Jegeskávé – kávéhab

Hozzávalók:

  • Annyi tojásfehérje, ahány főnek készül az édesség – én 4 tojás fehérjét használtam
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 1 evőkanál instant kávépor
  • 0,5-1 dl kókusztejszín (pl. Cocomas)
  • Édesítés ízlés szerint – stevia por a habba, xukor a tetejére, de lehet csak egyiket vagy csak másikat használni; a TED szerint használhatsz szirupokat – rizs, tápióka, agave
  • Durvára vágott mandula vagy mogyoró (elhagyható)

Elkészítés:

  • A tojások fehérjét verd fel a citromlé és az édesítő hozzáadásával kemény habbá
  • A habhoz – óvatosan  keverve – add hozzá a kókusztejszínt és a kávéport
  • Ha kávéhabot akarsz, akkor már készen is van az édesség
  • Ha jegeskávé a cél, akkor kávéhabot kanalazd egy mély tálba (a képen csak véletlen, hogy fagyigépbe való tálat látsz! -, ennek nincs jelentősége), és tedd mélyhűtőbe
  • 1-2 óra múlva vedd ki a kávéhabot a mélyhűtőből
  • Kb. 10 percig várj, míg a jegeskávé könnyen kanalazható lesz, és a fagylaltos kanalat, vagy az evőkanalat forró vízbe mártogatva könnyen rakhatsz gombócokat egy tálba vagy pohárba
  • A jegeskávé tetejét szórd meg durvára vágott mandulával vagy mogyoróval
  • Poharas tálaláshoz ötletként: – készítheted úgy a jegeskávét, hogy egy sor hab vagy fagyi, egy sor mandula vagy mogyoró, majd megint hab vagy fagyi, majd dióféle – tehát rétegezve rakod le a hozzávalókat, és az egész tetejét még megszórod kávéporral és xukorral

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Jegeskávé – kávéhab”

  1. T .C ím! A nyers tojással fenntartásaim vannak, ez már a sokadik recept, amiben nincs hőkezelve ,vagyis baktérium és vírusmentesítve a tojás. Nincs valami ötlet ennek a megnyugtató megoldására? Üdvözlettel: Berényiné.

    1. Kedves Márta! Sajnos csak azt tudom válaszolni, hogy ha fenntartásaid vannak a nyers tojással kapcsolatban, akkor ne használd, mert – teljesen jó szándékúan írom -, de ha valaki fél valaminek a fogyasztásától, akkor már az önmagában megbetegít. Nem tudom, hogy szoktad-e olvasni Szendi Gábor blogját?! Ajánlom figyelmedbe, hogy nemrég júniusban folyt egy hosszas eszmecsere a blogozók között a tojások étkezési felhasználásáról. Érdemes lenne Gábor oldalára bejelentkezned, és ott a kérdéskörhöz kapcsolódó okfejtéseket végig olvasnod. Hőkezelésről, baktérium és vírusmentesítésről nem esett szó, a tojás kérdését mindenki inkább abból a szempontból közelítette meg, hogy milyen típusú állattartásból kerül ki, és hogyan lehet megállapítani még feltörés előtt, hogy a tojás jó vagy nem jó?! Sokan hívei a nyers tojásevésnek. Valóban használok pl. nyers tojásfehérjét a paleo tejszínhabhoz, fagylaltokhoz, krémekhez, továbbá úgy emlékszem, hogy Willson „Paleolit kávévarázs” receptjében pl. a sárgája is nyersen kerül felhasználásra (én személy szerint éppen a nyers tojássárgáját nem szeretem – soha nem készítek magamnak ilyent), de miután „Kinek a pap, kinek a papné”:-D – mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy egy receptet elfogad-e, vagy nem. A sütött-főzött ételekben a tojás már hőkezelésen esik át, tehát ott már semmiféle félelemre nincs ok. Kedves Márta! Nagyon sajnálom, de tényleg. Én nem félek a nyers tojásfehérjétől, és soha nem gondoltam hőkezelésre és csírátlanításra. Remélem, hogy a többi recept kedvedre való. Szia, BB

  2. én meg szoktam mosni a tojást, és olyan habot csinálok, hogy simán beletöröm a botmixer edényébe, rádobok jó sok bármilyen gyümölcsöt, kicsi édesítőt, amibe muszáj és összeturmixolom. isteni finom habos inni- v. kanalaznivaló lesz belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.