Lekvár – „Enni vagy nem enni, ez itt a kérdés” Shakespeare után szabadon:-)))

A kép a Google-images-ről való

Érdekességek Szendi Gábor blogjáról

Barbara (2011.09-03-án) kérdezett ismét a lekvárról. Beidézek most egy posztban a lekvár-témában egy beszélgetést, mely szengab blogján és a Paleolihleten folyt, sőt Elmírával (a véleménye olvasható a blogján) is eszmét cseréltünk e témában. Megoszlanak a vélemények. Személy szerint a lekvárt „leminősítettem” az alant olvasható vélemények figyelembevételével. Nálam a főzött-sütött lekváros ételek mindig a „Nagyrészt paleo” kategóriába sorolandók – kivétel!, és ha ilyent találtok, nyugodtan szóljatok: – ha még mindig nem lett kijavítva a kategorizálás a Paleolihletről való költözésem óta!

117.  BB boldogbuldog
2011. 01. 02. 18:49

Kedves Gábor és más hozzáértők!
Egy receptem kapcsán felmerült a kérdés: Létezik vagy nem létezik paleo lekvár?! A gyümölcs a főzés során olyan „bomlási” folyamatokon mehet keresztül, hogy a továbbiakban már káros hatású lehet? Én a paleo lekvárt úgy képzelem el, hogy a főzött gyümölcshöz steviát vagy nyírfacukrot adunk. Várom a véleményeket.

118.  Mineralwasser
2011. 01. 02. 21:56

117. BB boldogbuldog
Azt nem tudom, milyen bomlási folyamatok mennek a főzéskor végbe, de talán nem is ez a fő probléma. Ami azt illeti, a lekvár elég tömény ahhoz, hogy ne legyen igazán paleo. Ugyanaz van vele, mint a gyümölcslével: koncentráltan gyorsan felszívódó szénhidrát. Persze, nyilván van különbség aközött a lekvár között, amibe még egy kiló cukrot is belefőztek, meg aközött, ami natúr vagy steviával/xilittel készül. Úgy tudnám elképzelni, kis mennyiségben kompromisszum lehet a paleóban. De nem rendszeres fogyasztásra.
Ugyanez pl az aszalt gyümölcsökre is áll. Én lekvárt és aszalt gyümiket néha eszem, de pl. gyümölcslével nem terhelem magam. Viszont olyankor mindig megjegyzem magamban, hogy na,  ma is adtam egy pofont a paleonak!
Általános elvként talán meg lehetne magunknak fogalmazni, hogy minden édesből (lekvár, gyümölcs, édesítőszerből túl sok, pl. sütik leszórása) kerüljük a túl sokat. Akkor is, ha alapanyagában paleonak számít.

119.  Alexandra
2011. 01. 02. 22:47

117. BB boldogbuldog

Nem gondolom, hogy a főzés során a gyümölcs káros hatású lenne.
Ott van a szilvalekvár, amit cukor nélkül is el lehet készíteni, mert elegendő pektin van benne és nagyon sok jótékony hatása van.
Ugyanakkor egyetértek MW-rel, hogy a mennyiség a lényeg és az édes ízt kell csökkenteni.
A lekvár csak annyira nem paleo, amennyire az sem, ha a xilitet cukor mennyiségben használja valaki.

Megjegyzésem: Ez itt a nagy tévedés!!!!:  (BB és Willson)

121.  willson
2011. 01. 03. 0:13

118. Mineralwasser
Én elmondom neked is. Hatvan fok fölött elbomlanak az enzimek, amik egyébként segítik feldolgozni a szervezetünknek a gyümölcsöket. Ezért vagy sem, de a gyümölcscukor kiszabadul az egyéb kötöttségeitől és semmi sem ment meg azoktól a káros hatásaitól, amiket te is írtál.
Ez a cukor nélkül főzött szilvalekvárra is érvényes!
Valamikor én úgy tanultam, hogy a gyümölcsöket csak nyersen szabad fogyasztani, egyébként ártalmasak.

122.  szakesz
2011. 01. 03. 8:25

118. Mineralwasser
Szerintem a sok xyilt még mindig jobb, mint a sok lekvár, mert akármennyire nem teszünk plusz édesítést a lekvárba, annak gyorsabban szívódik fel a cukortartalma. Ettől függetlenül törekszem minden édes ízt minimalizálni – szerencsére nem is vagyok édesszájú, de a család igen. Az édes ízről teljesen jól le lehet szokni néhány hét alatt (de állítom, hogy visszaszokni még könnyebb!).

123.  BB boldogbuldog
2011. 01. 03. 8:28

Köszönöm a lekváros hozzászólásokat. Összefoglalva: Fő a mértékletesség, és mondjuk a lekvár – félpaleo?!

408.  descalcez
2011. 01. 10. 20:18

380. VIMA, 383. Macskacicó

Tömény fruktóz kajálása helyett inkább számoljatok!

nutritiondata.self.com/

Én szoktam. Például tegnap a zöldség és gyümölcs bevitelem 52 g fruktózt jelentett. Már ez is határeset, hol férne még mellé tömény fruktóz? Nagyüzemileg kukoricából gyártják. Nyers gyümölcsök emésztésekor aránylag lassan jut a vérbe, mert időbe telik míg feloldódnak a rostok…. Ebből a megfontolásból számomra nincs paleo befőtt, sem paleo lekvár. Hiába E967 -el főzitek be 🙂 Ha glükózra van szüksége a szervezetnek, akkor átalakítja a máj. Viszont ha gyorsabban jut be a májba, mint ahogy azt glükózzá bírná alakítani, vagy mert épp elég glükóz van a vérben, finom kis vérzsír lesz belőle. Patkánykísérletekben a patkányok máját olyanná tette, mint az alkoholistáké!

418.  descalcez
2011. 01. 11. 2:15

417. Macskacicó
Igen, láttam hogy nem ajánlottad. Csak azért írtam, hogy bemutassam, hogy zöldségek és aszalt gyümölcsök (paleonak kikiáltott lekvárok – előkerültek minap) fogyasztásával is be lehet belőle vinni többet, mint ami ésszerű, nem kell még hozzá tömény porított fruktóz sem. Tudom, hogy nem bírod az édest, még Te hívtad fel a figyelmemet, hogy szerinted a növényi tejporok is tömény fruktózt tartalmazhatnak. És igazad volt. Mert az apró betűs részből kiderült, hogy a hajdina alapú por 7% hajdina volt, a zabtejpor pedig 20% zab. A többi meg E betű és fruktóz….

428.  descalcez
2011. 01. 11. 22:38

420. Bubu
Lekvárnál az a helyzet, hogy a szétfőzöd a gyümölcsöket. Ez olyan, mint ha már előemésztenéd. Nyers gyümölcsök lassan adagolják. Lekvárból gyorsan jut a fruktóz vérbe,a máj nem fog belőle olyan gyorsan glükózt gyártani, ezért zsírrá alakítja. Viszont tud belőle glycogént képezni. Ezért olyankor tanácsos az ilyesmit fogyasztani, mikor a máj tartaléka alapból lemerült. (hosszabb nemevés után) Vagy mikor több energiára van szükséged. Nekem túrázáskor piszokul beváltak az aszalt gyümölcsök, kis helyen elférnek, energiabombák. Kimerítő edzés után szintén nem fog megártani.
Csak megemlítem, hogy a magas fruktóztartalmú sportitalokat eredetileg sportolóknak fejlesztették ki. Ma meg rákaptak a gyerekek, persze nem foci után öntik be, hanem vasárnapi ebéd után, vagy tv bámulás közben. Kiadós kaja után van untig elég glükóz a vérben, semmi oka nem lesz a májnak fruktózból glükózt pancsolni, ezért ilyenkor lesz belőle zsír.
Azért nem olyan tragikus a helyzet, nyugodtan elhasználhatod a lekvárokat. Paleo ételekben amúgy sem gyorsan felszívódó lisztekből készült tésztába teszed.

453.  smirgli
2011. 01. 12. 18:37

descalcez 428:

Írod, hogy a lekvárnál szétfőzzük a gyümölcsöket. Én hozzátenném még, hogy ezzel gyakorlatilag a roston kívül kívül minden hasznos alkotóelemüket, vagyis a vitaminokat és enzimeket megsemmisítjük, marad a fruktóztartalmuk.
Én ezért jobb alternatívának tartom az aszalt gyümölcsöket, már ha cukrot és egyéb káros anyagot (ként és szorbinsavat, ahogy ez a cikk írja:
www.ablak_a_vilagra.abbcenter.com/
nem tartalmaznak, ill. kíméletesen, alacsony hőmérsékleten aszalták őket, bár az nagyipari technológiákat nem ismerem….
Érdekelne a véleményed ebből a szempontból is.

460.  descalcez
2011. 01. 13. 1:20

453. smirgli
Magam szoktam gyümölcsöt aszalni, már 2 aszalógépem van. Idén viszont a gyümölcs volt kevés. Ezért vásárlom most télen a boltit.
Amit még megfigyeltem, a bolti aszalt datolyának kikelt a magja.
Kíváncsi lennék, ha lekvárfőzésbe bedobnád a magot is, utána az kikelne-e? Ezért nem találom olyan rossznak az aszalt gyümölcsöt, persze nem mindegy, hogy mennyit, és mikor fogyasztunk.

1033.  willson
2011. 02. 04. 16:12

Bubu:
Hali! Fentebb olvastam, hogy a lekvárjaiddal bajban vagy… Én, egy két baracklekvár kivételével megváltam tőlük (tudod: a legkisebb törpe: a Kuka!… csak neki nem árt. vagy a komposzt) Nyár óta másként spájzolok : gyümölcslapokat gyártok, palacsinta, metélt, bejgli alapnak kiváló. Élő anyag, nem legyilkolt=megfőzött gyümölcs, és jól eláll hűtőben, v. száraz helyen akár jól záródó dobozban is. Ha fellépsz az oldalamra, Mákos csík alatt megtalálod a receptjét. Bármilyen más gyümölcsből is meg lehet csinálni, jön a tavasz, finom lesz pl. eperből….

(megjegyzés: azóta már külön oldalt csináltam az aszalásnak…)

1294.  willson
2011. 02. 12. 12:28

1273. szengab:
Köszi Gábor, egészen megnyugtattál… A cikket mindjárt elolvasom.
Csak egy kérdés: a gyümölcsök csak nyersen fogyaszthatóak, vagy azokat is lehet „hőkezelni”?

(kompót, lekvár, sült-alma, szósz… : természetesen cukrozás nélkül gondolom)

2005.  Mineralwasser
2011. 03. 09. 18:09

Képzeljétek, ma biciklizés közben egy csipkebogyó bokorra akadtam! Egy zsebnyit szedtem belőle gyorsan, és otthon elkészítettem „lekvárnak”. A gyerekek örömmel elnyalogatták. Vicces, hogy pont a C-vitaminnal foglalkoztam ma, erre egy természetes C-vitamin forrásra akadok!:) Úgy számolom, kb 2000 mg lehetett benne, így négyen kb 500 mg-hoz jutottunk, csak úgy ingyen:) Ráadásul ennek a felszívódása is nagyon jó, mert rostokkal együtt van. És finom!
Érdemes tudatosan keresni a bokrokat, most szezonja van!

Lekváros kakaós kocka – Paleolihlet hozzászólásaiból

Eddig 13 komment érkezett

Mártika, ez nagyon finom lehetett! Meg is próbálom…
Ne írd bele, de tudtommal nincs paleo lekvár se, meg kompót se, meg gyümölcslé se! Hiába készül hozzáadott cukor mentesen, kezelés hatására szétesik a gyümölcs, különválik a gyilkos gyümölcscukor, sőt 60 fok feletti hőhatásra az enzimek is elbomlanak. Én ezt így tudom. Egyedül talán a frissen készített, un. gyümölcs-velő számíthat paleo-nak. Persze erről meg kellene még Gábort is kérdezni. De a cikkeiből nekem ez jött le…
Én mindenesetre vaníliás vajas krémet teszek bele, steviával vagy porxukorral. (Vettem a múltkor egy dobozzal, tök jó, hogy nem kell darálgatni!)

Szerintem kérdezzük meg Gábort.

Gábor mit mond erről?

Mártika, ez is én vagyok, mármint Willson. Gábor a blogján még nem válaszolt, talán levélben fog? Vagy kérdezzük meg Elmirát?????

Gáborral leveleztem a hírlevél kapcsán. Tudod, amikor felteszi nekem a linket. Akkor írta, hogy MW-vel és Alexandrával egyet ért. A Te véleményed keresztezte az ő levelét, tehát veled is egyet ért.

Összefoglalva: a lekvár kompromisszum, és gyorsan felszívódó szénhidráttá válik.

Mártika! ÉN AKAROK VELE EGYETÉRTENI! Sokszor nem tudom követni, hol így írja, hol úgy…
MW-vel én is egyet értek, de Alexandrával nem! Szabolcsi lány vagyok, nálunk cukor nélkül főzik üstben a „szívalekvárt”. Az egyik legédesebb gyümölcs, természetesen tele van gyümölcscukorral. Méreg annak, akinek egy kicsit is magas a vérnyomása vagy diabéteszes (ezt a Szakácskönyvben olvastam), de mindenki másnak is…(még hozzáadott cukor nélkül is!)Én biztos, hogy hanyagolni fogom a lekvárevést. (zabot sem eszem, meghagyom a paciknak:)))))
Köszi a nyomozást! Puszi: Willson

Lekvár helyett: Bármilyen gyümölcsöt összetörök,a levét külön teszem.1/2 liter összetört gyümölcshöz 2 ek. zselatint elkeverek a külön tett levébe.A gyümölcsöt majdnem forrásig hevítem, ebbe teszem a levében elkavart zselatint és lehűtöm. Amikor már nem meleg, de még folyós teszem a gyümölcs tortába, vagy süteménybe. Nem cukrozom.

@zsóka: nem akarom már tovább ragozni, de ez is (cukormentes) lekvár, csak friss!

Heló, ebből a vitából (vagy nem vitából) semmit nem értettem, be másolnátok valami honlap-címet (a cikkekét amit emlegettek), hogy miről is van szó? Köszi!

Kedves uj-aniko! A Paleolihletet sok olyan ember látogatja, akik Szendi Gábor www.tények-tévhitek.hu blogjáról ismerősök. Sokan már személyesen is ismerjük egymást:)) Ha eddig nem tetted volna, legyél Te is Szendi Gábor blogjának állandó olvasója! Nagyon sok hasznos információ, olykor vita zajlik Gábor blogján. BB

Szerintem Gitta (a nyersételes:) „élő” lekvárja megfelel paleonak is:
az aszalt áfonyát leöblíti, majd beáztatja annyi tiszta vízbe, amennyi ellepi. Ha felpuhult, akkor az áztatóvízzel együtt összeturmixolja, ha túl sűrű, mehet még bele pici víz.
Erre gondolom bármelyik aszalt gyümölcs alkalmas, barack, szilva, alma stb.

@Moha: Friss gyümölccsel, vagy kiolvasztott mirelittel is ugyanezt szoktuk csinálni (mondjuk áztatás nélkül), de nem lekvárnak hívjuk, hanem gyümölcs velőnek. Egyértelműbb!!!

 

Print Friendly, PDF & Email

18 thoughts on “Lekvár – „Enni vagy nem enni, ez itt a kérdés” Shakespeare után szabadon:-)))”

  1. Én már ott leragadtam, hogy egy paleós minek eszik annyi gyümölcsöt. Ugyebár napi 50g fruktóznál nem kéne többet bevinni. Ezek után még a receptek tele vannak vele. A lekvárt meg ugye az ősember is már a fáról szedte, miközben mamutra vadászott.

    1. Kedves Pepperoni!
      Csatlakozom Barbarához. Akár receptblogon olvasható recepteket sem kell használni, ha paleozol:-) A receptek a mi kultúránkban azt az óhajt tükrözik, hogy minél kevésbé szakadjunk el attól az életmódtól, mely körülmények között szocializálódtunk, és annál inkább tartsunk be egy egészségesebb táplálkozási elvet. A sok recept csak ötlet. Annyit használsz belőle, amennyit akarsz. Ha nem akarsz egyet sem, akkor ne használj föl egyet sem. Megnézheted a diétás naplómat, mely nyilvános, és jobb oldalon a linkek között megtalálod az oda vezető utat. Én aztán pl. éppen a betegségeim miatt leginkább a ketogén diéta felé hajlok el, és a legkevésbé sem eszem gyümölcsöt gyümölccsel, szénhidrátot szénhidráttal. Vannak viszont kóros soványságtól szenvedők, akik akár el is túlozhatják a szénhidrát-bevitelt. A paleo félreértelmezése, ha valaki Európában és Magyarországon a XXI. században mondjuk úgy szeretne paleozni, hogy a férfiak naponta elmennek vadászni a betevőért, az asszonyok gumókat és gyümölcsöket gyűjtenek. Több posztot is írtam a paleoról véleményként!!! A paleo nem egyenlő azzal, hogy a mindennapjainkban a paleolit korba kell visszaröpítenünk magunkat.

      Ja, és most fogok mindjárt feltenni egy gyümölcs alapanyagú fagyi receptet, mert a fagyit imádom:-) Sikerült vennem egy szilikonos jégkrémformát, és rögtön fel is avattam. Valószínűleg a paleolit korban csak akkor ettek fagyit, ha az ősember beleesett egy jégbarlangba, és a ruhája alá be volt dugva néhány szem gyümölcs:-) …, de hogy neki is fogára való lehetett, az szinte biztos:-)

      Szia, BB

  2. Köszi szépen BB 🙂

    Hát igen, mondjuk én már egyre kevesebb „édeset” kívánok, amit megeszem, az kb. nyers gyümölcs. De a családom szereti, és gondoltam egy fokkal jobb azért a házilag készített, mit a bolti.
    pepperoni: szerintem egyénileg változó, kinek mi a jó, vagy a nem jó. Ezt döntse el mindenki maga. Jó, hogy van ilyen is, olyan is és bizonyos határokon belül lehet válogatni.
    Úgyhogy köszönjük ezt a sok, jó receptet!!!!

  3. Na igen, nem kell sorban megcsinálni és felfalni az itt lévő recepteket 😀
    És valóban, mindenki szépen adaptálja magának a paleo életformát! Nem lehet 1 az 1ben lemásolni 🙂

  4. Elsőként kiemelném hogy életemben még sosem készítettem lekvárt és befőttet sem, szóval ha hülyeséget mondok azt tessék megértéssel kezelni.
    Szóval, a gyümölcs megfőzéssel sokat veszít az értékéből, sőt kifejezetten gazdag ch forrás lesz. De az eltevéshez nem csak főzéssel lehet jutni, mert ott a savanyúság mint olyan, ami ha kész van lehet édesíteni.
    Aztán az olaszoknál ettem sóban eltett citromot. Persze nem édes, de nem is főzik meg. Talán használható más gyümölccsel is?

    1. Kedves Rever! Gyümölcs sóban eltéve?! – meg lehet próbálni. Nekem eléggé abszurdnak tűnik?! -, de ha az olaszok ezt csinálják a citrommal??? Akinek van kedve, járjon utána … :-))) BB

  5. Sziasztok!

    Hétvégén lecsót ettem és Elmira könyvéből megcsináltam a browni-t, de nem szilva, hanem baracklekvárral (xilites:-). Mást nem nagyon ettem, ja még halászlevelet. A lényeg, hogy második napja olyan furcsa a hasam, többet járok wc-re és hát voltam már jobban is.. Szerintetek mitől van? Van a peleonak „diétás” változata? Arra gondolok, hogy amikor hagyományosan kekszet, főtt krumplit eszünk azt most mivel helyettesítsem? Nincs kedvem most semmilyen húshoz, salátához, gyümölcshöz, de mit egyek?
    Ha valamelyikőtök járt már így és van ötlete, nagyon megköszönném.

    1. Kedves Gabi!

      Hasmenéses állapot kezelésére ajánlom a Bolus Adstringens nevű tablettát, vagy probiotikum szedését (DM). Nyugodtan tegyél kivételt egy egész napos rizs-kúrával. Egyébként a xilit hashajtó hatású, és van aki soha nem tudja megszokni, mint pl. én sem. A xukor0 és a stevia nem rendelkezik ilyen undok tulajdonsággal.

      Jópofa dolog, hogy éppen a lekváros posztomnál írsz arról, hogy lekvárt ettél:-) Olvashattad, hogy én egyértelműen lekvár-ellenes vagyok, míg Elmíra nem.

      Na persze, szerintem a xukorra vagy te is érzékeny. Jobbulást kívánok. BB

      1. Köszönöm Tündér vagy!

        Biztos a Vonzás Törvénye miatt írtam pont ide:-))) Őszintén szólva ma reggel találtam a blogodat és nagyon tetszik:-))
        Ma végül is egy nagy tál salátát ettem, nagyon jól esett, kis csirkehusival. Nem lett tőle semmi bajom. Szerintem a paleo
        miatt sokkal jobban bírok mindent, mint régen.
        köszi még egyszer! Gabi

    2. Hasmenés gyógyítására kiváló a reszelt alma, de reszelés után várj egy kicsit, csak akkor fogyaszd, amikor már megbarnult. Nagyon jó még a reszelt sárgarépa főzve, köretnek, levesnek, ne felejtsd el megsózni, mert ilyenkor sok sót veszít az ember. Xillit helyett használj Steviát vagy XukorO-t, valószínű, ő okozza…

  6. Kipróbáltam. Ledaráljuk a koriander magot és 1 teáskanállal vízben elkeverve megisszuk. Naponta 3x. Tuti és nem kell nem paleo dolgokhoz nyúlni.

  7. Nagyon hasznosak a tájékoztatók. Köszönöm.
    Kérdésem, hogy a „Süssina” édesítőszerről itt miért nem esett szó. Mennyire fogyasztható, vagy ajánlott-e egyáltalán, belefér-e a paleos, vagy részben paleos diétába. Eddig csak kávéba raktam, kb. 20 éve fogyasztom. Káros lehet-e ennyi év után? Köszönöm előre is a választ!

  8. Sziasztok, kézcsók és üdvözlet Mindenkinek! 🙂

    ….én 1 éve kezdtem el az életmód váltást és a nagyjából Paleolit táplálkozást :)….

    …a gyümölcsről ma olvastam itt , hogy még nyersen sem az igazi :)!!!…és most meg arról olvasok – bár régebbi bejegyzés – hogy hogyan lehet Paleo lekvárt csinálni :XD… nekem úgy tűnik hogy ez az egész Paleolit tudatosság pár ember elvei és elgondolásai alapján épül fel !!!!…én mindenkinek igyekszem elhinni mindent, de azért ha itt ezt végig olvassa Valaki komoly ellentmondásokba keveredik :D….a cukor,krumpli,búza – kenyér dolgokkal teljesen meggyőztetek!!…de az hogy a gyümölcs (friss,se nem főzött, se nem sült ) , amit leszedek a fáról , az is káros…. hát már bocsánat, de ez már hülyeség kategória!!!!…és akkor a Dr. Oetker gyors zselé fix az miért is paleo????…..
    ….olvasom az oldalt, mert vannak jó dolgok… de káosz is van gazdagon!!!…. a zöldségben nincs káros anyag sütés közben????….. van fent jó pár recept amit oliva olajjal készít valaki, még sincs „moderálva” :)….
    …pl. medve hagymát otthon is lehet tartani, Ti meg egész greenpeace-es irományt csináltok abból, amit már réges-régen megoldott az, aki erre fogékony ! :)…. kicsit kezd üzletszerű lenni az egész, olyan dolgokkal körítve , ami -persze csak szerintem – hülyeség ! 🙂

    üdvözlettel:
    Tóth Ferenc / lucifeco / lucifer

    1. Lucifeco!
      Beposztoltál egy megjegyzést a Szendi Gábor fórumáról való beszélgetéshez – hm!!!
      A mértéktelen nyers gyümölcsfogyasztás valóban károsan hat az ízületekre. Tapasztalati úton történt ez a megállapítás. A mértéktelen evésen van a hangsúly!
      A zselé állati csontból készül – mi a bajod vele? A Dr.Oetker Expressz tortazselé: cukor (annyira kevés, hogy xukorral kell pótolni az édes ízt), zselésítő anyag stb. színezékneknek csak kármin, riboflavin, utóbbi a google szerint b2 vitamin.
      Egészséges embernek a zöldség sütve miért ne lenne megengedett? -, persze megint a mérték az, amire figyelni kell.
      Olíva olaj – nagyon régi receptekben valóban fellelhető. A blog most lesz 3 éves. Közben került megállapításra, hogy valóban fölösleges olívával sütni.
      A medvehagyma kérdéséről egy kertészmérnök barátom mást állít, mint amit te mondasz. Valóban termeszd otthon!
      A blogot hobbyból írom, és még a szolgáltatónak fizetek is a működtetésért:-))) 3 évvel ezelőtt elkezdtem Szendi fórumáról gyűjteni a recepteket -, ez a blog születésének története. Hogy üzletszerűen csinálom?! – ezen kacagnom kell. A könyvek alig valami hasznot hoznak, és csak most 2 év után, addig null-szaldós volt. A hirdetések – nem fizetnek. A Google Adwords-ot, ami hozna valamit – letiltották, mert Szendi hírleveles napján anno a látogatottságom megugrott, tehát onnan sem jön semmi.

      … és mégis:-))) Örömmel szerkesztem a blogot, mert nekem passziómmá vált. Ha valami kifogása van bárkinek, akkor engem lehet kérni, de utálom, ha bárki gúnyolódik. Ha valami konkrét javaslat van, akkor azt mérlegelem, és javítok. Lektorra pláne nincs pénzem:-)

      Hát ennyi, Kedves Luciferi a válaszom. A beírásodat moderálhattam volna, úgy hogy meg sem jelenik az oldalon. De lásd vettem a fáradtságot, és nem hagytam válasz nélkül a kifogásaidat.

      BB – ha te Luciferi, akkor én Őrangyal (törött szárnyakkal!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.