Szelídgesztenye

A kép a Google images-ről való

szelídgesztenye

Forrás: http://maroni.hu/gesztenye-es-egeszseg/gesztenye-taplalkozas-elettani-megitelese

A forrásként megjelölt helyről ollóztam az alábbiakat:

„A monda szerint Magyarországon a szelídgesztenye Mátyás király idejében, a XV. században vált ismertté. Beatrix királyné hozta magával Itáliából. Ekkor vált Mátyás király kedvenc ételévé a gesztenyével töltött kappan, azaz a gesztenyével töltött kakas. A palotában a gesztenye kedvelt csemegének számított, sütve és mézzel ízesítve fogyasztották.

A néphagyomány szerint Károly Róbert király öt szelídgesztenye-erdőt telepített Nagymarosra.

Nagybányán a szelídgesztenye volt az a nemes gyümölcs, amellyel a város tanácsa az erdélyi fejedelmeknek és magasabb beosztású főuraknak igyekezett kedveskedni. A feljegyzések szerint a város ebből a ritka gyümölcsből ajándékozott 1642-ben I. Rákóczi György erdélyi fejedelemnek is.

A szelídgesztenye Közép- és Dél-Európában ősidők óta él, és az itt élő embereknek már a történelem előtti időkben is fontos táplálékát képezte.

A rómaiak úgy vélekedtek, hogy az ember számára ott vannak meg az optimális életfeltételek, ahol a szelídgesztenye megél.

A szelídgesztenye felhasználása mindig széles körű volt – előételek, húsételek, levesek, mártások, köretek, desszertek kedvelt alapanyagaként szolgált.

Egy XVI. századból származó francia recept szerint húspótló böjtös napokon is előszeretettel használták tojás és sajt felhasználásával vagdalt készítéséhez.

A szántóföldi művelésre alkalmatlan területeken élők számára a gesztenye a gabonát és a burgonyát helyettesítette. A parasztcsaládokban jellemző volt, hogy a szárított gesztenyéből készült lisztből sütötték a kenyerüket.

A néprajzi leírások szerint az önmagától lehullott vagy póznákkal levert termést gereblyével, szénvonóforma eszközzel csomóba húzták és facsipesszel szedték össze. A gesztenyét zsákba rakva tüskés burkából bakancsos, csizmás lábbal kitaposták, vagy fakalapáccsal kiverték.

Gyakran tüskés burkában homokkal lefedve hordókba rakva tartották el, s csak a felhasználás előtt verték ki a burkából. Sokáig elállt, ha „sörtés héjából” kivéve füstön megszárították, vagy rakásba hányva dióval fedték le.

Egyes vidékeken a gesztenyét mint a szilvát megaszalták, s mikor enni akarták, vizet forraltak, és a gőz fölé helyezett hálóra rakták, ahol megereszkedett, s olyan lett, mintha frissen szedték volna.

A gesztenyét leggyakrabban lyukas aljú, nyeles serpenyőben sütötték.

Egyes vidékeken burgonyaként főve ették, de megdarálva, a kemencében jól kiszárítva lisztet is készítettek gesztenyéből. A gesztenyelisztet vízben, tejben megfőzve fogyasztották.

Vidéki falvakban Mindenszentek estéjén hagyományosan megsütötték a gesztenyét, s ezzel ajándékozták meg a halottak emlékére harangozó legényeket. Mindenszentek után szabadon gyűjthető, szedhető volt a fákon visszamaradt gesztenye.

A gesztenyével a leírások szerint jószágot is hizlaltak. A gesztenyével a 19. században még jelentős népi kereskedelem folyt; például a vasi gesztenyét Stájerországba vitték eladni, a nagybányaival Déváig, Tokajig kereskedtek, hátikosárban; szekéren Máramaros havasi falvaiba, Bukovinába hordták el. A gesztenyesütők a legutóbbi időkig a budapesti utcák, a vidéki városok jellegzetes alakjai voltak.

Forrás: Balogh András (1968) Magyarország nevezetes fái, Budapest
Dömötör Sándor (1961) Gesztenyetermelés Vas megyében, Népr. K. VI. 1. sz. 16-90.
Hanusz István (1903) A fák birodalmából, Budapest

A gesztenye fogyasztásának előnyei

A gesztenye nagyrészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz, rendszeres jelenléte az étrendben hozzájárul a telített zsírsavbevitel csökkentéséhez.

Viszonylag magas élelmirost-tartalma (7,5 g / 100 g). A táplálékkal elfogyasztott élelmi rostok ugyanis csökkentik a szénhidrátok felszívódását, így az étkezést követően kisebb mértékben emelkedik a vércukorérték. Élelmi rost jelenlétében a zsírok felszívódása is csökken, ami szükség esetén ugyancsak hozzájárulhat a testtömeg csökkentéséhez.

Sokrétű felhasználása (levesek, mártások, köretek, húsételek, desszertek) lehetővé teszi az étrend változatossá tételét. Egyes ételfélékben a gabona vagy a burgonya helyettesítésére is alkalmas. A gesztenye 30-35 %-nyi összetett szénhidrát-, alacsony energia-, magas élelmirost-tartalmának köszönhetően kiváló alapanyaga lehet cukormentes édességek, desszertek készítésének (pürék, sütemények, torták, palacsinta töltelék).

A gesztenye energia- és

makrotápanyag-tartalmának

összehasonlítása néhány diófélével:

Gesztenye Mandula Dió
Energia 163 kcal 626 654
Fehérje 2,7 g 27,6 18,6
Zsír 1,6 g 52,2 57
Szénhidrát 34,4 g 6,8 11,7

Vitaminfélék a gesztenyében:

Vitaminok és ásványi anyagok közül a nyers gesztenyében említésre méltó a B1-, B2-, B6*-, C-vitamin, E-vitamin*, kálium, magnézium, vas, réz*, foszfor tartalom.

100 g előfőzött gesztenye C-vitamintartalma 30 mg körüli, ami a napi ajánlott bevitel kb. egyharmadát biztosítja.

Az E-vitamin mennyisége irodalmi adat szerint a nyers gesztenyében 7,5 mg/100 g.

A gesztenye jó káliumforrás. 100 g gesztenye 400-500 mg között tartalmazza, ami 11-14%-át fedezi egy egészséges felnőtt ember szükségletének.

A gesztenye jó magnéziumforrás. 100 g gesztenye kb. 40-50 mg között tartalmazza, ami 11-14%-át fedezi egy egészséges felnőtt férfi és 13-17%-át egy felnőtt nő napi szükségletének.

A gesztenye tartalmaz vasat is, 1-2 mg/100 g közötti mennyiségben, ami kb. 10-20%-a a napi ajánlott bevitelnek. Ez az érték gyermekekre és férfiakra vonatkozik. A nők és a serdülő lányok szükséglete magasabb.

A gesztenye foszfort is említésre méltó mennyiségben tartalmaz. 100 g gesztenye 80-90 mg közötti mennyiségben tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 11-14%-ának felel meg. A gesztenye irodalmi adatok szerint jó rézforrás. 100 g gesztenye 0,2 mg-ot tartalmaz, ami 18%-a a felnőttek számára ajánlott napi bevitelnek.

A tájékoztató az OÉTI szakmai anyagának felhasználásával készült.”

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.