Gyerekkorom egyik kedvence; nálunk gyakran készítette nagyanyám vendégségekkor.
Hozzávalók – a tésztához laponként, melyet tekercses vagy téglalap alakzatban is felvághatod, de sütheted kör/cipó alakú formában is; vehetsz gluténmentes budaörsi kenyeret is pl.:
- 6 tojás
- 3 evőkanál szezámliszt
- 3 evőkanál más magliszt – Tapasztalat: Ne használjatok kókuszlisztet, mert a kókusz karakteres ízét nem lehet a fűszerekkel közömbösíteni! Leginkább őrölt mandulát, illetve pelletet, vagy kizárólag szezámliszt (szezámpehely, őrölt szezám, szezámpellet) használatát ajánlom!
- Pici só
- Késhegynyi szódabikarbóna
Krémek:
Húsos
- 0,5 kg darált marhahús
- Kacsazsír vagy más zsír
- Só, paprikapor, bors, 2 db vöröshagyma, 1 egész fokhagyma
- 10 dkg ghee
Tojásos
- 5 db kemény tojás
- Só, bors, kurkuma, apróra tört mustármag
- 10 dkg ghee
Elkészítés:
1. A hozzávalókból készíts vékony piskótalapot
- Vigyázz, hogy ne süsd keményre
- Amikor megsült – kb. 15-20 perc, vedd ki a sütőből és tekerd fel
2. Húskrém
- A darált húsból készíts a hozzávalók felhasználásával egy „száraz” pörköltet –> pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, majd nagyon kevés víz hozzáadásával dinszteld meg, dobd rá erre az alapra darált húst és a fűszereket, főzd addig, míg a hús meg nem puhul
- Amikor a pörkölt kihűlt, akkor robotgépben (régi módszerrel húsdarálóval) pépesítsd a pörköltöt, hogy krémes állagot nyerj
- 10 dkg gheet olvassz fel, én öntsd hozzá a krémhez
- Tedd félre a krémet, míg kenhető állagúra nem hűl ki
3. Tojáskrém
- A kemény tojásokat aprítógépben pépesítsd össze
- Tedd hozzá a fűszereket
- 10 dkg ghee-t olvassz fel, és öntsd az alaphoz
- Tedd félre a krémet, míg kenhető állagóra nem hűl ki
4. Végül,
-
- A piskótalapokat kend meg az egyik, majd a másik krémmel, és dizájnosítsd
- Fóliázd be a tortákat – lehet rolád és lehet téglalap alakú is
- Csomagold alufóliába
- Tedd a Mikádót mélyhűtőbe
- Amikor majdan tálalod, akkor szárnyaljon a képzeleted a díszítésnél
Lehet készíteni az alapszisztéma szerint halas, csirkemájas, zöldséges Mikádókat is! …, nem utolsósorban vendégségnél a tortát díszítheted zöldségekkel.
- A képen látható cipót úgy töltöttem meg, hogy, mint a szalonnát szokás bevagdosni – tettem volt vele -, majd a mélyedéseket vajjal, sajttal, sonkával, kolbásszal, házi májassal megtöltöttem.