Vaníliapuding gyümölccsel

A vaníliapuding tetejét sok gyümölccsel borítottam be: alma citrommal locsolva, gránátalma és kiwi.

 

Hozzávalók 2 főre:

  • 4 dl kókusztej
  • 2 tojás sárgája
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 2 evőkanál vaníliás xukor; AIP-ban glicin vagy 1 tk. méz
  • 1 db nagyon érett banán
  • Kb. 2×10 dkg – lehetőleg savanykás – gyümölcs – én mélyhűtött ribizlit és kiwit használtam

Elkészítés:

  • 1 dl kókusztejben keverj simára 2 db tojás sárgáját; AIP-ban keverd el a kókusztejet kókuszliszttel – 1 dl-hez leheletnyit használj és várd a hidegen sűrűsödést (maximum egy lapos ek. kell!)
  • 3 dl kókusztejet forralj fel, és közben öntsd a tejbe a kikevert sárgáját; AIP-ban a kókusztejjel elkevert kókuszlisztet.
  • Keverj ebbe az alapba egy evőkanál kókuszzsírt.
  • A „pudingot” ízesítsd vaníliás xukorral; AIP-ban glicinnel vagy mézzel.
  • Amikor a puding kihűlt, akkor törj a krémbe 1 db érett banánt – így a paleos elvek szerint a gyümölcs nem lesz megfőzve!
  • Egy nagyobb vagy két kisebb pohárba rétegesen rakd le pudingot a gyümölccsel = egy sor puding, egy sor gyümölcs, egy sor puding
  • A poharakat díszítheted (xukorba mártogatott) citromkarikákkal
  • Tedd be a hűtőbe, és a krém az evőkanálnyi kókuszzsír segítségével tovább fog szilárdulni.
Print Friendly, PDF & Email

9 thoughts on “Vaníliapuding gyümölccsel”

    1. Kedves Koszeb! A kókuszzsírt nyugodtan teljes egészében elhagyhatod. Sűrítsd a tejet 2 tojássárgája helyett mondjuk 3 sárgájával. A kókuszzsírt csak azért tettem a pudingba, mert ki akartam azt a tulajdonságát használni, hogy alacsonyabb hőmérsékleten megkeményedik. BB

  1. Szia. Kérdésem az lenne hogy a kokusztej nem pótolható mondjuk vízzel? Mielőtt paleozni kezdtem a sima pudingot is vízzel csináltam nem tejjel? Köszönöm!

  2. Szia!! Megcsináltuk a párommal,és sajnos egyáltalán nem lett pudingszerű….. 🙁 Ízre jó,de folyékony lett,kissé kásás. Kétféle módon is próbálkoztunk,először 2 tojássárgájával,kókuszzsírral. Itt kásás lett,azt gondoltuk hogy a kókuszzsír miatt. Aztán enélkül,3 tojássárgájával,de az eredmény nem sokat változott,bár kicsit sűrűbb lett. Vajon hol rontottuk el és mi a megoldás a pudingállag elérésére?? Köszi

    1. Nekem az a gyanúm, hogy a tojások sárgáját összeránthatta a folyadék. A sárgájával óvatosan kell bánni. Inkább külön egy kevés magtejben el kell keverni, és lassan adagolni a főzés alatt álló folyadékhoz. Ezután is a keverést megállás nélkül kell folytatni. Kis lángon dolgozzatok. A kókuszzsír folyékonyan kerül bele, és elvegyül a pudinggal. Amikor az egész kihűl, akkor a zsír is megdermed. Van más pudingom is, ahol zselatin lapot használok, ebbe is lehet zselatin port vagy lapot tenni, akár agar-agar-t. Sajnos még a gyakorlottak is rontanak, így én is néha. Sajnos a saját tapasztalatot senki nem ússza meg. Sok sikert, remélem, hogy legközelebb jó lesz az édesség. Ez az én receptem, és emlékszem, hogy szó szerint azt írtam le, amit anno csináltam. BB Márta

  3. Szia!

    azért vagyok elkeseredve mert mindent a leírtaknak megfelelően csináltam,akkor csapódott ki amikor elért egy bizonyos hőfokot,és nem is sűrűsödik be,azt csináltuk hogy összeturmixoltuk,így egyöntetű lett az állaga de nem lett szilárdabb. Legközelebb tanácsod szerint agar-agart teszem bele.. Köszönöm és boldog új évet!! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.