Hozzávalók 3-4 fő részére:
A töltelékhez:
- 0,5 kg darált sertés-, csirke- vagy pulykahús
- 1 nagy fej vöröshagyma vagy 2 kisebb darab
- 3-4 gerezd fokhagyma vagy fokhagymapor
- 1 evőkanálnyi őrölt pirospaprika
- Őrölt bors és só ízlés szerint
- 1 evőkanálnyi zsír
A sós paleocsintához I. (2011.05.01.):
- 25 dkg szezámpehely vagy őrölt szezám (a szezámpellet nem használható!)
- 3 db tojás
- Kevés víz
- Só és őrölt köménymag – 1-1 kávéskanállal
- Zsír
A sós paleocsintához II. (2013.01.02.):
A gesztenyeliszt a leginkább alkalmas hajszál vékony,
normál méretű, nem szakadó palacsinta sütésére!!!
- 4 db tojás
- 6 evőkanál gesztenyeliszt
- Egy kávéskanál só, csipetnyi bors – a gesztenye liszt édeskés
- 1 evőkanál olvadt sertészsír
- Tojásmérettől is függő, hogy mennyire lesz sűrű, vagy híg a tésztád, tehát vagy tovább tojással, akár vízzel, vagy hozzáadott további gesztenyeliszttel arra törekedj, hogy a palacsintatészta ne legyen se túl sűrű, se túlságosan híg
- A sütést én mindig igen forró teflonserpenyőben, minden egyes öntés előtt újrazsírozva végzem
Az étel tetejére:
- 1 doboz Cocomas – kókuszkrém (beszerezhető pl. a biobolt-e-tar.hu-nál)
- vagy kókusztej 1 db tojás sárgájával elkeverve
- vagy kesúdió tejföl 1 db tojás sárgájával elkeverve (a tejföl külön receptben megtalálható)
Elkészítés:
A húsos töltelék:
- A vöröshagymát és a fokhagymát pucold meg, és vágd apróra
- Olvassz meg egy edényben 1 evőkanálnyi zsiradékot, dobd rá a hagymákat, önts rá egy leheletnyi vizet, és állandó keverés mellett a hagymákat fonnyaszd meg
- Erre az alapra tedd rá a darált húst, és ízlés szerint fűszerezd sóval, borssal és paprika porral
- Állandó keverés mellett a hagymás alappal együtt a húst pirítsd meg
A sós paleocsinta:
-
- 25 dkg szezámpehelyre (bioboltokban kapható, és paleocsintának kiváló alapanyag!) üss rá 3 db egész tojást
- Öntsd fel ezt az alapot annyi vízzel, hogy közepesen híg masszát kapjál (kb. 2 dl víz)
- Feltétlenül tegyél sót és őrölt köménymagot a tésztába, mert a köménymag el fogja fedni a szezámpehely picit kesernyés ízét
- Süsd ki forró zsírban a paleocsintákat
- Ebből a mennyiségből nekem 4 db óriás paleocsintám lett, de készíthetsz kisebbeket is
Végső műveletek:
- Töltsd meg a paleocsintákat a pörköltösen elkészített hússal
- A maradék pörköltöt keverd el egy kevés „tejföl”-lel
- Végül a töltött paleocsintákat kend meg vagy kókuszkrémmel vagy kesúdió (mandula) tejföllel
- Forró sütőben kb. fél óra alatt süsd ropogósra
Ez az étel előre összeállítható, és későbbi időpontban megsüthető!
Nagyon szeretem a Paleo recepteket. Megvan a Paleolit szakácskönyvem. Párat már megcsináltam. A családomnak is ízlett. Csak sajnos a hozzávalókat beszerezni kicsit drága.
Így mindennap sajnos nem tudom csinálni.
Köszönettel, Marcsi.
Kedves Marcsi! Örülök, hogy használod a receptjeimet. Ki lehet tapasztalni, hogy melyek a kevésbé drága alapanyagok. Egyébként a felső sorban a Főzési alapötletek poszt alatt találsz olyan ételeket, melyek a hagyományos konyhánk szerint megfelelnek a paleos elveknek. Szia, BB