Paleo lisztek tulajdonságai

Receptkönyvek vásárlása

pelletek

A PaeloVital felső sorában találsz egy Paleo alapanyagok posztot. Az abban foglaltak “liszt” mondanivalóját szeretném ezennel korszerűbbé tenni.

Paleo lisztek – Pelletek

Kattints a címszóra, és máris rendelhetsz!

A kezdő paleosok örökzöld kérdése: Mit nevezünk a paleoban lisztnek? – Válasz: A hidegen sajtolt magok őrleményeit- az őrölt pelleteket – nevezzük liszteknek, egyéb magőrleményeket nem.

A pellet előnyei:

Alig tartalmaznak szénhidrátot és azt is főleg emészthetetlen rostok formájában

  1. Alig tartalmaznak Omega6 zsírsavat
  2. Az olaj hiányában sütéskor nem szabadulnak föl karcinogén anyagok, a magőrleményekből 110 fok felett karcinogének (rákkeltő anyagok) szabadulnak fel
  3. Az őrölt magok zsírtartalma 40-60%, míg a hidegen sajtolt magok őrleménye csak 15-20% zsírt tartalmaz. A normál lisztek (zab/búza/kukorica…) csak kb 5% zsírt tartalmaznak. A hidegen préselt maglisztek így jobban hasonlítanak a hagyományos lisztekhez.
  4. Hogyan használd a pelletet? – Sütéskor vedd figyelembe az alacsony zsírtartalmat, ezért kiegészítésként használj a paleoban hasznos zsírokat – pl. jászvajat (gheet), kókuszzsírt, kacsa-, liba- és sertészsírt

Hasonlítsuk össze a különböző „liszt” alapanyagokat

40-65% zsírtartalom                       15-20% zsírtartalom

Amerikai mogyoró (más néven földi mogyoró)– a paleoban tilos!

Dió                                                         Diópellet

Kókusz és kókuszreszelék                  Kókuszliszt

Lenmag, lenmagpehely                      Lenmagpellet

Mandula őrlemény                              Mandulapellet

Mák őrleménye                                    Mákpellet

Mogyoró (bokron termő)

Mogyoró (fán termő)

Tökmag őrleménye                          Tökmagpellet

Szezámmagliszt                                Szezámpellet

Szezámpehely

Zöldbanán liszt – 2015-től

Mit tegyél, ha nem jutsz hozzá pellethez?

  • Kevés magok őrleményéből készült ételt fogyasszál!
  • Ha mégis a magok őrleményét használod, akkor feltétlenül egészítsd ki az étrendedet 0mega3-mal, elsősorban halolaj formájában

FONTOS!

Amennyiben  pellet őrleményt használsz, akkor – 2/3 liszt – 1/3-ad zsír arányban használd az alapanyagokat!

Kompromisszum! Zabpehely, zabliszt – zabpehelyből lehet otthon őrölni, de lehet készen is kapni – a zab csak megtűrt amiatt, mert lassan felszívódó szénhidrát; nyomokban glutént tartalmazhat, a benne lévő aveninre a gluténérzékenyek, főleg gyerekek rosszul reagálhatnak!

Mit tegyél, ha nem jutsz hozzá pellethez?

  • Kevés magőrleményéből készült ételt fogyasszál!
  • Ha mégis a magok őrleményét használod, akkor feltétlenül egészítsd ki az étrendedet 0mega3-mal, elsősorban halolaj formájában.

Amennyiben pelletet használsz, akkor – 2/3 liszt – 1/3-ad zsír arányban használd az alapanyagokat!

A paleo pelletek és az őrölt magok jellegzetességei:

Dió őrleménye – kiváló alapanyag, süteményekben és kenyerekben visszahozza a teljes kiőrlésű hagyományos kenyér íz világát

Kókuszliszt (pellet)/Kókusz, kókuszreszelék – remek alapanyag, a kókuszliszt nedvszívó képessége igen magas – a többi pellethez képest a folyadék adagolása legalább a kétszerese, átütő íze miatt nem mindenki szereti

Mandula pellet/Mandula őrleménye – a legjobb tulajdonsággal bíró alapanyag, közömbös és jól fűszerezhető alap íze van

Mák pellet/Mák őrleménye – karakteres íze van

Napraforgó bél liszt – pellet – sütéskor oxidálódik, és zöldes színe lesz, ezért csak kiegészítő liszt, de pl. hagyományoshoz hasonló rántás készítésére kiváló!

Mogyoró (törökmogyoró) pellet/Mogyoró (bokron és fán termő) – speciális mogyorós íz, süteményekhez kiváló

Tökmag bél liszt (pellet)/Tökmag őrleménye – lisztek harmadolására, negyedelésére – karakteres íze miatt csak ízesítésre alkalmas

Szezám pellet/Szezámpehely  és Szezámmagliszt – süteménybe jó alapanyag; ha túl sokat teszünk az ételbe, akkor kesernyés lehet az íze; jó fűszerezéssel – különösen őrölt köménymag –  közömbösíthető

Gesztenyeliszt (pellet) – talán a legsokoldalúbb alapanyag. Az egyetlen, ami visszatarthat, hogy mindenhez használd, az az édes íze (no meg az ára :-D) Olaszország magas hegységeiben ősidők óta gesztenyelisztet használtak, mert búzát nem tudtak termeszteni. Hajszálvékony palacsinta is készíthető belőle!

Amaránt pellet – maga az amaránt, mint keserű fűféle nem paleo, de a belőle kivont olaj után fennmaradó szárazanyag már az. Kesernyés az íze, melyet sütéskor őrölt köménnyel érdemes elfedni.

Makadámdió liszt (pellet) – íze és felhasználása hasonló a mandula lisztéhez.

 Zöldbanán liszt – A linkre kattintva részletesen olvashatsz róla! Én még elégedetlen vagyok a hazai minőséggel. Ez a liszt még nem plantain banánból készült. Amit próbáltam kísérletként használni – önmagában csapnivaló lett. Lassan elhasználom keverve más lisztekkel.

Print Friendly, PDF & Email

43 thoughts on “Paleo lisztek tulajdonságai”

  1. Kedves Mártika !
    Köszönöm a részletes tájékoztatást. Kicsit meglepődtem, hogy azt írod, kevés magok őrleményét fogyasszunk. Én március közepe óta csak az általam őrölt magvakból sütök. Dió, mák, mandula, len, szezám, ritkán zabpehely, zabkorpa,tökmag, néha napraforgólisztet is kevertem pl. palacsinta tésztába. Akkor ez így nagyon tömény? és káros? Sajnos én itt Nyíregyházán nem tudom a liszteket beszerezni. A bioboltos úgy néz rám mikor megyek a listámmal, mintha egy más bolygóról kerültem volna ide. Légyszíves már segíteni nekem abban hogy a Joe bolttól ha rendelek a magliszt@gmail.com-ra írjak? Telefonon nem lehet velük megbeszélni? nem tudsz telefonszámot? Az egyik fiam a Deák téren dolgozik, elmenne az áruért, de nem tudom hogy tudnám megrendelni, van e róla lista, vagy csak amiket Te itt felsoroltál. köszönöm előre is a segítséged.

    1. Kedves Zsuzsi! Nem kell megijedni. Nyugodtan lehet használni a magokat, csak MÉRTÉKKEL!!! Már meg nem mondom pontosan, hogy mikor kezdtem Szendi Gábor blogján blogozni -, talán másfél éve?! Joe-ról azóta tudok, és a blogon a maglisztekkel kapcsolatos ismeretek is nagyjából elterjedtek. Jómagam sem választom mindig a magliszteket, hanem előszeretettel dolgozom magok őrleményeiből. Az én szemléletem is folyamatosan változik és fejlődik, ezért tettem fel Joe-val egyeztetve a maglisztekről a tudnivalókat, hogy Ti ismereteitek is fokozatosan bővüljön. Én változatlanul gyakran fogok magok őrleményeit is használni!!! Joe vállalkozása most kezd kiteljesedni, tehát a nagyobb propagálását csak most tartom indokoltnak. Bár Gábor blogjáról sokan csak virtuális ismerjük egymást, mégis tudom, hogy Joe (Kovács Péter) megbízható! Nyugodtan rendelj liszteket a magliszt@gmail.com-ról – mindent rendben meg fogsz kapni. A honlapjának az elérhetőségét is rövidesen közzé fogom tenni, és azon keresztül biztosan tudsz majd telefonos kapcsolatot is létesíteni. A biobolt-e-tar.-hu Bruce (Németh Zoltán) on-line üzemeltetésű boltja. Ővele hasonló a kapcsolat, mint Joe-val, ő zalaegerszegi, de a pik-pak hálózaton keresztül az ország minden pontjára megbízhatóan szállít, illetve szállít postacímre is. A paleosoknak folyamatosan kedvezményeket ad. Ha a megrendelésre pl. ráírod a Pavit11 kódot, akkor 10% kedvezményt kapsz. Most nagy hirtelen ezek jutottak az eszembe. Egyáltalán nem kell Pestre jönni lisztekért, mert ma az internet világában megszűnt Pest vízfejnek lenni. Azt megértem, hogy személyes vásárlásnál alakul ki leginkább bizalom:-D Gábor blogján keresztül már nagyon sokan személyesen is ismerjük egymás, így pl. Joe-t is sokan személyesen is ismerik, sőt Bruce pesti munkatársát is. Ne felejtsd el, ha veszel maglisztet, akkor a jó zsírt pótolnod kell. Nehogy csalódjál:-D Sok sikert a beszerzésben és a paleo konyhában. BB

    1. Kedves Attila! Igen a válaszom.
      Megjegyzés: A paleos szemlélet állandóan csiszolódik. Kérlek, hogy a korábbi receptjeim “lisztjeinél” azért mindig vedd figyelemebe az elvet, miszerint ha őrleményt használsz, akkor nem kell hozzáadott jó zsírt használnod, ha pedig Joe-féle lisztet, akkor igen. Engem a jószándék vezet, amikor változtatok, vagy valamire felhívom a figyelmet, de azonnal nem tudom, az immár (zabos – Paleolihlet) receptekkel együtt a 600 körüli receptjeimet átírni. Remélem, hogy megértesz, jó “konyhálkodást” kívánok. BB

  2. Én magam őrölgettem ezidáig a mandulát,diót …egyéb magokat…annyira nem fárasztó…sőt!Nemrég találtam egy magcipó receptet….mikróban 6 perc alatt megsül! Nagyon finom,már 2x elkészítettem.Előtte több recepttel próbálkoztam…de igazán ez a MAGCIPÓ ami nagyon bejött! 2dl mandulaőrlemény,1dl őrölt mák, vagy 1.5 dl őröltdió, 2-2 ek.szezámmagpehely,és zabpehely…ezeket is meglehet őrölni…de ha pehely formájában tesszük bele úgy is jó,pici víz,1 ek. sertészsír, 2 tojás, csapott kk. szódabikarbóna,.ízlés szerint lehet xukorral,steviával,sóval készíteni…ma pici borsot is tettem bele…könnyen keverhető masszát készítünk/ ne legyen nagyon folyós/….mikrózható edénybe 700 fokon….6 perc alatt…ahogy írtam már…Amikor elkészült kihűtöttem,felszeleteltem,hűtőbe tettem…mindenkinek ajánlom!!üdv: lia

    1. http://paleovital.hu/?p=9576 Magcipó – mákos vagy diós
      http://paleovital.hu/?p=9039 Magcipó sonkával vagy kolbásszal töltve
      http://paleovital.hu/?p=9018 Magcipó fehéren – tojással töltve
      http://paleovital.hu/?p=9159 Magcipó sajttal
      http://paleovital.hu/?p=2377 Magcipó – Mandulacipó

      Kedves Lia! Ez az, amikor egy irányban forog az agyunk:-D Kigyűjtöttem neked a PaleoVitalon található Magcipó recepteket! További jó sütögetést kívánok. A fentieket is próbáld ki. BB

    1. Szívesen! Már régen fenn van a PV-n ez a poszt is, de tudom, hogy folyamatosan új olvasók kapcsolódnak be, ezért is teszem fel a FB-on a régi posztokra a hivatkozásokat. Mindig nyugodtan kérdezzetek:-D Sok mindenre már megvan az oldalon a válasz -, csak hát a “bőség zavara”:-D BB

  3. Kedves Olvasó!
    Kiderült, hogy a család egyik tagjának cukorbetegsége van. Szénhidrátszegény táplálkozást igényel.
    Az lenne a kérdésem, hogy hol találok meg mindent (pontos szénhidráttartalom, receptek) a kenyérsütéshez.
    Eddig mindenféle lisztet ellenőriztem. Nem elég alacsony egyiknek sem a szénhidráttartalma.
    Miből süssek kenyeret? Tojássárgáját nem ehet a koleszterin miatt.
    Nagyon köszönöm a választ!
    Ibolya

    1. Kedves Ibolya!
      Szerintem a legokosabb lemondani a kenyérről, mely egyébként sem hasonlít a búzaliszteshez. A paleo kenyerek finomak, de egy cukrosnak egyszerűen azt mondanám, hogy hagyja el. A diétás naplómat ha olvassátok, akkor a napi étkezéshez ötleteket találtok. Nagyon ritkán 5 dekányi kenyérfalatokat eszem, de az nagyon kivételes. Én is cukorbeteg voltam, és mára a cukorbetegségből meggyógyultam, gyógyszert sem szedek. A lenmagos ropogósakat nézzétek meg, mert a lenmagos kenyereknél el lehet hagyni a tojást. Tehát a blogom elérhetősége: http://paleodiet-register.freeblog.hu/, illetve az oldalamon is megtaláljátok jobb oldalon a linket BB diétás naplója címen. Sok sikert a diétához, BB

  4. Sziasztok,
    az lenne a kérdésem, hogy honnan tudom, hogy az általam vásárolt magliszt pellet-e. Nincs ráírva, hogy hidegen sajtolt magból őrölték. Most a Natura márkajelzésű lenmaglisztet és pelyhet vettem (van többféle lisztjük is). Tehát csak biztos szeretnék lenni abban, hogy “jó” lisztet vásárolok. (előre is elnézést, ha buta a kérdésem, de jobb, ha biztos vagyok a dolgomban és nem találgatok 🙂 )
    Köszönöm!

    1. Kedves Dóri! A termékek zacskóján keresd a paleo szót. A biobolt-e-tar.hu NaturCookta néven forgalmazza. Van forgalmazó, aki a liszt nevébe is beleteszi a paleot. A Natura lenmagliszt és -pehely nem pellet, de nyugodtan felhasználhatod, mert a paleonak megfelel. Szia, BB

      1. Kedves BB!
        Nagyon rendes vagy, hogy ilyen hamar válaszoltál. 🙂 Köszönöm szépen a hasznos információt!
        Most ismerkedem ezzel az életmóddal és nagyon sok információt és ötletet találni ezen a szuper oldalon.
        Szia,
        Dóri

  5. Kedves BB,
    a gyengébbek kedvéért, mint én pl., mégegyszer egy kérdés, ami nekem nem igazán világos.
    Ha megörlöm az akármi magot otthon a kis darálommal, és abból sütök pl. kenyeret 180-190 fokon, akkor az abból felszabaduló karcinogén anyagok rákkeltőek? Magyarán eszek valamit, amivel ugyanugy jó eséllyel hozzásegithetem magam egy daganathoz; vagy ez igy azért mégsem igaz???
    Köszönöm, ha megválaszolod a kérésemet. Üdv: Szilvi

    1. Kedves Szilvi, Bocs a késői válaszért. ” … ez így azért mégsem igaz”:-))) Nyugodtan eheted az őrölt magokat, de mint mindenben igaz, fő a mértékletesség, és főleg a kalóriadús voltuk miatt. Ha mértékletes vagy akkor a karciogén hatás is elenyésző. A magokban lévő fitátok gyengítik a vas felszívódását, ezért vannak olyan paleosok, akik előbb legalább fél napig áztatják a magokat, majd megszárítják, és ezután használják fel. Én magam ezt nem csinálom. Jó “magozást”:-))) BB

  6. Kedves BB!

    Kissé el vagyok veszve a lisztek és a pelletek között 🙁
    Ha lisztet veszekl, akkor kell hozzá adnom zsírt, ha pelletet akkor pedig nem?
    Joe lisztet is és pelletet is árul?

    Köszönettel:
    Kovács Edina

  7. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy ha tésztát szeretnék készíteni (káposztás tésztához, mákos tésztához, stb..), akkor melyik lisztet / pelletet ajánlod?
    Igazából nagyon szeretem a tésztákat, és úgy gondoltam, hogy készítek házilag. úgy, ahogy régen nagymamám.
    Köszönettel:
    Kovács Edina

  8. Kedves BB!
    Már egy ideje nézegetem a netet, hogy honnan vásároljak be. Próbálnám egy helyről az összes alapanyagot beszerezni. Azt vettem észre, hogy Nature Cookta Mandulalisztből készlethiány van. Viszont van Dia-Wellness márkájú. Ami feltűnt, hogy 100 g termék zsírtartalma 52,2 g. Ez is pellet avagy csak darált mag? Nem szeretnék melléfogni így laikus fejjel. 🙂
    Köszönöm!

    1. Kedves Beya, még soha nem láttam a Dia-Wellness márkát?! Én abszolút biobolt-e-tar.hu “hívő” vagyok, meg Margit krt. 60., de a konkurenciánál, a Paleocentrumnál a Fény u. piacon lehet kapni mandulalisztet. Persze a biobolt-e-tar olcsóbb!!! Átmenetileg, de csak átmenetileg meg lehet csalni őket:-))) BB

      1. Kedves BB!
        Köszönöm a tanácsot, de én vidéki vagyok, így csak a rendelés marad, és sajna egyik webboltban sincs Nature Cookta mandulaliszt. Ezért beírtam a keresőbe, hogy mandulaliszt, és kidobta az előbb említett márkát is. De nem adom fel, tovább kutatok. 🙂 Nem érem be holmi bóvli lisztekkel. 😀
        Üdv: Beya

  9. Kedves BB!

    Érdeklődnék, hogy lehet-e még vásárolni közvetlenül Joe-tól magliszteket, a legutolsó bejegyzés, amit találtam 2011-es volt.
    A másik kérdésem, hogy tudnál-e ajánlani valamilyen fehérje forrást paleo módra :). Vegetáriánus vagyok, és kiderült, hogy allergiás lettem a gluténre és a tejtermékekre.

    Zsu

  10. Sziasztok!
    Nemreg rendeltem altalam pelletnek velt szezamorlemenyt, amire az van irva, hogy “omega 6-ban szegeny; szezámmag préselési maradékának őrleménye”. Akkor ez most sima magorlemeny vagy pellet? A Nature Cookta kokuszlisztje pelletnek szamit? Ha valaki fogyni akar, milyen paleo hozzavalokat erdemes kiiktatnia?

    Koszonom

    1. A préselési maradék = pellet. A NaturCookta lisztjei pelletek. A fogyni vágyók minél kevesebb süteményt, kenyeret egyenek, még a pelleteket is módjával fogasszák. A fogyáshoz nekem a zsír-fehérje-kevés szénhidrát jött be. BB

  11. Koszonom a valaszod, akkor ezek szerinte pelletet rendeltem 🙂 Jo tudni, megijedtem, hogy sima orlemeny, amit itthon is meg tudnek csinalni. Igazabol sutire nem vagyom, csak jol esik dieta kozben is az a “tudat”, hogy kenyerfelet eszem, de mivel a sima feher lisztes kenyertol nem erzem jol magam, ezert gondoltam, hogy valami pelletbol vekony kis lepenyeket sutok, olyan indiai lepenyfelet es szigoruan naponta egyet megennek. Szerinted ez meg belefer? Gyumolcs mennyire mehet? Ragicsanak jo a sutoben kisutott, picit kokuszzsiros kelkaposzta/cekla/zeller chips? Koszonom

    1. Találsz egy “Kenyérlapok” receptet a blogon http://paleovital.hu/?p=14863 Gyakorlatilag a pelletek nagy része (nem mind!) használható hozzá. Nálunk mindig ilyent sütök a fiúknak. Ezt, ha egyedül vagy, akkor grill sütőben is megsütheted. Van fenn a blogon egy grillsütős recept is http://paleovital.hu/?p=10106 – ez pl. magból készült. Arra szerintem törekedj, hogy ízletes dolgokat készíts, mert a paleo nem kínszenvedés, nem kell a kulináris örömökről lemondani:-) Gyümölcsöt is ehetsz, de mértékkel, mint mindent. Érdekes megfigyelés, hogy az eltúlzott gyümölcsfogyasztás – ízületi bántalmakat okozhat. Az étkezésed függvénye legyen az, hogy hány éves vagy, hány kg, milyen az általános egészségei állapotod?! A mozgás is az életmódhoz tartozik, tehát mozogj minél többet. Jó egészséget és paleozást kívánok. BB

  12. Kedves BB!
    Olvastam a magőrlemények rákkeltő hatásáról, aztán azt a hozzászólást, amire válaszolva írtad, mértékkel együk őket. Meg tudnád mondani, mi számít mértékletességnek? Nekem fontos lenne, hogy naponta egyek paleo kenyeret, sütiket, mert nem szeretnék fogyni, mit gondolsz, ez a napi többszöri fogyasztás már sok és vegyek inkább magliszteket? És ha igen, szerinted hogy jutok hozzájuk legolcsóbban, ha nem fővárosi vagyok? Köszönöm.

    1. Kedves Evie! Valamit félreolvashattál. A magőrlemények nem rákkeltő hatásúak, a maglisztek – pelletek pedig különösen nem. A mértékletesség válaszomat a magörleményekben található sok szénhidrát és az Omega3 és az Omega6 nem megfelelő aránya indokolja. Van, aki a magok – különösen a dió fitát tartalmára érzékeny, ezért mielőtt fogyasztaná – áztatja, majd szárítja azokat. Teljes nyugalommal egyél paleo kenyeret és sütiket, de azt javaslom, hogy részesítsd előnyben a pelleteket (paleo lisztek), mert azokat a nekünk jó összetételű zsírokkal tudod kiegészíteni. Nyugodtan fogyassz magokat is. Az oldalamon is reklámozom a http://biobolt-e-tar.hu online üzletet, mert a hazai piacon a legjobb áron, jó minőségben és gyorsan szállítanak – teljes mértékben megbízhatóak. Szia, BB

  13. Kedves BB!
    Én is kb. 3 hete próbálgatom a paleózást több, kevesebb sikerrel, Tudom buta kérdést teszek fel, de ugy értelmeztem az eddigiekből, hogy nem muszáj magot örölni jó a liszt, vagy pellet ahogy Te nevezed. Én ezeket szereztem be. A mennyiségekkel van a gondom 1 pohár mag örlemény nem ugyanannyi, mint a liszt -gondolom a liszt sulya több – akkor mennyi lisztet használjak ha egy bögrét irnak magból. Buta kérdés ugye, de már egy pár kenyeret és sütit dobtam ki emiatt.
    Üdv, Berdi Ha ráérsz várom válaszodat és előre is köszönöm.

    1. Kedves Erika, Próbáld egyelőre szigorúan követni a recept ajánlásait. Idővel megismered a pelleteket. Nem viselkednek egyformán, és nem lehet mindegyikből ugyanazt a dolgot elkészíteni. Teljesen más tulajdonságuk van, mint a búzalisztnek. BB

  14. Még mindig nem értem. Akkor a pellet ugyanaz, mint a liszt vagy nem? A lányom áttért paleo étrendre, én meg lassan megőrülök, hogy nem értem.
    Ha fogom a szezámmagot és ledarálom a gépben, akkor az szezám pellet? Vagy szezám liszt? A dió, lenmag, meg hasonlók esetében miért vegyek valami különleges terméket, ha otthon le tudom őket darálni? Miben tér el, amit veszek attól, amit otthon elő tudok állítani?
    Én tudok hidegen sajtolni? (Sajt van itthon 🙂

    1. A pellet fogalmát hol használom, hol nem, csak azért, hogy stilisztikailag változatos legyen a leírás. A magyarországi paleoban 4 — 3 évvel ezelőtt kizárólag őrölt magokat használtunk un. “lisztként”. Ezt változatlanul megteheted bármikor. A magok fitát tartalma azonban nagy mennyiségben akadályozza az ásványi anyagok felszívódását, ugyanakkor a magokban lévő zsíroknak nem mindegyike optimális a számunkra. Már hosszú ideje, ha lisztet, vagy pelletet írok, akkor azokról a paleos liszt készítményekről beszélek, melyek zsírtalanított szárazanyag maradványok, boltban kapható paleo “lisztek”. Egyébként a blog legfelső sorában kattints a paleo alapanyagok posztra, és egészen részletesen olvashatsz erről. Sajnos mindennek muszáj egy kicsit utánanézni. Az alapanyagok tárháza pl. folyamatosan fejlődik és változik. BB

  15. Kösz a választ.
    Igyekszem én, csakhogy a leírások is sokszor ellentmondásosak – meg néha nem tudom eldönteni, hogy azért erőltetnek valamit, mert el kell adni a drágább alapanyagot, vagy mert tényleg van jelentősége. Amit elő tudok állítani itt, azt megpróbálom, mert minél közelebb van hozzám az étel annál jobban tudom, mi történt vele, mi van benne.

    1. Szia, Nekem semmiféle érdekeltségem nincs abban, hogy a drágábbat adjam el, mert én csak egy gasztro blogot írok. A biobolt-e-tar pl., aki fő partnerem pelleteket és magokat is árul, meg mindenfélét, és még mondhatnám, hogy ők a legbarátibb áron árusítók. Még majd sokat kell tapasztalnod és tanulnod. A magokat is használhatod, de azokat a fitát tartalma miatt korlátozni kell, a pelleteket viszont jó összetételű zsírokkal lehet kiegészíteni. Ilyenkor, ha új információt kapsz, akkor írd be a keresőbe pl. a fitát szót, és fogsz rá kapni választ. Sok sikert kívánok. BB

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.