Főtt metélt tészta – tojásmentes lentészta

Receptkönyvek vásárlása

Paleo és egyéb termékek vásárlása

Szilvitől még júniusban kaptam egy bejegyzést az első főtt tészta kísérletemhez. Ő azt írta, hogy főtt tésztát készített lenmaglisztből, tojás nélkül. Nos, ma megcsináltam, és a tésztagyártási hadművelet sikerült:-D

Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a már múltkor emlegetett gyanúm, hogy a szezámliszt nem lesz jó alapanyag, sajnos beigazolódott, mert szezámból is volt egy kísérletem, mely nem volt sikeres!

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 3 púpozott evőkanál lenmagliszt, azaz pellet
  • Kb. 1 dl víz
  • Pici só

Elkészítés:

  • A 3 evőkanál lenmagliszthez óvatosan, lassan adagolva öntsd hozzá a vizet, és figyeld, ahogy a liszt a vízzel megszívja magát; lényeges, hogy eltaláld az alaptészta száraz-nedves tartalmát – se túl vizes, se túl száraz ne legyen; a lényeg, hogy össze tudd gyúrni egy gombóccá
  • A tésztagombócot tedd két sütőpapír közé, nyújtsd ki vékonyra, de ne legyen szakadós – kb. 2 mm-es vastagságú legyen!
  • Forralj fel vizet, és a lobogó vízbe dobd be a tésztakockákat
  • Nagyon fontos, hogy csak 1-2 percig kell és szabad főzni; ha ez az idő letelt, akkor tésztaszűrővel öntsd le a tésztáról a vizet

Tálalhatod dinsztelt káposztával, dióval, mákkal, gyümölcsvelővel, xukorral!

Főtt metélt tészta – I. sikeres kísérlet

Print Friendly, PDF & Email

9 thoughts on “Főtt metélt tészta – tojásmentes lentészta”

  1. Én legutóbb lepényt csináltam a lenmagból, de biztos ez a tészta is jó lehet. Egyébként tudom, hogy a paleo nem lowcarb táplálkozás, de azért megjegyzem, hogy akik mérséklik a szénhidrátokat az étrendjükben, azoknak is nagyon jó ez a tészta, mert 100g lenmag 28,8g szénhidrátot tartalmaz, de ebből 27,3 rost, és csak másfél gramm felszívódó szénhidrát, ami még kevesebb mint ami mondjuk 100g kígyóuborkában, vagy brokkoliban van.
    Ha nekem nem hisztek: http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3163/2

    1. Kedves Pisti! Köszönöm az értékes információkat, melyeket a lenmagról leírtál. Hát, most még csak pellettel dolgoztam, és fogalmam sincs, hogy hogyan viselkedne az őrölt lenmag, vagy a lenmagpehely főzésre. Ez még további kísérleti akciókat igényel. Amennyiben esetleg rászánod magad egy ilyen kísérletre, és az sikeres lenne, akkor örömmel felteszem a receptedet és képeket is az „akcióról” ide a Vitalra! Az info@paleovital.hu-ra vagy a kelpatmar@gmail.com-ra lehet küldeni recepteket. Szia, BB

  2. Sziasztok!

    Pelletek híján rá voltam kényszerülve, hogy az itthoni őrölt lenmagot használjam föl a mai – sajnos elég sikertelen – tésztagyártási művelethez… hát, ezt inkább mindenki felejtse el… nem csak azért nem sikerült a dolog, mert önkényesen átírtam a receptet és 1 tojást hozzáadtam, galuska-szerű képződményt kapva, hanem azért sem, mert a forrásban lévő vízbe szaggatva a kis nokedliket, nem maradtak igazán egyben a darabok, szétestek és elég gusztustalan lett a főzővíz – kicsit olyan szétmállott májgombóc-jellegű kinézetet öltöttek… egy kicsit ettem a halpaprikáshoz belőle, de aztán inkább megmutattam a szemetesnek a többi részét :(((
    Következtetés – inkább maradjunk a jól bevált praktikáknál – a pellet nyilván teljesen más, mint az otthon összeaprított és porrá őrölt „lisztek”…..
    Kezdő paleos lévén tovább kísérletezgetek, hátha valami újat ki tudok ötleni én is…
    Sok sikert mindenkinek !! Egnesz

    1. Kedves Egnesz!
      Együtt érzek a sikertelenségedben:-( Majd legközelebb. Légy majd óvatos, mert a pellet is teljesen más, mint a megszokott lisztek. A tésztás recept, amit látsz, hál’Ist sikerült, de én is óvatos voltam, vagyok a főtt tésztánál. A lenmag mellé soha nem kell tojást tenni, mert a lenmagon van egy nyálkás réteg, melynek ragasztós tulajdonsága van. BB

    1. Köszi mindkettőtöknek a tanácsokat !
      Legközelebb ügyesebb leszek, ígérem 😀
      Abban segítsetek, h. ha a másik -nem lenmagos – metélt receptet választom, az
      mennyiben felel meg a hagyományos ízvilágú tésztának ? Vagy teljesen mást várhatok?
      A kenyereknek milyen ízük lesz, nem túl tojásos ?
      Köszi szépen !
      Szebb napokat…. 🙁

      1. Kedves Ági! Van, amikor az embernek már tele lesz a búrája a sok tojásos ételtől. A kenyérevésről le lehet szokni. Bár én éppen mostanában kívánom, és sütök is magamnak. Volt, hogy hónapokig nem ettem paleo kenyeret, és nem is hiányzott. Van fenn az oldalon egy csak tojásfehérjéből és maglisztből készült „Fehér kenyér” recept. Ennél nem érződik a tojás íze. Találsz lenmagos kenyereket, melyekhez nem kell tojás. Jó kísérletezést. BB

  3. Koszi szepen a gyors valaszt!
    Azota megsult elso paleos kenyerkem–inkabb
    lepenynek neveznem, jol sikerult..mandula,mak,
    fustolt sajt es sok fuszer+2 tojas..tetejere egesz
    szezammag, lenmag kerult.. hat, a nem paleo
    kedvesemnek is bejott:-D
    A legkozelebbibe hagymat es repat is teszek.:-P
    Kenyeret azert kell ennem, mert nem akarok lefogyni–sot..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.