Mikádó – szendvicstorta

Gyerekkorom egyik kedvence; nálunk gyakran készítette nagyanyám vendégségekkor.

Hozzávalók – a tésztához laponként, melyet tekercses vagy téglalap alakzatban is felvághatod, de sütheted kör/cipó alakú formában is; vehetsz gluténmentes budaörsi kenyeret is pl.:

  • 6 tojás
  • 3 evőkanál szezámliszt
  • 3 evőkanál más magliszt – Tapasztalat: Ne használjatok kókuszlisztet, mert a kókusz karakteres ízét nem lehet a fűszerekkel közömbösíteni! Leginkább őrölt mandulát, illetve pelletet, vagy kizárólag szezámliszt (szezámpehely, őrölt szezám, szezámpellet) használatát ajánlom!
  • Pici só
  • Késhegynyi szódabikarbóna

Krémek:

Húsos

  • 0,5 kg darált marhahús
  • Kacsazsír vagy más zsír
  • Só, paprikapor, bors, 2 db vöröshagyma, 1 egész fokhagyma
  • 10 dkg ghee

Tojásos

  • 5 db kemény tojás
  • Só, bors, kurkuma, apróra tört mustármag
  • 10 dkg ghee

Elkészítés:

1. A hozzávalókból készíts vékony piskótalapot

  • Vigyázz, hogy ne süsd keményre
  • Amikor megsült – kb. 15-20 perc, vedd ki a sütőből és tekerd fel

2. Húskrém

  • A darált húsból készíts a hozzávalók felhasználásával egy „száraz” pörköltet –> pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, majd nagyon kevés víz hozzáadásával dinszteld meg, dobd rá erre az alapra darált húst és a fűszereket, főzd addig, míg a hús meg nem puhul
  • Amikor a pörkölt kihűlt, akkor robotgépben (régi módszerrel húsdarálóval) pépesítsd a pörköltöt, hogy krémes állagot nyerj
  • 10 dkg gheet olvassz fel, én öntsd hozzá a krémhez
  • Tedd félre a krémet, míg kenhető állagúra nem hűl ki

3. Tojáskrém

  • A kemény tojásokat aprítógépben pépesítsd össze
  • Tedd hozzá a fűszereket
  • 10 dkg ghee-t olvassz fel, és öntsd az alaphoz
  • Tedd félre a krémet, míg kenhető állagóra nem hűl ki

4. Végül,

    • A piskótalapokat kend meg az egyik, majd a másik krémmel, és dizájnosítsd
    • Fóliázd be a tortákat – lehet rolád és lehet téglalap alakú is
    • Csomagold alufóliába
    • Tedd a Mikádót mélyhűtőbe
  • Amikor majdan tálalod, akkor szárnyaljon a képzeleted a díszítésnél

Lehet készíteni az alapszisztéma szerint halas, csirkemájas, zöldséges Mikádókat is!  …, nem utolsósorban vendégségnél a tortát díszítheted zöldségekkel.

  • A képen látható cipót úgy töltöttem meg, hogy, mint a szalonnát szokás bevagdosni – tettem volt vele -, majd a mélyedéseket vajjal, sajttal, sonkával, kolbásszal, házi májassal megtöltöttem.
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.