Kalácsom

Hozzávalók:

  • 9 db tojás
  • 18  evőkanál őrölt szezám vagy szezámpehely
  • 4 evőkanál olvasztott jászvaj  (ghee), vagy jó minőségű vaj
  • Paleolit édesítő (stevia, xukor) – ízlés szerint
  • Vaníliás xukor (xukorban tartott vaníliarúddal készül)
  • Csipetnyi só
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 2 evőkanálnyi  mazsola
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1-1,5 dl kókusztej
  • Porxukor (elhagyható)
  • Zsírpapír + kenyérsütő forma, vagy szilikonos kenyérforma

Elkészítés:

  • Verj fel 6 db tojás fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá
  • Forgasd bele a tojások sárgáját, és 2 evőkanál olvasztott (nem forró!) jászvajat (ghee-t)
  • Tegyél ebbe az alapba édesítőt, vaníliaxukrot és szódabikarbónát
  • A masszába óvatosan keverj 12 kanál szezámlisztet és keverd a tésztába a mazsola felét
  • Öntsd a tésztát a kenyérformába, és előmelegített sütőben süsd kb. 15 percig, egyenlőre nem készre!
  • Keverj ki 3 tojást 6 evőkanál szezámliszttel, 2 evőkanál olvasztott (nem forró) jászvajjal vagy vajjal, 2 evőkanál kakaóval, ízlés szerint vaníliás xukorral -, az egészet hígítsd kókusztejjel, keverd a tésztába a mazsola másik felét
  • Vedd ki a majdnem megsült vaníliás tésztát a sütőből, és öntsd rá a kakaós masszát, és egy spatulával kend el az alaptészta tetején
  • Tedd vissza a süteményt a sütőbe, és süsd még kb. 25 percig – nyugodtan nézz rá!
  • A kihűlt tésztát könnyen lehet szeletelni, a tetejét esetleg porxukorral is meg lehet szórni!

Ez a kalács elkészíthető csak vaníliás változatban is, de akkor a tésztának csak a felét kell megsütni, és a vaníliás alaptésztát lehet mazsolával megtűzdelni.

Print Friendly, PDF & Email

15 thoughts on “Kalácsom”

  1. Megcsináltam, kissebb módosításokkal, és igazán finom lett. Állagra, sőt ízre teljesn a foszlós kalácsot hozza!
    módosítanom azért kellett, mert nekem a gyerekeim semmilyen piskotát, sütit nem esznek meg, ha csak szezámliszt van benne, azt mondják keserű, fúj, stb..De megvallom, nekem sem ízlik…… Így én a szezámliszt felét elcseréltem zablisztre..Bár így már nem 100% paleo, de legalább megették, és csak kiscsit fújoltak! Másodszor is megsütöttem, akkor pedig: az alsó rész tésztájában belekevertem még egy nagy teáskanál fahéjat!!(hzogy elvegye a szezámliszt számunkra túl fanyar ízét)és mondhatom, igen remek lett!!!Nagyon feldobta.Itt már nem fújogtak, sőt , repetát kértek!!!!!Köszi érte BB!

    1. Kedves Josefin! Örülök, hogy ízlett a kalács. A szezám valóban keserű, DE! tapasztalat, ha pl. sós szezámkekszet csinálok, akkor őrölt köménymagot és őrölt borsot kell beletenni, hogy elnyomja a keserű ízt. Nagyon ügyesen megoldottad a fahéjjal az ízesítést! A legszívesebben az őrölt mandulát használom sütéshez éppen azért, mert a mandulának közömbös íze van. BB

  2. Igen, a mandula jó lenne, csak sajnos 100gr hántolt mandula belekerül vagy 400 ftba (itt nálunk legalábbis, én sajnos nem tudok tescoba, nagybanin stb vásárolni , mert vidéken élek..) amíg volt a lidlben őrölt 20dkgás mandula 399ftért, az megérte..Ha leőrölnék egy 100grost, az kb 4 evőkanál, ebbe a sütibe ennek a többszöröse kell. Nekünk a zab így belefér, kompromisszumként, nagyon ritkán esszük(főleg a gyerekek inkább, mi felnőttek az ilyen sütiből max 1 szeletet, és kész! Sőt! Sztem ez a mazsola beleszúrkodás is elég gáz… Lehet,hogy csak így lesz teljesen paleo a süti, de sztem ez csak annak érdekes, aki mindennap ilyeneken él… Én sütök max hetente egyszer, nem gondolom, hogy gond lenne egy fél zacsi mazsola egy ekkora kalácsba. Sztem ez már a ló túloldala. Én azt gondolom, itt a mértékletesség a lényeg!

    1. Kedves Josefin!
      Elismerem, hogy majdhogynem ez a szemlélet, amit követek a ló túloldala. Véleményem szerint azonban, ha teljesen autentikus szeretnék lenni, akkor nekem a hard paleo elveket kell hirdetnem. Egyet értek veled, engedményeket kell tennünk, vagy a pénztárcánk vagy pedig egyszerűen a megengedőbb szemléletünk miatt. Arra gondolj, hogy engem mi vezérel?! – ezerféle ember követi nyomon a paleo szemléletet. Van, aki azért vádol, mert nem vagyok elég következetes a hard paleo szemléletben. Éppen ebből a meggondolásból találsz olyan rovatot is, hogy „Kompromisszumok”, és átkattinthatsz a Paleolihlet blogomra, ahol sok remek zabos receptet találsz:-D Én is, bár Budapest külvárosában, de gyakorlatilag vidéken élek -, éppen ezért rengeteg diót tudok a sütéshez használni, amit Belvárosi lét mellett kevésbé tudnék megfizetni. Remek igazi paleo liszteket (pellet őrleményeket) tudsz rendelni a magliszt@gmail.com címen Joe-tól, vagy a Biobolt-tar.hu-n Bruce-tól – elfogadható áron. Ha alaposan átnézed a Piaci körkép rovatot, ott találsz lehetőségeket az on-line vásárlásra. A tropicai kókuszlisztet is kiválónak mondják. Én lassan két éve paleozom, a nyár végén lesz egy éve, hogy gasztro-blogot írok. Rengeted tapasztalat halmozódott fel ezalatt az idő alatt, és még mindig vannak dolgok, melyekben szemléletet váltok. Ilyen pl. a mazsola vagy a gyümölcsök főzése is. Megfőzni a gyümölcsöt valóban nem 100% paleo, de Te nyugodtan csinálhatod:-D Nem írhatok le minden recepthez mindenféle alternatívát, én csak segítek az embereknek a szemléletüket a 100% paleo irányába terelgetni. Legyél tehát irányomban is megértőbb. Jó kísérletezést és eredményes paleos konyhatündérkedést kívánok. Hajrá vidék! – vegyszermentes zöldségek, gyümölcsök, diófák, mogyoróbokrok, mandulafák:-D Szia, BB

  3. Kedves BB!
    Igazad van, hitelesnek kell lenned. Viszont továbbra sem értem, hogy honnan van ez a ne süssünk a süteménybe gyümölcsöt új elv. Számomra ez új, egyik paleo könyvben sem olvastam, itt is, és Elmira blogján is találhatóak gyümölcsös receptek (az egyetlenek, amiket megesznek a gyerekeim, teszem hozzá..) Természetesen a lekvár -tilalommal egyetértek, én lekvárt sohasem (még paleo előtt sem!!) használtam, a gyümölcsöt kizárólag a fagyasztóban „tartósítottam” télire. No de mégsem ugyanaz: ha te bekeversz egy piskótát, és beleszórsz néhány kimagozott meggyet, az mégsem ugyanaz, mint amikor egy délelőttön át rotyogtatod a szilvát a gázon, majd miután ronggyá főtt, üvegekben dunsztolod tovább. Ez sztem is káros, és egészségtelen. De nem tudom mi történik a példabeli meggyel 20 perc sütési idő alatt.képződik benne valami? Lehet, hogy nagyon tudatlannak tűnök, de tényleg nem értem. Ráadásul a zöldségeket is sütjük főzzük, pároljuk, azokban is van gyümölcscukor., akkor azokat sem lehet? Van fennt Gábor honlapján egy cikk a főzésről, párolásról, azt elolvasva különösen ellenmondásos ez a dolog. Azonban továbbra is: Én az ilyen süteményekből nagyon ritkán eszem, sőt, egyáltalán nagyon keveset eszem. Inkább csak a gyerekek kedvéért csinálom..Számomra a paleo legfontosabb elve a mértékletesség( csökkentett kalóriabevitel)..Van olyan ismerősöm, aki paleozik, betart minden elvet, most már szúrkodja a mazsolát, de a kalácsból megeszik 4-5 szeletet reggelire. Én nem szúrkodtam a mazsolát, viszont reggelire ettem belőle egy negyedet (amit a gyerek m eghagyott), és egy főtt tojást, fél almával.

    1. Kedves Josefin!
      Fel fogok tenni a lekvárokkal kapcsolatban egy posztot a Vitalra. Szendi Gábor blogján folyt korábban egy nagy vita erről a kérdésről. Ha van türelmed megkeresni, akkor 2011. január elején folyt a vita. A Paleolihleten a Lekvároskocka receptjének kommentjében találsz vitát. Elmíra blogján a lekvárokat propagáló posztjánál találsz egy vitát. …

      Willson (Alexandra, MW, Desc, Smirgli) véleménye:

      „… tudtommal nincs paleo lekvár se, meg kompót se, meg gyümölcslé se! Hiába készül hozzáadott cukor mentesen, kezelés hatására szétesik a gyümölcs, különválik a gyilkos gyümölcscukor, sőt 60 fok feletti hőhatásra az enzimek is elbomlanak. Én ezt így tudom. Egyedül talán a frissen készített, un. gyümölcs-velő számíthat paleo-nak. Persze erről meg kellene még Gábort is kérdezni.”

      Gábor ezt írta nekem:

      „Kedves Márti!
      Én a blogosok véleményét osztom: a lekvár elvileg nem paleó, de szerintem mértékkel nyugodtan használható. Szerintem kb. az aszalt gyümölcsökkel ekvivalens, bár az aszalás nem roncsolja a sejtfalakat. De kismennyiségben elfogadható. Ilyen alapon a xylit sem paleo, csak segít a mai étrend paleóvá konvertálásában. A zabtej sem paleó, csak ez is egy elfogadható mankó.
      szia: Gábor”
      Na, és akkor itt jön a te igazságod: Mindenben a legfőbb elv legyen a mértékletesség!
      Szerintem okosan és nem ortodox módon kell mindenben dönteni. A paleoban arról, hogy mit ehetünk és mit nem – Loren Cordain és Szendi Gábor véleménye is részben eltérő.
      Örülök, hogy erről a témáról egy kicsit beszélgettünk:-D Nézegesd át a hivatkozott vitákat, érdekes:-D Szia, szép vasárnapot, BB

  4. Azért megnyugodtam, hogy igazából ez nem Gábor véleménye! Ezek szerint ő is hasonlóan vélekedik, mint én, köszönöm, hogy felvilágosítottál!!! Már azt hittem, hogy felületes voltam, és elsiklottam a könyvében ez felett, vagy a hírlevelében esetleg kihagytam. És akiket még idéztél azok kicsodák (Mw, Desc..stb.)? Kutatók? Olvastál valahol tőlük? Ez az álláspont azért nem olyan „tudományos”, mert ha ez: „….kezelés hatására szétesik a gyümölcs, különválik a gyilkos gyümölcscukor, sőt 60 fok feletti hőhatásra az enzimek is elbomlanak…” tényleg így van, és ennyire veszélyes, akkor ugyanez igaz a zöldségekre is, mert azokban is van gyümölcscukor! Sőt, mivel zöldséget leginkább hőkezelve esszük, és sűrűbben, mint a gyümölcsöt, akkor ez akár még veszélyesebb is lehet….(igaz nincs olyan magas cukortartalma), már csak a mennyiség miatt is… Egyébként én úgy tudom, hogy vannak hidegen készített lekvárok is! Elmira ajánlott egyszer egy üzletet, ott ha jól tudom, hőkezelés nélkülieket is lehet vásárolni! De az ugyanaz lehet, mintha összeturmixolnád a gyümölcsöt. Én is örülök, hogy ezt tisztáztuk! Megnyugtattál! Az ajánlott linkeket azért el fogom olvasni!

    1. Kedves Josefin! Amit idéztem mondatot az „igazából Gábor véleménye”, és a tieddel ott egyezik, hogy mint kompromisszum a lekvár megengedett! Akikre hivatkoztam, azok Gábor tények-tévhitek.hu blogján blogozók. Akitől kiemelten idéztem – Willson, ő kertészmérnök. Gábor sem vitatja azt, hogy a feldolgozott gyümölcsök GI-je nagyon megemelkedik. BB

  5. Igen, de én pont ezt írtam a fenti hozzászólásomban! Nyilván nem mindennap eszünk ilyet, sőt, én max hetente egyszer sütök!! Gábor pont azt írja, hogy „… ilyen erővel a xilit sem paleo..” …Tehát nyelvtanilag értelmezve a mondatát, szerinte a xilit épp annyira paleo, mint a lekvár (ha alaposan elolvassuk a hozzászólását…) Ráadásul, mi itt ez esetben nem is lekvárról (azaz ronggyá főzött gyümölcsről beszélünk….) hanem (én mint említettem lekvárt még paleo előtt sem használtam..) Gábor ezen hozzászólása pont azt erősíti, hogy túlzó a sütemények utómazsolázása, néha igenis megengedett!Feltételezve a mértéktartást! Persze aki sok ilyet fogyaszt, pl. minden nap, vagy akár naponta többször (!) az már más.. De más kérdés, hogy az meg már szerintem más miatt sem mondható paleonak! (csökkentett kalóriabevitel !)

  6. Nagyon hasznosak ezek a hozzászólások receptek végén!Mivel kezdő vagyok a paleós sütik készítésében ,-ráadásul nem is szeretek nagyon „konyhatündérkedni”- fontos, hogy elsőre olyan legyen a végeredmény amivel a családom is maximálisan elégedett.Így én fele szezámliszt, fele őrölt mandulával csináltam és az ajánlott fahéj sem maradt ki.Nagyon finom süti lett belőle!

    1. Kedves Ancó!
      A kezdetektől a blogozókkal együtt alkotjuk és formáljuk az ételeket. Az ízlés, a tapasztalat más és más, tehát nagyon hasznosnak gondolom én is az elküldött tapasztalatot:-D További és egyre lelkesebb konyhálkodást kívánok. BB

  7. Szia!

    Sajnos nekem többedszerre sem sikerülnek ezek a sok tojásos, „alig lisztes” dolgok. A sütőben sütés közben nagyon jó magasra feljön, de mikor késznek gondoltam (45 perc után), lezártam a gázt, 10 percig nem nyitottam ki a sütőajtót és mégis összeesett teljesen. Mit csinálok rosszul??

    1. A tojások méretétől is sok függ. Ha túl sok a tojásokban lévő „folyadék”, akkor nyugodtan tegyél a tésztába több pelletet. BB

    1. A ghee fehér, hidegen sajtolt sertés zsírral helyettesíthető. Miután a kalács receptnél kérdezed, ezért ebben az esetben jó minőségű vaj is megengedett. A paleo évei során ilyen tapasztalat alakult ki. BB Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.