Hozzávalók – 2-3 főre:
- 3 db tojás
- 5 evőkanál mákliszt (pellet) vagy 5 evőkanál darált mák
- Csipet szódabikarbóna (utólag jöttem rá, hogy elfelejtettem!)
- Édesítés ízlés szerint – stevia a tésztába, porxukor a süti tetejére
- Gyümölcsvelő, gyümölcsíz (külön recept alapján)
- Ha pelletet használsz nem árt mondjuk 5 dkg jászvajat (ghee-t) is tésztába tenni, hogy ne legyen a tészta fojtós; ha darált mák az alapanyag, akkor a plusz zsiradék elhagyható
Elkészítés:
- Az egész tojásokat verd fel habosra
- Keverd ebbe az alapba a máklisztet és az édesítőt és a zsiradékot pellet esetében
- Csipetnyi szódabikarbóna (elhagyható)
- Előmelegített sütőben egy 20×20 cm-es sütőpapírral bélelt kis sütőedényben kb. 15 perc alatt süsd meg a süteményt
- Amikor kész, várd meg míg kihűl, vágd két lapba, és kend meg valamilyen gyümölcsvelővel
- A süti tetejét szórd meg porított xukorral -, azaz porxukorral
Arányosan készíthetsz nagyobb süteményt is!
Szia!Cukorból kb.mennyit raktál bele?
Kedves Szandi! Amennyiben steviát használsz, akkor elég egy késhegynyi, mert nagyon édes. A xukorból 1 evőkannál tennék, xukor zéróból legalább kettőt, mert az utóbbinak kisebb az édesítő ereje, viszont a belekre pozitívabban hat. Használhatsz tiszta szacharint is, abból mondjuk feloldva 2 szemet használnék. BB
Szia! Erdeklodni szeretnek, hogy probaltad-e mar a folyekony Steviat? Nem mertem még venni mert nem tudom hogy ennek is van e olyan jellegzetes mellekize mint altalaban a stevianak. Köszi előre is!
Szerintem minden steviás készítménynek van mellékíze, viszont nem mindegy, hogy miben használod. Szeretem a sütemények tésztájában, mert nem érződik, vagy a fagylaltokban, mert ott sem érződik, sőt, remekül illik hozzá. Márta
A (por)”xukor” az miert nem (por)Cukor?
Mert xukorból daráljuk. Hát nem logikus??? …, egyébként meg „csak úgy”:-) BB