Paleo ropi „körözöttel”

Szakesz receptje,

mely a PaleoParty (2011.08.14.) ételkészítő versenyén

II. helyezést ért el

ropiropi2

A képen mandulalisztes változat látható!

Paleo ropi

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • Só, bors
  • Fél deci kókuszolaj (állati zsiradék is lehet)
  • Szezámpelletliszt, tökmagpelletliszt és zabliszt – ez az eredeti szakesz-féle recept (ki lehet próbálni pl. mandulaliszt kiváltással a 100% kedvéért! -, és hogy ne legyen zöldes színe BB) kb. 5:2:1 arányban, hogy ragacsos, de azért formázható tésztát kapjunk

Elkészítés Szakesz leírásában:

  • A tojásokat villával felvertem a kókuszolajjal, sóval, és borssal.
  • A liszteket kevergetve fokozatosan hozzáadtam a tojásokhoz, hogy a formázható állagot elérjem.
  • Előmelegítettem a sütőt, közepes lángon.
  • A masszából kiskanálnyi mennyiségeket szaggattam, és enyhén nedves kézzel a sütőpapíron ropiszerűséggé hengergettem.
  • BB megjegyzése: A képeken az én sütésemet látjátok. A tésztát nem hengergettem, hanem kisebb tésztalapokat nyújtottam ki, és vékonyan ropi méretűre metéltem.
  • Először közepes, majd kis lángon sütöttem-szárítottam a ropikat, amíg nevükhöz méltóan valóban ropogóssá váltak.

BB-féle paleo ropi:

  • A ropit a Tökös-ropogós receptjével azonos módon, csak mandulalisztből (pellet) készítettem

„Körözött”

Hozzávalók:

  • Kb. 4 dl víz
  • 1 tk agar-agar
  • Kb. 15-20 dkg kesudió
  • Fél-egy citrom leve
  • 5 dkg puha vaj, jászvaj, vagy egyéb zsiradék
  • Apróra vágott vöröshagyma, só, őrölt és egész kömény, pirospaprika és mustár ízlés szerint

Elkészítés – ismét Szakesz leírása szerint:

  • A vizet az agar-agarral felforraltam, és botmixerrel beleturmixoltam annyi kesudiót, hogy sűrű, krémes állaga legyen.
  •  Betettem a hűtőbe, hogy megdermedjen.
  • Kb. két óra múlva, amikor már megszilárdult, keverőtálba borítottam a fűszerekkel és a többi hozzávalóval együtt, és villával alaposan eldolgoztam.
  • Lehet bátran fűszerezni, sokat felvesz.
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Paleo ropi „körözöttel””

  1. Elkészítettem a ropit, de nekem a tökmagliszttől nagyon zöld színe lett, még sütés után sem különösebben tetszett. A képeken látható ropiban benne van a tökmagliszt? Olyan jól néznek ki én is valami hasonlóra vágytam….

    1. Kedves Lillus! A tökmagliszttől kicsit tényleg zöld lesz. Ha csak mandulalisztből csinálod, akkor nem színeződik el. Mindjárt odaírom a recepthez. Egyébként készítettem tökmaglisztes sósat is, tehát tudom, hogy igazad van, ugyanakkor az is nagyon finom lett. Van egy másik saját receptem – Tökös ropogós http://paleovital.hu/?p=11422 – ebből is tudom. BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.