„Túrórudi” – „Diórudi”

Hozzávalók:

  • A Túrórudihoz 20 dkg kesudió
  • A Diórudihoz 20 dkg mandula, vagy kesu és mandula vegyesen (a képen ez látható), vagy dió
  • 1 dl kókusztejszín
  • Stevia vagy xukor ízlés szerint, a TED szerint mehet hozzá természetes édesítő – szirupok ízlés szerint
  • 10 dkg keserű csokoládé

Elkészítés:

  • A diófélét őröld pépesen simára hozzáadott kókusztejszínnel és édesítéssel
  • Olvaszd fel a keserű csokoládét most hozzá adott víz nélkül, tehát vízgőz felett
  • A diós masszából formázz rudakat, majd forgasd bele az olvasztott csokoládéba

A fordítást Nagy Beatrix készítette

Rudi-Riegel / Nuss-Riegel

Zutaten:

  • zur Túró Rudi-Riegel: 20 dkg Cashewnüsse
  • zur Nuss-Riegel: 20 dkg Mandeln / Nüsse gemischt: Cashewnuss und Mandel (auf dem Bild) oder Nuss
  • 1 dl Kokos-Sahne
  • Stevia oder Birkezucker nach Geschmack
  • 10 dkg dunkle Schokolade

Zubereitung:

  • Die Nüsse werden versüßt und mit der Kokos-Sahne glatt und seimig gemahlen.
  • Schmelzen Sie die Schokolade über Dampf, dann wälzen Sie in der geschmolzene Schokolade.
  • Die (aus Cashewnuss) gemachte Riegel ist ähnlich wie Túró Rudi-Riegel.

A kesudióból készült rúd erősen hasonlít a Túrórudira!

Print Friendly, PDF & Email

17 thoughts on “„Túrórudi” – „Diórudi””

  1. Szia!

    Bocs, hogy ide offolok, de nem tudom, mennyire követed a régebbi receptekhez írtakat. Elég friss paleós vagyok, igyekszem tanulni a blogból, amihez gratula. Felvetődött bennem egy kérdés: több helyütt olvasok a mirelit zöldség felhasználásáról.
    Nem egészen világos, hogy ez engedélyezett-e vagy csak én fogok ki rossz márkákat, vagy irreális elvárásaim vannak.
    Egyetemistaként nem tudok naponta piacra járkálni (ami azért lényeges, mert nincs mélyhűtőm vagy ilyesmi), s a biotermékeket sem tudom megfizetni- illetve szelektálnom kell e téren, gyakran használok fagyasztott zöldséget, ha mondjuk brokkoliról vagy épp spenótról van szó.
    Azt vettem észre, hogy egy csomó (gyakorlatilag általam látott valamennyi) mirelit zöldségen az RDA-értékeknél fel van tüntetve, hogy cukor 0,1g> x, sőt, még az általam gyakran vásárolt pulykafilén, olívabogyónál, stb. is hasonlót olvasok. A 0,1 g-nál kevesebb cukor nem tűnik túl komolynak, de mégis cukor és mint számomra kiderült, elég jellemző. Elvileg cukormentesen szeretném űzni a paleót, és nem tudom, hogy akkor ezen mirelitek kukának számítanak vagy más márkákat kéne keresnem, vagy ennyi kompromisszum belefér.
    Vélemény?

    1. Helo!
      Nagyon sokszor teszek el mélyhűtőbe nyáron betakarított vagy frissel vásárolt zöldséget és gyümölcsöt. A Metro-ban is szoktam nagy tételben vásárolni gyárilag mélyhűtött árut. Őszintén megmondom, hogy fel sem tűnt a mélyhűtött árun a cukor, bár … vannak félkész zöldséges ételek!!! mélyhűtöttek, azokban szokott lenni cukor!!! Emlékszem boldogult ifjú tanár koromban dolgoztunk mirelitte gyárban, és láttam néhány termék gyártási folyamatát, soha nem láttam cukor hozzáadását -, általában először blansírozzák a zöldségeket és utána mélyhűtik. Emlékszem guruló fagyott málnaszemekre is:-D, soha nem láttam cukrot hozzáadni. Az a cukormennyiség, amiről írsz, szerintem elenyésző!!! Néha, ha van egy kis szabad időd, vásárolj nagyobb tételben friss árut, és készíts otthonra a mélyhűtődbe magad gyártotta csomagokat:-D Figyelj a félkész mélyhűtöttre és a naturra!- itt lesz a kutya elásva! Jó főzőcskézést kívánok, BB

  2. Köszönöm az útbaigazítást!

    Még valamit kérdeznék (lehet, hogy alap, de csak most ismerkedem a konyhával aktív oldalról:).
    Kipróbálnám a spaghetti squash-t, mely, ha jól vettem ki, itthon tán spagettitökként fut. Hol szerezhető ez be, szezonális? Ha nálunk nincs, akkor valami nagyon hasonlót keresnék, ami kiváltja a spagettit (és nem répa). Van ötleted?

  3. Látod, én is tanulók tőled! Soha nem vettem, és soha nem ettem spagetti tököt. Megnéztem a guglit, néztem képeket is róla. Holnap a zöldségestől feltétlenül megkérdezem, hogy szokott-e ilyen fajta tököt tartani? -, nekem még soha nem tűnt fel ez a tök-fajta. Néhány napja kikísérleteztem egy főzhető tésztát, ami működik:-D Keresd ki a receptjét. Talán tegnapelőtt csináltam?! Gesztenyelisztet(pellet) használtam, de 100%, hogy ugyanez jó kókuszlisztből(pellet) is. A főzhető tésztával még fogok kísérletezni. Egyébként tésztaként eddig paleocsintákat sütöttem, és metélt formára vágtam, mely tészta édes vagy sós körettel is tökéletes. Most feladtad nekem is a leckét. Keresek spagetti tököt! BB

  4. Még annyit, hogy paszternákot, karalábét, cukkinit, csillagtököt, padlizsánt – fellaskázva használhatsz köretként – recepteket találsz a blogon.BB

  5. Köszönöm a tippet, pont ilyen alternatívákra gondoltam, holnap ki is próbálom köret gyanánt.

    A spagettitök kapcsán majd írd meg a fejleményeket, ha sikerrel jársz,

    jó éjt!

  6. További ötlet: 2 db zöldpaprika, 1 db padlizsán, 2 db kisebb cukkini, három fej hagyma, (méretes) fél-egy kg gomba, három db sárgarépa. Az összes hozzá valót szélesmetélt méretűre vágom. Nagy teflon serpenyőben kevés olajat öntök és a felmetélt zöldségeket fajtánként pár perc alatt, folytonos keveréssel megsütöm. A padlizsánnal kezdem és a gombával fejezem be. Ahogy kész egy -egy zöldségféle jénai tálba gyűjtöm. A sárgarépa (tavalyi) így nem puhult meg, ezért azt saját levében pici olajon, pici víz hozzáadásával pároltam meg. Erre tettem őrölt gyömbért, a többi zöldségre, se só, se cukor. Fogyasztáskor a merőkanálba minden kerül rétegezve, sült hal, sült hús mellé fenséges köret. Ha sokat csináltam összemixelem és kenyérrel kitűnő vacsora.

  7. Suivet Mc Donald hozzászólás

    Vidéken kolbásztöknek hívják, én egyszer kipróbáltam. Szerintem a cukkini sokkal finomabb, uis a kolbásztököt rántani szokták. Pesten zöldségboltban még sosem láttam, mivel 5 éve vidékre költöztünk itt ismerkedtem meg vele. Üdv

  8. Abban tudna vki segíteni, hogy azt a kókusztejszín nevű csodát honnan tudom beszerezni? Mindenütt csak kókusztejjel, vajjal vagy zsírral találkozom. Lehetőleg „hús-vér” üzletet és nem virtuális boltot keresek Budapesten.
    Köszönöm

    1. Kedves János! A Tesco-ban kapható thaiföldi kókusztej – nagyobb Tesco-k ázsiai polcán lehet csak találni – selymes állagú, tehát ha nem kevered fel, akkor a sűrűje kókusztejszín!!! Bár a biobolt-e-tar.hu üzletbe nem tudsz bemenni, tehát a Te értelmezésedben nem hús-vér üzlet, de ha tőlük rendelsz Cocomas kókusztejszínt, (elérhetőek az oldalamról is!), akkor még PV11 kóddal kedvezményt is kapsz rá; nem is beszélve arról, hogy Budapest számos pontján a pik-pak szolgáltatás keretében Immedia (?) újságárusnál a csomag előre értesítés alapján átvehető, tehát még nem is kell otthon szobroznod, hogy a csomagot átvehesd. Jó kókusztejszín vadászást kívánok. BB

  9. Megcsináltam a túrórudit, csak kesudiót tettem bele.
    Nekem kicsit ragacsos volt a massza, nehezen tudtam formázni, de hamar elfogyott, óriási sikere volt a családban.
    Köszönöm a receptet.
    Eddig minden sikerült és finom volt, amit innen készítettem el.

  10. Kedves Fenyőke!
    Örülök a sikernek:-D Azt javaslom, hogyha valami nagyon nehezen formázható, akkor vagy vizezd be a kezed, és úgy dolgozz, vagy pedig valamilyen gumikesztyűt (ha jól emlékszem Trifán Livi szokott ilyet használni) húzzál a kezedre. Régen liszteztük is a kezünket, de most azt nem tudom ajánlani:-D; bár, ha még egyáltalán tartasz otthon valamennyit egy leheletnyi liszttől a világon senkinek nem lesz baja:-D További sok sikert kívánok a konyhában is! BB

    1. Ha már liszt, akkor legyen zabliszt! Az valamennyire elfogadott, bár nem 100% paleó.
      Egyébként ezt a receptet én is hamarosan ki fogom próbálni! Nagyon jó ötlet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.