Merrea receptje – 2011.01.26-i bejegyzés a T-T blogon
A kép a Google images-ről való
Hozzávalók és elkészítés egyben:
- 1 kg kicsontozott sertéstarja vagy vékonyra szeletekre vágott karaj
- Fűszerek: kb. 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 csapott kiskanál morzsolt kakukkfű, 1 nagy vöröshagyma, fokhagyma por vagy 3-5 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál vörösborecet, 1,5 dl méz
Elkészítés:
- A húst ujjnyi vastagon fölszeleteljük, kiverjük, inas részeit, széleit bevagdossuk
- Ezután sóval, borssal bedörzsöljük és tepsiben egymás mellé fektetjük
- A kakukkfüvet rámorzsoljuk, a karikára vágott és gyűrűire szedett hagymát és fokhagymát (avagy megszórjuk!) rárakosgatjuk
- Egy kevés vizet öntünk alá, majd előmelegített sütőben közepes lánggal (180°C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 20 perc alatt elősütjük
- A borecetet és a mézet összekeverjük – Javaslom a méz steviával való helyettesítését! A nyírfacukor sütésével rosszak a tapasztalataim, mert megég! BB
- A hússzeletek mindkét oldalát jól bekenjük vele, a tepsibe visszatesszük, és a sütés erősségét egy kicsit emelve kb. 10 perc alatt készre sütjük
- Készülhet úgy is, hogy az elősütött, majd mézes (steviát vízben elkeverve BB) ecsettel kenegetett húst grillrácsra fektetjük, és grillsütőben sütjük készre
Merrea megjegyzése:
Tudom, a méz nem igazán paleo, de néha tehetünk egy kis engedményt. Én nem tettem hozzá 1,5 dl-t, az rengeteg lenne, csak kb. 4 evőkanállal, és ugyanennyi fehérborecetet (vörösborecet nem volt itthon). Az elősütés után egyszerűen ráöntöttem a keveréket a húsra, és hasábokra darabolt répát raktam a tetejére, így sütöttem tovább fólia alatt, majd amikor megpuhult, kicsit lepirítottam. Ahhoz, hogy a hús megpuhuljon legalább másfél óra szükséges (az eredeti receptben 60 perc!) de nem sok munka van vele, és finom!