Magos-tojásos lenmagkenyér

Hozzávalók:

  • 4 db tojás -, ha valaki zsírosan szereti, akkor tehet a tésztába 1 evőkanál zsírt is (elhagyható)
  • 6 evőkanál lenmag(liszt)pellet
  • 2-3 evőkanál szezám(liszt)pellet
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • Só – kb. egy kávéskanálnyi
  • A fenti lisztekből annyi kell, hogy egy nem folyós, de még jól kenhető masszát kapjunk
  • Magkeverék – hántolt tökmag, hántolt napraforgó mag, fenyőmag

Elkészítés:

  • A liszteket a tojással, a sóval, a szódabikarbónával jól keverd össze
  • Kend rá egy papírral kibélelt tepsire, és a tetejét szórd meg a hántolt magokkal
  • A tészta a benne lévő szódától természetesen egy kicsit meg fog emelkedni

Übersetzer: Beatrix Nagy

Leinsamenbrot mit Samen und Eier

Zutaten:

  • 4 Eier – Wenn jemand fett mag, dann kann man zu dem Teig auch 1 Esslöffel Fett geben. (kann auch weggelassen werden)
  • 6 Esslöffel Leinsamen(mehl)pellet
  • 2-3 Esslöffel Sesam(mehl)pellet
  • Prise Natron
  • Salz – ca. 1 Kaffeelöffel
  • Aus den oben genannten Zutaten muss man so viel verwenden, dass die Masse nicht zu flüssig wird. Sie soll gut streichfähig sein.
  • Samenmischung – geschälte Kürbiskerne, geschälte Sonnenblumenkerne, Pinienkerne

Zubereitung:

  • Mehl, Eier, Salz und Natron werden gut vermischt.
  • Den Teig wird auf ein mit Backpapier belegtes Backblech gelegt und mit geschälten Samen bestreut.
  • Durch das Natron wird der Teig natürlich ein bisschen steigen.
Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Magos-tojásos lenmagkenyér”

  1. Szia!

    Nekem az a problémám, hogy mindegyik kenyér, amibe szezámlisztet teszek, az keserű lesz. Próbáltam már bolti szezámliszttel ill. magam is daráltam már szezámmagot – ugyanazt az eredményt kaptam.
    Ez azért gond, mert a legtöbb kenyér receptben szerepel a szezámliszt. Mi a tanácsod, tapasztalatod a kérdéssel kapcsolatban?

    Köszönöm,
    Kata

    1. Kedves Kata! Nekem a legjobban a szezámpehely vált be, de valóban sok kenyérfélében szezámmag is szerepel, mint kellék. A sós kenyerek és sütemények esetében kiválóan el lehet fedni a kesernyés ízt köménymaggal és őrölt borssal. Miután én mindkét fűszert szeretem, ezért számomra nem gond. Amennyiben édes szezámos süteményt készítesz, akkor vaníliával, citromlével, édes sütikhez illő egyéb fűszerekkel, amit a képzeleted és az ízlésed enged, kell a kesernyés ízt ellensúlyozni. Nekem sikerülni szokott:-)) Jó kísérletezést kívánok. Találd meg a számodra legmegfelelőbb ízvilágot. BB

  2. Kedves Márti!

    Kérdésem lenne hogy nekem eddig nem sikerült Joe pelletből jó állagú kenyeret sütnöm csak akkor ha a tojást kettészedtem és a fehérjét keménnyé verem. Ebbe keverem bele a sárgáját, lisztet, zsírt. Ha csak a tojásokat felverem úgy hogy nem szedem ketté, akkor mikor belekavarom a Joe liszteket az állaga a masszának annyira sűrű lesz hogy alig tudom kiszedni a tálból meg át se sül rendesen. Van valami ötletet vagy segítséged hogy a pelletből hogyan lehet jó állagú kenyeret sütni?

    1. Kedves Attila!
      A tapasztalatom az, hogyha kizárólag pelletet használsz, akkor feltétlenül plusz zsiradékot kell a tésztához tenni! Ez nagyon fontos! Egyébként ennek a sütésnek az az előnye, hogy számunka jó zsírokat tudsz használni. Egyébiránt viszont személy szerint én nem nagyon szeretem a pelleteket önállóan használni. Leggyakrabban a közömbös ízű őrölt mandulát szoktam maglisztekkel kiegészíteni 2:1 arányban. Láthatod ezt a szemléletemet az én általam kreált kenyereknél és süteményeknél. A további tapasztalatom az, hogyha linzer jellegű tésztát akarsz, akkor nem kell felverni a habot, hanem a tojást kikavarni, és a kellő mennyiségű zsiradékot a tésztához adni. Hozzád hasonlóan én is általában szeretem felverni a tojásfehérjét, és így beletenni a magokat és liszteket, mert így könnyebb lesz a tészta állaga. Nézd végig a kenyérrecepteket, és láthatod, hogy a kenyérsütős recepteknél abszolút érvényesül a 2:1 arány, a sütőben sült kenyereknél pedig a felvert tojáshab is. Ezekre a dolgokra figyelj, továbbá egy csomó saját tapasztalatot is szerezned kell. Jó sütögetést kívánok, szia, BB

  3. Hölgyeim és Uraim:-)!

    Aki jó kenyeret keres, az mindenképp próbálja ezt ki!!!
    Sokat elkészítettem már, de mindegyik olyan plusz ízzel rendelkezett, mely miatt folyamatos újabb-keresési-ingerem volt:-)
    Eddig.
    Mondjuk eltértem egy kicsit a leírtaktól: magvakat tettem ugyan rá, de a végén leettem róla (szóval mintha nem is tettem volna rá:-), szódabikarbónából többet tettem bele, majd’ kezelhetetlen sűrűségűre készítettem elő, de a végeredmény nagyon jó lett. A képtől annyiban tért el az enyém, hogy feketébb lett (jóval:-), de magasabb is (tudom ez függ, hogy mekkora tepsiben teríti szét az ember). Semleges, gyakorlatilag mindenhez passzoló íze van. És nekem ez a lényeg! (Talán másnak is…)

    Köszönettel,
    Csaba (3 hónapja paleo-s)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.