A képen az AIP-os fűszerezésű kurkumás káposzta és a szintén AIP-os fűszerezésű sütőben sült sárgarépa feldarabolva látható!
HÉJTALANÍTOTT (KOPTATOTT) FÖLDIMANDULA PANÍR: |
Zsír |
25-30 gr. |
Ebből |
Omega6 zsírsav |
11 – 13% |
Olajsav |
70 – 72% |
Energia |
400 – 450 Kcal. |
Összes szénhidrát |
44 – 46 gr. |
Nyers rosttartalom |
7 – 10 gr. |
Összes cukor |
17 – 18 gr. |
Fehérje |
5 – 5,5 gr. |
Keményítő |
24 – 26 gr. |
Hozzávalók:
- Igény szerinti mennyiségű csirkemell – nálam 1.5 kg több napra 3 főnek
- Só
- Fokhagyma por vagy préselt fokhagyma – ízlés szerint
- Földimandula tej – az áztatás elhagyható, enélkül is működik a panír, csak áztatva finomabb!
- Földimandula panír (AIP-nak megfelelő gluténmentes!)
Elkészítés:
- A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, majd sóval, fokhagymával beszórjuk, bedörzsöljük és 2-3 órára földimandula tejbe áztatjuk. A csirkemelleket, ha nem áztatjuk, akkor is rá fog ragadni a panír!
- A fűszerrel telített hússzeleteket megforgatjuk a földimandula panírban és mindkét oldalát kerámia sütőlapon (nem fél liter olajban!!!) – megadva a módját mennyiségű – zsírban kisütjük. Kb. 5 perc az egyik és 5 perc a másik oldala.
- Több szeletet egyszerre kizsírozott tepsibe is rakhatunk a panírozás után – 15-15′-et szánva egyik és másik oldal sütéséhez.
- A panírozott szeleteket későbbi felhasználásra mélyhűtőbe tehetjük, de a kisütött szeletek kiváló alternatívái lehetnek az általunk nem igazán kultivált, de néha hiányzó hideg feltéteknek.
Más rántani való húsok és zöldségek panírjának
is kiváló ez a termék! – kilopfolt sertéstartja, vékony pulykaszelet, gomba stb.
FÖLDI MANDULA GUMÓ: |
Zsír |
20-25 gr. |
Ebből |
Omega6 zsírsav |
11 – 13% |
Olajsav |
70 – 72% |
Energia |
400 – 500 Kcal. |
Összes szénhidrát |
45 – 48 gr. |
Összes cukor |
18 – 19 gr. |
Fehérje |
5 – 5,5 gr. |
Keményítő |
20 – 25 gr. |
Rost |
24 – 32 gr. |
nedvesség |
5 – 7% |
A belinkelt táblázat paramétereiből is látszik, hogy egy nagyon kedvező összetételű gluténmentes és viszonylag alacsony kalória és szénhidrát tartalmú fűféle gyökérzeti gumójáról van szó. A gluténmentessége miatt az Autoimmun Protokollban is fogyasztható ital!
A PaleoCentrum hántolt földimanduláját használtam életem első mandulatejérnek elkészítésére.
Az elkészítés módja:
- Őröljünk meg 25 dkg földimandulát – a tejkészítésnél a kevésbé összetört darabokat is nyugodtan felhasználhatjuk.
- Tegyünk hozzá 1 fahéj darabot – ez az autentikus megoldás; én 1 ek. őrölt fahéjat tettem az ázó magokhoz.
- Öntsünk az őrleményre 5 dl vizet és hagyjuk a vízben minimum 3 órát, de a legjobb egy éjszakát állni. Az őrlemény megszívja magát vízzel és a fahéj ízével.
- Nekem van Chufa-mix-em, kapható a PaleoCentrumnál is!
- Hagyományosan apró lyukú szitával vagy gézzel dolgozzunk!
- Az áztatott magokat nyomjuk át vagy Chufamix-szel, avagy paszírozzuk át szitán vagy gézen keresztül úgy, hogy Öntsünk rá még a 25 dkg mennyiséghez szükséges tovább fél liter vízzel.
- Az ital önmagában édeskés-mandulás ízű, s miután én nem vagyok édes szájú, nekem semmiféle további édesítés nem hiányzik belőle.
- Felhasználható hűtve és melegítve italként, illetve, mint ahogy egy további recepten látható pl. hús fűszeres áztatására is.
Az elkészítés másik módja – erre utóbb jöttem rá, hogy még egyszerűbb:
- 10 dkg földimandula gumót beáztatjuk 0.5 l langyos vízbe.
- A vizet 3 óránként, 3 alkalommal cseréljük rajta.
- Az utolsó vizet nem öntjük le, hanem a már ekkorra kellően megpuhult gumókkal együtt összeturmixoljuk.
- A keletkező lét szitán átszűrjük.
- Tetszés szerint ízesítjük – pl. fahéjjal, vaníliával. Puding készítéshez is kiváló alapanyag lesz.
Speciális receptek, táplálkozási kérdések, életmódbeli tanácsok portálja. A paleo a blogon széles lefedésű „ernyő-terminus”.