Hozzávalók:
- 1 nagyobb db zeller (30-50 dkg)
- kb. 0,5 l víz
- 2 dl kókusztej
- 1 tojás sárgája; AIP-ban a tojás sárgája helyett 1 tk. földi mogyoró liszt vagy banán liszt
- Só, őrölt bors (AIP-ban nem!), gyömbér, csipetnyi édesítő (stevia vagy xukor); rizs, tápióka vagy agave szirup; AIP-ban a földi mandula liszt/banán liszt kellően édes vagy használj kevés almapürét, banánt pürésítve!
- 3-4 szelet húsos szalonnadarab vagy főtt tarja, húsos sonka
- Díszítésnek és az ízek fokozásához: petrezselyemzöld vagy zöld kapor apróra vágva
Elkészítés:
- A zellert pucold meg, és vágd kisebb darabokra
- Főzd kb. fél liter vízben puhára
- Amikor megfőtt, tedd a vízbe a fűszereket
- Robotgéppel a lével együtt (kb. 1 dl víz biztosan el fog főni) turmixold simára a zellert
- Öntsd vissza a fazékba a pépesített zöldséget, és lassú tűzön főzd tovább a levest
- 2 dl kókusztejt keverj el 1 tojás sárgájával/AIP-ban liszttel, és fokozatosan, állandó keverés mellett sűrítsd be a levesalapot
- Vágd hosszúkás szeletekre a szalonnát vagy sonkát, és saját zsírjában pirítsd ropogósra
- A tányérba kimert leves tetejére dobd rá a szalonna- vagy sonkadarabokat, majd díszítsd apróra vágott petrezselyemmel vagy kaporral (elhagyható)
Ezt a receptet Jetti inspirációjára ihleteltem. A levesbe kaprot tettem, és egy kis tökmagolajjal — AIP-ban olíva olaj! megbolondítottam!