A receptet MW küldte 2011.04.24-én
A képeket szintén MW küldte
„Már hallom is a kaján hangokat: … és amikor az ősasszony a bokorról leakasztotta a csokitojást, mielőtt az ősember meglocsolta volna… -:D” MW
Hozzávalók:
- Annyi tojás (csak a héját használjuk fel!), amennyi csokitojást akarunk csinálni
- Tetszőletes töltelék: dió, mandula, datolya, mazsola, csokidarabok, darabos kakaóbab stb.
- Jó minőségű (81-86%-os) csokoládé
- Kókusztej
- Paleolit édesítő – nyírfaxukor, stevia
- Ízesítés tetszés szerint (vanília, fahéj, kávé stb.)
- Esetleg kis jászvaj (ghee) és kakaópor, kakaóvaj
Elkészítés:
- A tojásokat a tetejükön óvatosan kilyukasztjuk, majd 1,5-2 cm átmérőjű lyukat barkácsolunk rájuk; Ezen kirázzuk a tojás belsejét, a héjakat pedig jól kimossuk, majd lefelé fordítva megszárítjuk
- Tojástartóban, lyukkal felfelé fordítva megtöltjük a magos finomságokkal
- Felolvasztjuk a csokit és ízesítjük xukorral, vaníliával, kávéval, fahéjjal – ízlés szerint
- A megtöltött tojásokat feltöltjük az olvasztott csokoládéval
Érdemes az aljára először csokit tenni, és váltakozva tölteni szárazanyaggal és csokival. Így biztosan szép, egyenletes tojásokat kapunk!
Szia! Itt a karácsony, nincs véletlenül egy jó szaloncukor recepted? Nagyon jól jönne!
Kedves Juli! Csak a keresőbe kell beírnod, hogy szaloncukor, és máris találsz néhányat. Irgum-burgum:-D
Most megcsináltam újra a csokitojásokat, és sokkal jobbak lettek, mint tavaly:)
A kifújás után érdemes a vékony hártyát benne hagyni a héjban, mert ha azt is kiszedjük belőle, akkor hámozásnál le fog jönni a héjjal a csoki egy része is, így nem lesz szép egyenletes.
Először temperált tiszta csokival kikentem a tojásformák oldalát, és miután ezek meghűltek a mélyhűtőben, beletöltöttem a csokival összekevert tölteléket (ez lehet nugát is). Utána mélyhűtő, hűlés után hámozás.
Ha nem lesz egyenletes, kenjétek még át a külsejét olvasztott csokival, illetve csorgassátok rá! Jó kísérletezést!:)