Magos-töpörtyűs lenmag-craker tojás nélkül

Hozzávalók:

  • 10 evőkanál lenmag(liszt)pellet
  • 25 dkg töpörtyű morzsalék – töpörtyű nyugodtan helyettesíthető (kb. 3) 2-3 púpozott evőkanál sertés-, liba-, vagy kacsazsírral;
  • Egy hozzászólás alapján figyelmeztetés: a hozzáadott zsír mennyiségét csökkentheted, ha a tészta zsírossága általában zavarni szokott – a zsír mennyiségét némi rutinnal a „tészta” elkészítésénél magadnak kell eldöntened, eredetileg is odaírtam, hogy kb.!!!
  • 4-5 dl víz
  • Magkeverék – hántolt tökmag, hántolt napraforgó mag, fenyőmag

Elkészítés:

  • A lenmaglisztre önts vizet; a liszt nagyon megszívja magát, ezért írtam a 4-5 dl vizet -, a lényeg, hogy a tészta ne legyen se folyós, se túl száraz
  • Keverd a masszába a töpörtyűt -, a hozzáadott zsírra a pelleteknél feltétlenül szükség van
  • Gyúrd össze egy nagy gombóccá az alapanyagot, majd két db zsírpapír között nyújtsd ki vékonyra a tésztát
  • Tetszés szerinti formákat vághatsz ebből a tésztaalapból
  • A kenyérszeletekre tegyél a magkeverékből díszítést
  • Előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütheted – Vigyázz, hogy meg ne égjen! -, könnyen megég
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Magos-töpörtyűs lenmag-craker tojás nélkül”

  1. Helló!

    Én megsütottem ma, de nekem túl zsíros lett, sok bele a 3 kanálnyi kacsazsír. :((
    Semmi kenyér jellege nincs, inkább keksznek tűnik.

  2. Kedves Mam!
    Ha paleolit kenyeret eszel, akkor el kell felejteni a hagyományos kenyérre az asszociációt – ezt a „Semmi kenyér jellege nincs, inkább keksznek tűnik.” megjegyzésedre válaszolom. Erre nagyon jó példa a Mandulakenyér is, mely úgyszintén inkább „keksznek” tűnik, mégis paleolit „kenyérként” nagyszerűen fel lehet használni. A zsírosságról annyit, hogy úgy látszik, hogy ez is ízlés kérdése. Nekem és a családomnak nagyon ízlett ezzel a zsiradék mennyiséggel. Hasonló „zsírosra” sikerült receptem a „Tepertős pogácsa – az igazi” – a barátaim között volt, aki áradozott róla, mint ahogy én is, és volt, aki ugyancsak a hozzáadott sok zsírt kifogásolta. Mindenesetre örülök, hogy írtál, mert így azok, akik ízlésének a kevesebb zsír felel meg, a hozzászólásod alapján erre oda fognak figyelni. Bele is fogom majd írni ezt a figyelmeztetést a receptbe:-D Köszönöm az észrevételt, szia, BB

  3. Köszi a választ. Rájöttem közben, hogy izlések és pofonok, mert a lányomnak nagyon ízlett. Bár még mindig van belőle, nem annyira fogyós.
    No, majd próbálkozom még, ki kell tapasztalnom, hogy nekem/nekünk mi a nyerő.

  4. Sziasztok!
    Tegnap este megsütöttem, szerintem isteni!
    A gyerekeimnek persze nem ízlett, na de az az ő bajuk, nem?
    A kép alapján viszont nagyobb mennyiségnek gondoltam, én simán meg tudnám enni „együltő helyemben”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.