"A gremolata egy friss zöld fűszerekből és egyéb más összetevőből álló fűszerkeverék. Leggyakrabban petrezselyem, citromhéj és fokhagymából készül. Olaszországban és Franciaországban használják a készétel legvégső ízesítésére.
A francia persillade egy kicsit eltér az olasz verziótól, mert az még tartalmaz olajat és esetleg ecetet is.
A fűszer hármas: petrezselyem, citromhéj és fokhagyma, keveréke egy friss, tavaszias ízt ad az ételnek."
BB-féle hozzávalók és elkészítés egyben:
- Egy óriási csomag petrezselymet moss meg alaposan, majd ollóval, késsel, vagy géppel vágd fel apró darabokra – ollóval dolgozni rendkívül egyszerű!
- Legalább 10 gerezd fokhagymát pucolj meg, és apróra vágva keverd a petrezselyemhez
- Egy szál rozmaringot – összevagdosva – is keverhetsz a petrezselymes alaphoz
- A zöld keverékhez tégy még 1 evőkanál balzsamecetet, egy csipetnyi sót és egy kevés steviát vagy xukrot; AIP-ban a balzsamecet elmarad, de egy-két tk. méze kerülhet bele, úgysem egyszerre esszük meg!
- Végül a gremolatát locsold meg egy kevés lime vagy citrom levével és kb. 5 evőkanál olíva olajjal
BB megjegyzése: Érdemes új ízeket keresni. A citromhéj használatakor a citrom termesztése során használt gombaölő szerek miatt óvatosságra intek mindenkit. Megoldásként vagy alaposan sikáljátok le a citrom héját használata előtt, vagy pedig szerintem nyugodtan használhatjátok a citrom húsát is.
Javaslat:
Hússzeleteket süss ropogósra, majd locsold meg a fent leírt fűszerkeverékkel!