Személyes blog – A Q10 természetes forrásai

Közelebbieket http://q10.info.hu/a-q10-termeszetes-forrasai oldalon olvashattok.

Egy paleos barátom fogalmazta igen bölcsen: „Zselatinos ételeket eszünk az ízületeink gyógyítására, s ezen logika alapján pl. az állati szív tartalmazza magasan a legtöbb Q10-et, melyre fogyasztásával a saját szívünket erősíthetjük!”

Ebből a cikkből idézek adatokat arról, hogy mely étkek tartalmaznak a legmagasabb arányban Q10-et. Az ételek között találsz nem paleoba soroltakat is, de a kép teljessége miatt nem törlöm ki azokat.

  • marhaszív 113, marhamáj 39-50, marha izom 26-40
  • sertésszív 11,8-128,2, sertésmáj 22,7-54, sertés izom 13,8-45
  • szardínia 5-64, vörös húsú makréla 43-67, fehér húsú makréla 11-16, lazac 4-8, tonhal 5
  • szójaolaj 54-280, olívaolaj 4-160, szőlőmagolaj 64-73, napraforgóolaj 4-15
  • rizskorpa 27, kókusz 27
  • földimogyoró 27, dió 19, szezámmag 18-23, pisztácia 20, mogyoró 17, mandula 5-14
  • petrezselyem 8-26, brokkoli 6-9, karfiol 2-7, spenót 1-10, szőlő 6-7, kínai kel 2-5
  • avokádó 10, feketeribizli 3, eper 1, narancs 1-2, grapefruit 1, alma 1

Nálam most ez a téma előtérbe került, mégpedig azért, mert a szívem bal oldali Tawara szára blokkolt állapotba került. A Tawara szár jobb és bal oldali szára ingerületi feladatokat lát el: a szív munkára késztetése. A bal szívkamrám kisebb már régen, mint a jobb oldali, azaz az évek során a szívizom kisebb lett. A bal kamrából áramlik vissza a vér a testbe. Most tehát már az ingerületi zóna is elhalt. Ilyenkor a jobb Tawara veszi át a bal funkcióját is.

A 8 év paleonak és az immár több mint egy év ketogénnek köszönhetően az invazív vérfestés teljes terjedelmében tiszta ereket tárt fel. Ennek szívből örülök, ugyanakkor azért boldognak az össz állapotot tekintve nem mondhatom, hogy boldog lennék. Most hatványozott odafigyeléssel kezdtem el Q10-et szedni, a Magnézium szedését sem szabad elhanyagolnom, s továbbra is szedem a D-vitamint és a K2-öt. Olyan két terméket kerestem, mely hazai beszerzéssel megoldható és még van pick-pack ponti kiszállításuk is. Ez a választott cég ki más lehetett volna, mint a http://www.biobolt.e-tar.hu/. Miután szedek vérhígítót, ezért a K1 vitamint nem tartalmazó BioCo terméket választottam.

Arról olvastam, hogy évtizedek óta fennálló magas vérnyomás betegség és bizony-bizony a pajzsmirigy betegség szövődménye lehet a kialakult szív probléma.

Egyébként köszönöm jól vagyok. A történésekről nem is tudnék, ha az EKG, majd az ultrahang nem mutatta volna ki az elváltozást. Jól megijedtem, mert az orvos csendes infarktust is feltételezett volt a háttérben. No de ez nincs, és ezt a – ketogén és a böjtök miatti – tiszta ereimnek köszönhetem!!!

„A Tawara-szárak „elektromos vezetékek”. A sinus csomó ingerképzését a jobb és bal kamra felé vezetik. Ha a bal nem működik, akkor a kamra a jobb szár felől, de a jobb kamrán át retrográd irányban érkező ingerre húzódik össze. Ez látható az EKG görbén. A szárblokk néha van, néha nincs, és van amikor mindig látható. A szívizom hibernált állapotból visszajöhet.” Egy igen kedves orvos barátom biztató szavai.

Marhaszív – mustáros, boros

Életemben először készítettem marhaszívből ételt. Nagyon finom lett, ízlik. A marhaszívben van a legtöbb természetes Q10, s a szívemet erősítendő rászántam magamat a szív főzésére. A bátrabbak, mint hallom, a szívet szőrőstől-bőröstől eszik – hártyákkal, faggyúval – brrr. Ez nem ment nekem. Kicsit munkás étel, de rendkívül hasznos, és fagyasztani is lehet!

Hozzávalók:

Főzéshez:

  • 3 kg marhaszív (Kilója 250 Ft) – ebből a tiszta hús rész kb. 1.5 kg
  • 3 db babérlevél
  • 1 ek. egész bors
  • 2 ek. só
  • Víz

Pácléhez:

  • 2 ek. paleo mustár
  • 2 ek. rose fehér bor (Ez volt itthon!), lehet más könnyű bor is!
  • 2 ek. só
  • 2 ek. édes piros paprika por
  • 1 tk. piros erős paprika por
  • 1 tk. őrölt bors

Tálalás előtt:

  • 1 tk. szárított oregáno, vagy ha van friss, akkor egy maroknyi
  • Egy maroknyi rozmaring
  • Egy maroknyi petrezselyem
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 kisebb vörös hagyma
  • 0.5 liter víz + 2 ek. kókuszpor, vagy 0.5 liter kókusztej
  • 1 tk. stevia – opcionális; a bor és mustár ellensúlyozására én tettem a lébe
  • Víz
  • 1 ek. olíva olaj – opcionális!

Elkészítés:

  • Egy átlagos marha szív kb. 280 dkg, én megvettem a kerek 3 kg-ot, de nem szükséges. A marha szívet megtisztítjuk a hártyáktól és a zsíros részektől.
  • A szív tisztítva csodálatosan szép hús lesz, melyet vékony szeletekre vágunk, majd a későbbi szándék szerint még tovább kozkázzuk.
  • 2 órát hideg vízben áztatjuk a húst, majd a vizet leöntjük róla.
  • Kuktában a szívet 2.5 órát kis lángon főzzük, úgy hogy a víz ellepje.
  • A szívet puhán vettem ki a főzőedényből. Sok főzést igényel, miután izomzatról van szó. Gondolom, hogy a két órás előáztatás segített abban, hogy elegendő volt a főzési idő.
  • A főzőlét kiöntjük.
  • A páclé fűszereibe tesszük a húst, és több órán át, nálam egy egész éjszaka bennehagyjuk.

Tálalás előtt:

  • A marhaszív darabokat egy 3 literes lábasba tesszük és fél liter kókusztejporral kikevert vízzel, avagy lightos kókusztejjel felöntjük.
  • A tálalás előtti felsorolt fűszereket hozzáadjuk és az ételt kb. 10 percig főzzük.
  • Tálaláskor még tehetünk az étel tetejére kakukkfűvet és petrezselymet, mintegy díszítésként; én csöppentettem rá egy evőkanálnyi olíva olajat is.