Hortobágyi húsos paleocsinta

Hortobágyi húsos paleocsinta – A kép a Google imagesről való.

Hozzávalók 3-4 fő részére:

A töltelékhez:

  • 0,5 kg darált sertés-, csirke- vagy pulykahús
  • 1 nagy fej vöröshagyma vagy 2 kisebb darab
  • 3-4 gerezd fokhagyma vagy fokhagymapor
  • 1 evőkanálnyi őrölt pirospaprika
  • Őrölt bors és só ízlés szerint
  • 1 evőkanálnyi zsír

A sós paleocsintához I. (2011.05.01.):

  • 25 dkg szezámpehely vagy őrölt szezám (a szezámpellet nem használható!)
  • 3 db tojás
  • Kevés víz
  • Só és őrölt köménymag – 1-1 kávéskanállal
  • Zsír

A sós paleocsintához II. (2013.01.02.):

A gesztenyeliszt a leginkább alkalmas hajszál vékony,

normál méretű, nem szakadó palacsinta sütésére!!!

  • 4 db tojás
  • 6 evőkanál gesztenyeliszt
  • Egy kávéskanál só, csipetnyi bors – a gesztenye liszt édeskés
  • 1 evőkanál olvadt sertészsír
  • Tojásmérettől is függő, hogy mennyire lesz sűrű, vagy híg a tésztád, tehát vagy tovább tojással, akár vízzel, vagy hozzáadott további gesztenyeliszttel arra törekedj, hogy a palacsintatészta ne legyen se túl sűrű, se túlságosan híg
  • A sütést én mindig igen forró teflonserpenyőben, minden egyes öntés előtt újrazsírozva végzem

Az étel tetejére:

  • 1 doboz Cocomas – kókuszkrém (beszerezhető pl. a biobolt-e-tar.hu-nál)
  • vagy kókusztej 1 db tojás sárgájával elkeverve
  • vagy kesúdió tejföl 1 db tojás sárgájával elkeverve (a tejföl külön receptben megtalálható)

Elkészítés:

A húsos töltelék:

  • A vöröshagymát és a fokhagymát pucold meg, és vágd apróra
  • Olvassz meg egy edényben 1 evőkanálnyi zsiradékot, dobd rá a hagymákat, önts rá egy leheletnyi vizet, és állandó keverés mellett a hagymákat fonnyaszd meg
  • Erre az alapra tedd rá a darált húst, és ízlés szerint fűszerezd sóval, borssal és paprika porral
  • Állandó keverés mellett a hagymás alappal együtt a húst pirítsd meg

A sós paleocsinta:

    • 25 dkg szezámpehelyre (bioboltokban kapható, és paleocsintának kiváló alapanyag!) üss rá 3 db egész tojást
    • Öntsd fel ezt az alapot annyi vízzel, hogy közepesen híg masszát kapjál (kb. 2 dl víz)
    • Feltétlenül tegyél sót és őrölt köménymagot a tésztába, mert a köménymag el fogja fedni a szezámpehely picit kesernyés ízét
    • Süsd ki forró zsírban a paleocsintákat
    • Ebből a mennyiségből nekem 4 db óriás paleocsintám lett, de készíthetsz kisebbeket is

Végső műveletek:

  • Töltsd meg a paleocsintákat a pörköltösen elkészített hússal
  • A maradék pörköltöt keverd el egy kevés „tejföl”-lel
  • Végül a töltött paleocsintákat kend meg vagy kókuszkrémmel vagy kesúdió (mandula) tejföllel
  • Forró sütőben kb. fél óra alatt süsd ropogósra

Ez az étel előre összeállítható, és későbbi időpontban megsüthető!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Hortobágyi húsos paleocsinta”

  1. Nagyon szeretem a Paleo recepteket. Megvan a Paleolit szakácskönyvem. Párat már megcsináltam. A családomnak is ízlett. Csak sajnos a hozzávalókat beszerezni kicsit drága.
    Így mindennap sajnos nem tudom csinálni.
    Köszönettel, Marcsi.

    1. Kedves Marcsi! Örülök, hogy használod a receptjeimet. Ki lehet tapasztalni, hogy melyek a kevésbé drága alapanyagok. Egyébként a felső sorban a Főzési alapötletek poszt alatt találsz olyan ételeket, melyek a hagyományos konyhánk szerint megfelelnek a paleos elveknek. Szia, BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.