Tzaziki – háromféle változatban

Tzaziki I.

Hozzávalók:

  • 6 tojás fehérje
  • Kávéskanálnyi mustár
  • Zúzott fokhagyma, vagy fokhagymapor – ízlés szerint
  • Őrölt bors, só
  • 3-4 evőkanál kókusztej, vagy jászvaj (ghee); fermentált joghurt (TED)
  • Dekára nem mértem, de kb. 3-4 cm hosszú  kígyóuborka
  • További kígyóuborka karikák vagy kockák

Elkészítés:

  • Főzzél meg 6 vagy 8 db kemény tojást, a tojásokat pucold meg, és 6 tojás fehérjét használj fel a tzaziki-hez (a tojások sárgáját és a két egész kemény tojást én paleolit körözött készítéséhez tettem félre)
  • Tedd robotgépbe a kemény tojás fehérjét, és keverd össze a fenti hozzávalókkal – a 3-4 cm-nyi kígyóuborkát meghámozva tedd a krémbe (az uborkát össze lehet csépelni az alappal, de bele teheted a krémbe apró darabokra vágva is!)
  • Díszítsd a krémet uborka-karikákkal, és tedd hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek

Tzaziki II.

Hozzávalók:

  • Selymes állagú kókusztej konzerv – 3 dl vagy fermentált joghurt (TED)
  • 1 nagy kígyóuborka
  • Fokhagyma por
  • Só, kevés xukor
  • Őrölt bors
  • Őrölt kaporlevél

Elkészítés:

  • A kókusztej konzerv sűrűjét keverd össze a felsorolt fűszerekkel (kb. egy dl vízszerű anyag, melyet próbálj meg különválasztani)
  • A kígyóuborkát vágd fel apró kockákra, és keverd bele a fűszeres alapba
  • A tzazikit tedd legalább 1 órára a hűtőbe, hogy a krém összeérjen

Tzaziki III.

A recept egy T-T blog-olvasó gyűjtéséből való!

Hozzávalók:

  • 1 dl kókusztej (Ha kókusztejporból készül, akkor befolyásolható a sűrűsége!)
  • Valamilyen kemény sajt (kompromisszum – Pannónia)
  • Kevés ghee
  • Torma, fokhagyma, só
  • 7 elemű provance-i fűszerkeverék
  • Repceolaj
  • Kígyóuborka

Elkészítés:

  • A sajtot reszeld le nagy lukú reszelőn, némi ghee-vel annyit, hogy mikor összeolvad, tejföl sűrűségű folyékony „massza” legyen.
  • Reszelt tormát, fokhagymát sót, és a 7 elemű provance-i fűszert keverd bele
  • Tegyél a masszába ízlés szerint egy kis repceolajat is
  • Ha kígyóuborkát reszelsz bele, akkor Tzaziki
  • Egyébként meg sajtos saláta-öntet
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Tzaziki – háromféle változatban”

  1. Kedves Pisti!
    Én nem tennék kókuszzsírt a Tzazikiba. Gondolj arra, hogy hogyan néz ki a kókuszzsír, amikor meg van dermedve?! – zselés, nem gusztusos?! Ha idegenkedsz a kókusztejtől, akkor inkább több tojásfehérjét használnék, és meg kell próbálni valamilyen mag – pl. mandula vagy kesudió „vajjá” őrölt változatát hozzákeverni. Tudod, van fenn a blogon egy Mandulanez és egy Kesudió tejföl recept. Próbálkozz! Szia, BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.