Hozzávalók:
- 6 tojás a tésztába
- 1 db tojás a tészta kenéséhez
- 5 evőkanál szezámpehely
- 10 evőkanál mandulaliszt
- Paleolit édesítő (stevia és/vagy xukor, porxukor)
- Késhegynyi szódabikarbóna
- 10 dkg jászvaj (ghee) – 2/3-ad rész a töltelékbe, 1/3-ad rész a tészta tetejére
- 1 dl kókusztej + kevés víz
- 1 marék mazsola
- Vanília vagy rumaroma (elhagyható)
Dió és mák töltelékek hozzávalói:
- v 20 dkg dió vagy 20 dkg mák
- v Mazsola
- Szezámpehely
- Jászvaj (ghee)
- 1-1 db tojás
- Stevia vagy xukor
- Esetleg rumaroma
Diós és mákos töltelék elkészítése:
- Daráld meg a diót vagy a mákot – dióvaj, illetve mákvaj állagúra, tehát sokáig daráld, hogy majdnem összeálljon
- Keverj a töltelékbe 7-8 dkg jászvajat (a dió zsírosabb, ezért itt akár el is hagyható!)
- Kb. 1 dl kókusztejben + kevés vízben főzd meg a diót, illetve a mákot
- Ízlés szerint xukrozd meg a tölteléket
- Ahhoz, hogy igazán 100% paleo legyen a beigli – a mazsolát akkor szórd a töltelékhez, amikor a tésztát kened, így a további sütéskor minimális lesz a hőhatás, mely a mazsolát éri, tehát nyugodtan a 100%-os kategóriába sorolható a sütemény
- v Tehetsz a töltelékbe rumaromát vagy vaníliát is
Gesztenye töltelék hozzávalói és elkészítése:
- Végy 10 dkg natur gesztenyepürét, kanalazz hozzá 12 evőkanál szezámpelyhet, tegyél bele ízlésed szerint steviát vagy xukrot
- Önts ehhez az alaphoz annyi kókusztejet, hogy jól kenhető masszád legyen
- A masszát nem kell főzni, mert a beigli sütésekor a töltelék összeáll
- Tehetsz a krémhez vanília aromát is (elhagyható!)
- Ez a mennyiség egy fél kg-os rúd töltéséhez elég!
Tészta elkészítése:
- Verd fel a 6 tojásfehérjét kemény habbá
- Keverd bele a 6 tojássárgáját
- Kanalazd ebbe az alapba a szezámpelyhet és a mandulalisztet, továbbá tedd a tésztába a szódabikarbónát és ízlés szerint steviát vagy xukrot
- Sütőpapírral bélelj ki egy tepsit
- Melegítsd elő a sütőt
- Kend el a tésztát vékonyan a sütőpapíron, és az előmelegített sütőben kb. 10-15 percig süsd; Nyugodtan nézz rá a tésztára – a lényeg az, hogy ne száradjon ki
- Vedd ki a sütőlapot, és kend szét valamelyik tölteléket a tésztán, majd a papír segítségével tekerd fel
- Az összetekert tésztát most már megtöltve tedd vissza a sütőbe, kend meg a tetejét egy kevés felolvasztott jászvajjal, majd 1 összekevert tojással, és még süsd kb. 10 percig
- A megsült tésztát, miután kihűlt szórd meg xukorral vagy porxukorral
Eldöntheted, hogy melyik beigli tészta ízlik a legjobban. Nekem a zabos.
BB! Nagyon jól néz ki! Mostanában egyre több recepthez írod, hogy mandulaliszt, ez most őrölt mandula, vagy liszt? Amennyiben liszt, akkor azt hol lehet beszerezni. Köszi, Anna
Kedves Anna! Rájöttem, hogy a mandulának van a legközömbösebb íze, ezért szeretem használni. Nálam bármilyen magliszt a mag őrleményét jelenti. Joe-tól lehet kapni magliszteket, meg létezik a tropikai kókuszliszt, és ezeknek a liszteknek, mint gyártási maradványtermékeknek, kisebb a zsírtartalma. Képtelenség azt jelezni, hogy milyen lisztet használjatok. Szerintem mindenki lassan kitapasztalja, hogy neki mi válik be. A kezdetek kezdetén örökké kókuszt használtam, de a végén már ráuntan az ízére. A szezámpelyhet még szeretem, de annál meg arra kell vigyázni, hogyha eltúlzod, akkor kesernyés lehet a tésztád íze. Remélem, hogy tudtam segíteni. Szia, BB
Kedves BB, köszönöm a gyors válaszod és megnyugodtam, hogy mandula esetében is őrleményről van szó, mert itthon a liszt változatot nemigen lehet kapni. Köszi a sok-sok receptet! Anna
Sziasztok,
lenne egy olyan kérdésem, hogy a fent leírt mennyiség egy rúdhoz elég? Mármint a tészta alapanyagaiból hány rúd jön ki? 🙂
Ez a mennyiség egy hosszú rúdhoz elég. Az én receptem, így emlékszem, hogy egy sütőpapír nagyságú méretben lehet a tésztát szétkenni, majd sülés után feltekerni. Ketté is vághatod. BB
Köszönöm BB, ma meg is sütöttem, nagyon finom lett! :))