Töltike paleosan

töltike8

Hozzávalók 2-3 személyre:

  • 20 db tenyérnyi nagyságú zsenge szőlőlevél – ha kisebbek vannak, akkor kettesével lehet használni, és akkor többet kell szedni
  • 3-4 dl forró víz a forrázáshoz
  • Kb. 1 l víz a főzéshez
  • 0,5 kg darált hús (sertés, csirke – ízlés szerint)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • Legalább 2 nagy gerezd fokhagyma
  • Só, őrölt bors, szemes bors, őrölt vagy összevagdosott bazsalikom, 1-2 evőkanálnyi kaporlevél
  • 1 egész tojás
  • Stevia vagy xukor
  • 2-3 citromkarika
  • 2 dl kókusztej
  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál tökmagolaj vagy 1 evőkanál olívaolaj (elhagyható)

Elkészítés:

  • A szőlőleveleket mosd meg, majd lobogó vízzel forrázd le, és emeld ki a leveleket egy papírtörlőre
  • A vöröshagymát és a fokhagymát vágd apróra, és keverd össze a sóval, borssal, kaporlevéllel fűszerezett, 1 db tojással elegyített darált hússal
  • A szőlőlevelek szárait csipkedd le, és a leveleket töltsd meg a hústöltelékkel
  • Egy mély lábasba rakd le a töltelékeket, majd öntsd fel kb. 1 l vízzel
  • A citromot alaposan súrold le, mielőtt héjastól a főzéshez használnád; de miután megtisztítottad, vágj citromkarikákat, és tedd a főzőlébe
  • A főzőlébe tegyél még egész szem borsot, további kaporlevelet, sót és steviát vagy xukrot (ízlés szerint)
  • A töltelékeket kb. 45 perc alatt főzd puhára
  • 2 dl kókusztejet keverj ki 1 db tojás sárgájával, és amikor a töltelékek megfőttek, a láng elzárása után – keverd bele a tojásos sűrítést az alapba
  • A kész töltike tetejére löttyinthetsz pl. egy evőkanálnyi tökmagolajat vagy olívaolajat – különösen a tökmagolajnak markáns és finom íze van

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Töltike paleosan”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.