Hozzávalók:
Tészta
- 3 ek. kókusz liszt
- 2 ek. földimandula liszt
- Amennyiben nincs földimandula liszted, akkor 5 ek. kókuszliszt
- 2 ek. kókuszzsír
Krém és gyümölcs
- 3 db túlérett avokádó
- Méz (AIP) -, annyi, hogy kalkuláld be, hogy a saját napi fogyasztásod nem lehet több 1 tk.-nál; paleosan készítve használhatsz xukor0steviát!
- Fűszerek: mézeskalács fűszerkeverék, vanília, katáng kávé vagy karob por
- 20 dkg málna (más – lehetőleg bogyós – gyümölccsel is készítheted!)
- Zselatin – 6 lap zselatin + 2 dl víz; vagy 2 dkg – lapos ek. zselatin + 2 dl víz
Elkészítés:
Tészta elkészítése
- A tészta hozzávalóit alaposan összekeverjük, majd egy csatos formát – lehet négyszögletes, lehet kerek is – fóliával kibélelünk, és a tésztát alaposan elegyengetjük, végül hűtőbe tesszük kb. 1 órára.
A krém elkészítése
- Az avokádókat kikanalazzuk és hozzá adjuk a krém fűszereit, majd alaposan kikeverjük.
- Az időközben megdermedt alaptésztára rákenjük a krémet és belegyomkodunk a krémbe és a tetejére málnaszemeket.
- Elkészítjük a zselatint úgy, hogy 2 dl vizet felforralunk és a hideg víz alá tartott megpuhult zselatin lapokat a forró vízbe tesszük, alaposan elkeverjük. Amennyiben kanállal dolgozunk, akkor 1.5 dl vizet forrósítunk fel, 0.5 dl hideg vízben pedig elkeverjük a port, ezután öntjük a forró vízhez.
- Amikor a zselatin már langyos, akkor ráöntjük a tortára.
- Mentalevelekkel díszíthetjük.
A citromos kevert tészta hozzávalói és elkészítése (paleo):
Hozzávalók:
- 6 db egész tojás
- 3 púpos evőkanál kókuszliszt
- 1 kisebb citrom leve
- Steviás xukor0-ból 2 dkg (lapos evőkanállal), avagy a TED szerint valamilyen természetes édesítő – szirup, illetve méz
- 1 evőkanál fehér olvasztott langyos zsír
- 1 dl Cocomas – kókusztejszín
- 2 dkg szódabikarbóna, tehetsz a tésztába késhegynyit is, de akkor nem fog a süti annyira felemelkedni (újabban egy lapos evőkanállal szoktam a szódabikarbónát használni – engem ebben a sütiben, miután citromos, nem zavart a kesernyés íz!)
Elkészítés:
- A fenti hozzávalókat alaposan keverd össze
- Önts a tésztát egy mély, zsírpapírral kibélelt sütőedénybe
- Melegítsd elő a sütőt, majd visszavéve közepes lángra süsd meg a tésztát
Vásárold a biobolt-e-tar.hu-n
Alaptészta elkészítése az Autoimmun Protokoll szerint (AIP):
2017. október 16-án AIP szerinti megoldást írtam ehhez a 2012-es recepthez!
- 3 ek. kókuszliszt
- 2 ek. földimandula liszt
- Amennyiben nincs földimandula liszted, akkor 5 ek. kókuszliszt
- 2 ek. kókuszzsír
- Pici só, 1 tk. méz, vanília por, 1 ek. citromlé
- A hozzávalókat keverd össze, majd egy fóliával bélelt – levehető keretes – téglalap vagy kör alakú tortaformába lapogasd bele az alaptésztát és tedd legalább 1 órára hűtőbe.
Zselés ananászkrém hozzávalói és elkészítése:
- 25 dkg ananászt pépesíts – robotgéppel
- 1 dl vízben főzz fel 1 kávéskanál agar-agart/zselét a zacskón lévő utasítás szerint használj – paleoban xukorral!
- A langyos agar-agart/vagy a zselatint keverd az ananászhoz, majd kend rá vastagon a tésztalapra
A citromos tészta jól harmonizál az édes ananásszal!
Speciális receptek, táplálkozási kérdések, életmódbeli tanácsok portálja. A paleo a blogon széles lefedésű „ernyő-terminus”.