Pajzsmirigy problémák kategória bejegyzései

Kezdődő pajzsmirigy alulműködéshez fűződő gondolataim

pajszmirigytunet

Sokszor kérdeznek arról, hogy mi a véleményem a kezdődő alulműködő pajzsmiriggyel kapcsolatos teendőkről?! Laikus vagyok, de az már megfogalmazódott bennem, hogy én mit csináltam volna másként, hogy 57 éves koromra ne sorvadjon el a pajzsmirigyem. Az alábbiakban azt írom le, hogy ha újra kezdhetném, akkor mit tennék?

Nos, ha azt venném észre, hogy – bár semmi más tünetem pm. tünetem nincs (hajhullás, bőrszárazság, töredező köröm, “idegbaj” stb.), de képtelen vagyok jelentősen fogyni annak ellenére, hogy kalóriadeficittel és sokat mozogva élek, akkor azonnal elmennék egy teljes pajzsmirigyes kivizsgálásra.

A TSH-nak 2.0 körüli értéke az ideális és nem a 4.4. Ez már rögtön gyanús lenne. Kérnék beutalót az endkrinológiára és megnézetném a T3, T4 szintet, a reverz T3-at, az antiTPO – gyulladásfaktor szintjét, az agyalapi mirigy működését. No persze diktálni nem diktálhatok az orvosnak, de ezeket kell nézetni, …., sőt az orvos még biopsziát is fog végezni, meg ultrahang vizsgálatot, ha alapos.

Amennyiben bármilyen elváltozást, gyulladást fedezne fel az orvos, akkor szót fogadnék neki és beszedném a kezdeti – általában 50 ugr-nyi Thyroxint, melyet egy előírt szemüvegként és nem gyógyszerként kell felfogni!!!

Konzultálnék arról az orvossal, hogy jónak tartja-e esetleg plusz jód szedését, valamint szelén pótlását?!

Biztos, hogy sorvadó pajzsmirigy mellett – gyulladásos állapot – nem kezdenék el pl. low carb vagy ketogén paleo diétába, hanem sima paleot táplálkozást követnék!

Mindenekelőtt szigorúan kiiktatnék mindennemű glutént az étkezésemből, miután a glutén a legeslegfőbb ellenségem, hiszen ezt a molekulát nem ismeri fel a szervezetem és fordul a test önmaga ellen. Természetesen az összes többi paleos elv is fontos: minél tisztább étkezés, tej és cukor elhagyása.  Gyökérzöldségek és hús, valamint jó zsírok fogyasztására épülő táplálkozást követnék.

A mozgás is fontos, de nem “halnék bele”, senki nem várja el tőlünk, a betegségünk sem indokol erőn felüli önkínzást.

Summa summárum – a thyroxin, a jód, a szelén, a mozgás biztosítja a normális életvitelt.

Az, hogy félévente kérjek teljes kivizsgálást, ettől az időponttól kezdve egy életen át feladat lenne.

Teljes életet lehet élni!!! akkor, ha időben felismerik ezt a betegséget. Adott esetben előfordulhat, hogy még vissza is fordul. Ennek megállapítását azonban hagyjuk a szakemberekre!

Sok orvosban csalódtam én is, de addig kell keresni jó orvost, ameddig csak megtehetjük, vidéken élve akár még utazzunk is más városba félévente egy kontrollra.

Léteznek csodaszámba menő hormonpótlás nélküli változások pl. jód és szelén szedésének hatására, de én azt elég nagy kockázatnak gondolom. A jódot pl. túl lehet adagolni és a vesénk bánja!

A táplálkozás szénhidrát tartalmának megtartása a pajzsmirigynek munkát ad. Úgy gondolom, hogy az állandó koplalással és fogyókúrával jelentősen hozzájárulhatunk a pajzsmirigy elsorvadásához.

Az Autoimmun Protokoll szerinti étkezés a folyamatok visszafordításának jó alternatívája lehet. Teljes gyógyulásról nem, de jelentős javulásról már olvastam.

Print Friendly, PDF & Email

Fogyási küzdelmeim 1.

Történetem 2007-2015-ig

én

Kelemenné Pataki Márta vagyok, sokan már a rendes nevemen is ismernek.

2014 tavaszán készült a kép

Lassan 5 éve paleozom, és most összefoglalóan leírom nektek, hogy mit hozott számomra a paleo:

pajzsmirigyesnőMiután a pajzsmirigyem 2007-ben teljesen elsorvadt, ezért ez az állapot – az alapbetegségen túl – nagyon sok betegséget hozott magával. A Hashiomoto lezajlásakor egészségileg teljesen összeomlottam, melynek két fő tünete volt az általános rossz közérzeten túl – brutális és hirtelen (4 hónap alatt +30 kg) hízás, továbbá elsősorban az idegeim mentek tönkre. A betegségemet a látványos tünetek ellenére csak nehezen ismerte fel a körzeti orvosom. Végül, mint majd a későbbiekben is, oly sokszor – az én töretlen gyógyuláskeresésem irányította az orvos figyelmét a pajzsmirigy, azaz a már nem létező pajzsmirigy felé.

Az alapbetegségem szövődményei – kóros elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, ízületi gyulladás, ideg összeroppanás. Végig kínlódtam akkoriban eredménytelenül az endokrinológiai, belgyógyászati, pszichiátriai kezeléseket. Bár az endokrinológust vád nem érheti, mert azonnal 175 ugr Thyroxint kaptam azért, hogy életben maradhassak.

2009 késő őszén találtam rá előbb Loren Cordain-re, majd később Szendi Gábor “Paleolit táplálkozás” c. könyvére. Amikor szengab könyvét olvastam, akkor úgy éreztem, hogy a zsebemben hordom a “bölcsek kövét”. Visszatekintve rájöttem, hogy nekem mindenekelőtt a glutén a fő ellenségem. A rejtett gluténérzékenység okozta a pajzsmirigyem teljes elsorvadását. Miután elkezdtem paleozni, néhány hónap múlva nem fájtak az ízületeim, és még brutálisan kövéren, de le tudtam tenni a botokat, mert kizárólag azzal, vagy kocsival és MBT-cipővel tudtam létezni. Mára a cukorbetegségem is elmúlt, kb. 2 éve nem szedek egyáltalán cukorgyógyszereket.

Az előbbiekben említett paleos sikereket nagy dolognak tartom, de még messze nem gyógyultam meg ekkor, még mindig küzdöttem a pajzsmirigysorvadás szövődményeivel. 2012 telén egy paleos szemléletű orvos tanácsára a hormonon kívül elhagytam az összes vérnyomás gyógyszeremet, a nyugtatóról és az antidepresszánsokról már korábban nagyon fokozatosan leszoktam. Véleménye szerinte a béta-blokkolók elhagyásával megnyílnak az anyagcserekapuk, és rohamos fogyás várható. Ez az orvos óriásit tévedett! Ekkor a gyógyszerelhagyás miatt – halálközeli állapotba kerültem 🙁 – és ironikusan szólva – a “fogyásom” garantált lett volna.

A vérnyomásom – hiába vettem vissza 3 nap után a gyógyszereket – visszaállíthatatlanná vált, 200-220-as tartományban mozgott. A kórházi kardiológus széttárta a kezét és tehetetlenül nem tudott számomra kiutat találni.

2012-ben aztán az életem pozitív fordulatot vett. Egy paleos barátnőm ajánlásával találtam rá a jelenlegi orvosomra, akinek nem tudok eléggé hálás lenni. Az orvosnál tett első látogatásom estéjén – új vérnyomás gyógyszerek, nyugtató és antidepresszáns visszaállításával – helyreállt a magas vérnyomásom. A gyógyszerezésemben az ilyenkor szokásos – hormontúladagolással próbálkozott/zik. Ennek feltétele az egyébként kifogástalan egészségi állapot, különösen a szív állapota. Gyakorlatilag paleo táplálkozást (ha nem is nevezte annak) írt elő, napi minimum 10e lépés mozgást. Fél év alatt sikerült 25 kg-ot fogynom. Úgy egyébként naponta átlagosan 8-10 km-t gyalogolok, heti 3-4-szer intenzíven úszom, hetente kétszer cardio haladó szintű zumba órára járok.

A gyógyulás útja még nem zárult le. Másfél éve – változatlan nagy mennyiségű hormon, mozgás és paleo táplálkozás ellenére – nem sikerül tovább fogynom. A beteg anyagcserém, a hormonháztartásom akadályoz ebben.

A történetem változásáról, ha lesz újabb fejlemény, beszámolok.

soroksári tipikus gyalogutamkispestiuszodamolnárzumbazumbazárásazöldsálasszembeképempirossálasnyakláncosképem

A két utolsó kép fél évvel ezelőtt készült. Kb. most 2015 februárjában így nézek ki, ha egy jó fotós dolgozik, mint volt tanítványom – Csányi Pisti 😀

Soroksári tipikus gyalogutam képei

Kispesti uszoda

Soroksár – Molnár-sziget – zumba; télen a Táncsics Művelődési Házban

Print Friendly, PDF & Email

Pajzsmirigy betegek diétája

pajzsmirigyképeDiabetika.Info –

Dr. Tihanyi László cikke nyomán

Kattints a zöld kiemelésre, és eljutsz a Diabetika.Info oldalára, ahol olvashatod a cikk további részleteit!

pmétrendA képek a Google images-ről valók

"... Pajzsmirigy gyógyító ételek: 
-    makro- és mikrotápanyagokat is tartalmazó ételek, mint az

organikus zöldségek és gyümölcsök,

amelyek méreganyagoktól, hormonoktól, és kemikáliáktól mentesek, ám tápanyagban gazdagok. Fogyasszon erjesztett, probiotikumokban gazdag ételeket, mint

a savanyú káposzta,

a kefir és a házi készítésű joghurt.

-    az emésztőrendszerben sok pozitív hatású baktérium található, amelyek megvédik szervezetünket a kártékony baktériumoktól, valamint eltávolítják a meg nem emésztett ételeket, méreganyagokat, és parazitákat.

A meg nem emésztett ételek gyakran a véráramba kerülnek, allergiát, gyenge immunrendszert, gyulladásokat, és étel intoleranciákat okozva, amely a pajzsmirigyre is káros hatással van.

-    fogyasszon

egészséges fehérjét és zsírsavakat,

amelyek a hormonháztartás rendben tartása mellett az emésztőrendszert is egészségesen tartják. Zsírsavakból

dióféléket,

kókuszolajat,

avokádót,

és kókuszvajat fogyasszon,

valamint állati eredetű zsírsavakból marha- és csirkezsírt.

Fehérjéhez

marhahús, csirke, pulyka, halfélék, és sertéshús fogyasztásával juthat …

–    sokféle, vitaminban és ásványi anyagban gazdag gyógynövény

létezik, amelyeket legjobb nyersen fogyasztania, hiszen főzés során vitamintartalmuk nagyban csökkenhet. Pajzsmirigy alulműködés esetében fogyasszon

kurkumát.

-    sok pajzsmirigy betegnek a mellékveséje is lassabban működik, illetve kortizol szintjük is alacsonyabb a kelleténél. Ez esetben fogyasszon

fokhagymát, hagymaféléket,

spárgát, zöld levelű zöldségeket,

friss gyümölcsöket, spenótot,

banánt, petrezselyemzöldet,

vagy mandulát.

 Mindezek mellett figyeljen oda a megfelelő mennyiségű

nyugalmi állapotra is, amelyet jógázással vagy futással biztosíthat.

Egyéb tippek:
... A pajzsmirigy működését elsősorban az agyalapi mirigy serkentő hormonja szabályozza, amit pedig a hipotalamusz kontrollál. A pajzsmirigy tehát közvetlen idegi és áttételes hormonális szabályozás alatt áll. Ezért a megfelelő étrend mellett a

kiegyensúlyozott életvitel

is nagy szerepet játszik a mirigy épségének a megőrzésében.

Kerülje a tartósítószerek és adalékanyagok fogyasztását, és vizsgáltassa meg a háztartása ivóvizét is.

Amennyiben fluort tartalmaz, mindenképp

váltson fluor-mentes vízre,

hiszen a fluor a pajzsmirigy sejtekhez tapadva megakadályozza a hormonok termelését, lassítja a pajzsmirigy működését.
Amiről ne feledkezzen meg: 
Sokféle pajzsmirigy diéta létezik, mindenki szervezete máshogy reagál a különféle betegségekre, és különféle módon gyógyul, ezért

próbálkozzon többféle étrenddel, amíg meg nem találja a legmegfelelőbbet. …”

Print Friendly, PDF & Email

Waldorf saláta

Az én Waldorf salátám – 2014. szeptember 28-án:

A kötelező elemek: zeller, dió, alma, de én most zellert, török mogyorót és savanyú almát kevertem össze. Lime levével locsoltam meg és Xukor0 (eritrittel) szórtam be. A paleo majonézt most elhagytam.

AIP-os hozzávalók: zeller, pirított földi mandula panír, alma, lime vagy citrom leve.

Ez a saláta még majonézzel is tökéletes része lehet egy low-carb paleo diétának, sőt egy paleo ketogénnek is.

TED követése esetén használhatsz mézet is; Az AIP megengedő szakaszában Terry Wahls szerint naponta ehetsz 1 tk. mézet!

Hozzávalók és elkészítés egyben – a receptetMW küldte 2010 decemberében:

  • A zöldségeket vékony hasábokra vágjuk fel (a zeller csíkokat is nyersen tesszük bele), majd durvára tört dió/AIP-ban földi mandula kerül bele, ettől lesz nagyon különleges
  • Öntet: kókusztej, paleo majonéz, ecet, fűszerek – pici só, őrölt bors, xukor0 (eritrit),  kevés hidegen sajtolt olívaolaj; AIP-ban pici só és almapüré elkeverve olívaolajjal.
Print Friendly, PDF & Email