én receptem, így emlékszem, hogy egy sütőpapír nagyságú méretben lehet a tésztát szétkenni, majd sülés után feltekerni. Ketté is vághatod. BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.