A receptet VegAdri küldte 2011.06.05-én
„Ezt a receptet egy krumplis könyvből szedtem pár éve, karácsonyra készítettem el. A minap eszembe jutott, hogy paleósítom, és meg akartam csinálni kelbimbóval, de annak közben elmúlt a szezonja. Így végül karfiolból készítettem, de legalább ugyanilyen finom lehet fél centi vastag karikákra vágott petrezselyemgyökérből, karalábéból, paszternákból, vagy brokkoliból, vagy ezek bármilyen kombinációjából. A kurkuma és a kókuszkrém nagyon pikáns együtt, állítom, hogy jobb így, mint a krumplis-tejszínes változat!”
2017 októberében az Autoimmun Protokoll szerint módosítottam ez a receptet is!
Hozzávalók:
- 1 közepes fej karfiol (vagy bármilyen, nem túl karakteres ízű zöldség)
- 1 fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg szálasra vágott mandula (/mogyoró/dió) AIP-ban földimandula panír, mely durvára darált gumót jelent!
- 1 csokor ruccola (borsmustárlevél)(/zsenge paraj)
- 3 dl kókuszkrém
- 1 ek kókuszolaj, só, bors, késhegynyi kurkuma
Elkészítés:
- A karfiolt kisebb rózsákra szedjük, és párolóbetéten félig puhára pároljuk (vagy puhára főzzük!)
- A kókuszolajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott lilahagymát és a zúzott fokhagymát, és üvegesre pirítjuk
- Hozzáadjuk a karfiolt, a mandulát és a kurkumát is (sőt, szerintem még szerecsendiót (AIP nem!) is lehet tenni bele)
- Állandó keverés mellett 2-3 percig pirítjuk, végül hozzákeverjük a borsmustárleveleket
- Az egészet lapos tűzálló tálba borítjuk, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük kókuszkrémmel
- Előmelegített, 190 °C-os sütőben kb. 20 percig sütjük
- Grillezett ételek köreteként adjuk