Gremolata – Persillade

Gremolata persillade – A kép a Google imagesről való.

"A gremolata egy friss zöld fűszerekből és egyéb más összetevőből álló fűszerkeverék.
 Leggyakrabban petrezselyem, citromhéj és fokhagymából készül. Olaszországban és Franciaországban használják a készétel legvégső ízesítésére.
A francia persillade egy kicsit eltér az olasz verziótól, mert az még tartalmaz olajat és esetleg ecetet is.
A fűszer hármas: petrezselyem, citromhéj és fokhagyma, keveréke egy friss, tavaszias ízt ad az ételnek."

BB-féle hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Egy óriási csomag petrezselymet moss meg alaposan, majd ollóval, késsel, vagy géppel vágd fel apró darabokra – ollóval dolgozni rendkívül egyszerű!
  • Legalább 10 gerezd fokhagymát pucolj meg, és apróra vágva keverd a petrezselyemhez
  • Egy szál rozmaringot – összevagdosva – is keverhetsz a petrezselymes alaphoz
  • A zöld keverékhez tégy még 1 evőkanál balzsamecetet, egy csipetnyi sót és egy kevés steviát vagy xukrot; AIP-ban a balzsamecet elmarad, de egy-két tk. méze kerülhet bele, úgysem egyszerre esszük meg!
  • Végül a gremolatát locsold meg egy kevés lime vagy citrom levével és kb. 5 evőkanál olíva olajjal

BB megjegyzése: Érdemes új ízeket keresni. A citromhéj használatakor a citrom termesztése során használt gombaölő szerek miatt óvatosságra intek mindenkit. Megoldásként vagy alaposan sikáljátok le a citrom héját használata előtt, vagy pedig szerintem nyugodtan használhatjátok a citrom húsát is.

Javaslat:

Hússzeleteket süss ropogósra, majd locsold meg a fent leírt fűszerkeverékkel!

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.