Hozzávalók:
- 8 tojás
- 3 púpozott evőkanál szezámpehely
- 7 púpozott evőkanál őrölt mandula vagy mandulaliszt (ez esetben plusz zsiradék is egy evőkanállal!)
- 5 dkg sajt (elhagyható!)
- Só, őrölt köménymag
- Késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítés I.:
- Válaszd szét a tojások fehérjét és külön-külön rakd félre a sárgáját
- Verd fel a 8 db tojásfehérjét pici só hozzáadásával kemény habbá
- Kanalazd bele az őrölt magot vagy a maglisztet (tegyél olvasztott kanálnyi zsiradékot pellet használata esetében)
- Keverd az alaptésztához a szódabikarbónát, a fűszereket, és egy sütőpapírral kibélelt formába (az enyém 28×19,5 cm) kanalazd a tésztát
- A 8 tojás sárgáját kis mélyedésekbe pottyantsd a tésztába
- Szurkálhatsz a tésztába sajtdarabokat, vagy ráreszelheted a süti tetejére (elhagyható!)
- Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt lehet készre sütni
Elkészítés II.:
- 2 tojásból főzzél kemény tojást (lehet 3-4 is, akkor nagyobb tojásdarabok kerülhetnek a tésztába)
- 6 tojásfehérjét kevés só hozzáadásával verj fel kemény habbá, keverd bele a tojások sárgáját, az őrölt magokat vagy maglisztet (magliszt esetében használj még valamilyen zsiradékot is), valamint a szódabikarbónát
- A tésztát öntsd egy zsírpapírral kibélelt tepsibe
- A kemény tojásokat pucold meg, és vágd karikákra – több tojás esetén vágd ketté, és helyezd a tésztába azokat
- Megszórhatod sajttal, vagy tűzdelheted a tésztát sajtdarabokkal
- Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütheted
Ez a sós sütemény vendégvárónak és elvitelre is kiváló!