Tepertős pogácsa – az igazi

A konyha számomra egy kísérleti laboratóriummá lépett elő 😀 Ma a szezámpellet – a valódi szezámliszt volt a kísérlet tárgya. Eddig ezzel a pellettel az volt a tapasztatom, hogyha vizet öntök hozzá, akkor pezseg. Úgy döntöttem, hogy kipróbálom a liszt tojással való vegyítését víz hozzáadása nélkül. Tehát pellet+tojás+zsiradék; jelentem, hogy a kísérlet sikerült! A szezám használatánál rendkívül fontos a kesernyés íz ügyes elfedése, melyre nekem az őrölt köménymag kiválóan bevált! Ez a pogácsa, bizton állíthatom, hogy teljesen olyan, mint az igazi!

Hozzávalók:

  • 10 evőkanál szezámpellet
  • 3 db tojás
  • Só, őrölt bors, és főleg!!! – őrölt köménymag
  • Legalább egy nagy marék tepertő apróra vágva
  • 2-4 púpozott kanál sertészsír – a zsírt ne sajnáld – tegyél annyit a tésztába, hogy ruganyos legyen! – ezt a megjegyzést egy hozzászólás kapcsán egészítettem ki.

Elkészítés:

  • A fenti hozzávalókat alaposan dolgozd össze, melynek eredményeként ruganyos tésztát kapsz
  • A tészta-gombócot rakd rá egy tepsire, lapítsd le olyan vastagságúra, amilyen vastagságú pogácsákat szeretnél
  • Vagdosd be a tészta tetejét, és tetszés szerinti méretben pogácsaszaggatóval vágj ki belőle pogácsákat
  • Előmelegített sütőben süsd kb. 20 percig úgy, hogy azért feltétlenül nézz rá a tésztára, hogy ne égjen meg

Übersetzer: Beatrix Nagy

Pogatschen mit Grieben – die echte Pogatsche

Zutaten:

  • 10 Esslöffel Sesampellet
  • 3 Eier
  • Salz, gemahlener Pfeffer, gemahlene Kümmelsamen
  • mindestens 1 Handvoll fein gehackte Grieben
  • · 2-4 gehäufte Löffel Schweineschmalz – Geben Sie zu dem Teig viel Fett!

Zubereitung:

  • Die oben genannten Zutaten werden in einem Topf gegeben und gut vermischt.
  • Der Teig wird ausgerollt (ca. 1-2 Zoll dick). Die Oberfläche in kleine Rauten einritzen und kleine Kreise ausstechen.
  • Im vorgeheizten Ofen etwa 20 Minuten goldbraun backen.

Pogatschen verbrennen sehr leicht.

Achten Sie besonders darauf, um dies zu vermeiden!

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Tepertős pogácsa – az igazi”

    1. Kedves Ildi! Nagyon sajnálom, de tényleg. Isten bizony ma reggel a leírt módszerrel készítettem el, és tök jó lett:-D Nem tettél bele kevés zsírt??? – Ha nem jó a tészta állaga, akkor ne sajnáld, tegyél bele több zsírt, mint amit írtam! Tényleg nagyon sajnálom:-( BB

    1. Kedves Látogató! A válaszom: Igen! Amennyiben őrölt szezámot használsz, akkor ne tegyél bele plusz zsiradékot. Elég lesz bele a töpörtyű plusz zsiradéknak. Írd be a keresőbe a Töpörtyűs pogácsa elnevezést, és ki fog adni a rendszer számodra többféle pogisütési megoldást. Eddig nem volt kimondottan pellettel készült pogiról recept, ezért is tettem fel. Egyébként általában az az igazság, hogyha pelletet használsz, akkor 2/3-ad liszt és 1/3-ad zsírt kell használnod, mert a pellet maga az adott magnak a zsírmentesített maradvány-anyaga. A Gondolatok poszt alatt találsz egy bejegyzést a paleo lisztek tulajdonsárairól. Sikeres sütést-főzést kívánok! BB

  1. Kedves BB!
    Megsütöttem ma én is a tepertőst, tényleg nagyon finom. 🙂
    Az állaggal volt nekem is gondom, sem ruganyos, sem szaggatható nem lett a tészta, pedig nagyon figyeltem a zsír hozzáadásakor, sőt még próbáltam lisztezni is, hátha.
    Végül megnedvesített tenyérrel ellapítottam a tepsiben és amikor megsült, kockára vágtam.
    Így jó zsíros, tepertős keksz lett belőle, el is fogyott hipp-hopp.
    Ja, lehet azért mert mandulaliszttel (pellettel) készítettem?
    A szezámot a kesernyés íze nem szívesen használom.

    1. Kedves Fenyőke! Tényleg lehet, hogy a mandulaliszt miatt volt. Nekem inkább az volt a bajom anno, hogy túlságosan is zsíros lett. Ne félj a szezámtól, mert ha jól fűszerezed, akkor tuti, hogy nem fogod érezni a kesernyés ízt. Próbáld meg esetleg úgy sütni, hogy 2/3-ad őrölt mandulát keversz el mandulaliszttel (ha már ennyire utálod a szezámot), mert az őrölt mag eleve sokkal zsírosabb. Azt tanácsolom, hogy arányosan dolgozz össze egy apró próba-gombóc tésztát, és abból látod, hogy elég ruganyos-e a tészta. Ezután arányosan növeld az adagot. Szia, BB

  2. sziasztok!
    Én is elkészítettem. töpörtyű krémmel, plusz 2 kanál zsír, ez már kicsit sok volt, mert a tepsiben folydogált, de ettől eltekintve nagyon finom lett. Mivel nem volt szezám pelletem, megdráltam a szemzámmagot, ami itthon volt, 6 kanál lett, +4 kanál napraforgó mag őrlemény, + 1 kanál tökmag őrlemény, + 1 kanál lenmagliszt, mert nagyoin folyósnak találtam. most sül a 2. fele.

  3. Köszönöm a receptet! Kinyújtani meg sem próbáltam, amúgy sem lett volna időm rá…Kézzel formáztam pogácsákat, nagyon finom lett. Kitűnő útravalónak, paprikával, uborkával, esetleg paradicsommal (mi eszünk paradicsomot).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.