Zselés gyümölcsös AIP-os torta vagy kocka

Régi recept újdonsággal

Saját

 

 

Tóthné Forró Virág almás-bogyós gyümis változata.

Ez a recept 2011 októberében készült. Új idők, új alapanyagok.

Átformáltam AIP-os változatra is!

Hozzávalók:

  • 20 dkg natúr gesztenye/AIP-ban 25 dkg földimandula tejkészítés maradéka
  • Stevia vagy xukor ízlés szerint/AIP-ban 1 tk. méz
  • Vanília por
  • AIP-ban 2 ek. kókuszzsír, annyi földimandula liszt, hogy a massza nedvességét felszívja!
  • Szárított gyümölcsök – pl. datolya apróra vágva, mazsola, aszalt szilva, vörös áfonya, aszalt alma stb./AIP-ban elhagyjuk!
  • Magok – pl. hántolt mandula, dió, mogyoró stb. durvára vágva – elhagyható!/AIP-ban elhagyjuk
  • 1 db nagyobb narancs
  • 0,5 l víz + 1 kávéskanál agar-agar, vagy 0,5 l víz + 2 db zselatin  (AIP) lap, vagy 2 zacskó tortazselé

Elkészítés:

  • A gesztenyemasszát ízlés szerint ízesítsd édesítővel, vaníliával, és keverj bele apróra vágott aszalványokat, továbbá durvára vágott magokat. AIP-ban a földimandula őrleményt keverd el mézzel, vaníliával, 2 ek. földimandula liszttel.
  • A masszát jól dolgozd össze, majd egy fóliával kibélelt formába egyengesd el. Mindkét masszával ezt tedd!
  • A narancsot vágd fel vékony lapokra, és rakd rá a gesztenyés/földimandulás alapra.
  • A vízből és az agar-agar-ból, vagy a zselatinból készíts-főzz (leírás a zselírozó készítményen található!) megfelelő mértékű ízesítéssel zselatint, és amikor már langyosra kihűlt, öntsd rá a gesztenyés-narancsos/földimandulás alapra.
  • Amikor megdermedt, akkor egy éles késsel vágd fel a süteményt tetszés szerinti formára.
  • Finom üdítő süti lesz a végeredmény!

Földimandula golyók – tejkészítés maradékából

A 2 nappal ezelőtt készített földimandula tej készítésekor áztatott magmaradvány keletkezett, mely arra várakozott, hogy valamilyen édességet készítsek belőle, mely egyben az Autoimmun Protokollnak is megfelel. A legegyszerűbb módnak pillanatnyilag valamilyen ízes golyók készítése bizonyult. Ilyen golyók ízesítésének csak a kreatív képzelet szab határt. Az alapanyagot természetesen át kell őrölni, mert a magkészítés textúrája eléggé darabos, no de ez nem probléma, ha van egy erős késes turmixgépünk.

Hozzávalók:

  • 25 dkg áztatott földimandula mag -, mely fahéj ízű
  • 1 tk. vanília por
  • 1 tk. citromlé
  • 2 ek. kókuszzsír
  • 1 tk. méz (enélkül is finom!)
  • 2.5 dl földimandula liszt
  • 1 dl áfonya turmixolva – lehet mélyhűtött is, mely, ha majd felolvad, akkor gyümölcsvelővé válik

Elkészítés:

  • Az áztatott – földimandulát, a vaníliát, a citromlét, a kókuszzsírt, mézt – turmixoljuk össze.
  • A gépből kivéve egy tálban keverjük össze a száraz földimandula liszttel. Amennyiben szükséges, akkor akár a receptben leírtnál többet is tehetünk a tésztához, annyit, hogy jól formázható masszát kapjunk.
  • Formázzunk golyókat.
  • Turmixoljuk gyümölcsvelőt – ez most nálam áfonya, de lehet bármilyen más, persze lehetőleg bogyós gyümölcs!, avagy ha van otthon, akár karob porral vagy további fahéjjal is megszórhatjuk a golyókat.