Valamelyik nap sütöttem sütőtököt a férjemnek, aki nagy rajongója. Én a cukorbetegségem miatt csak ritkán engedek meg magamnak ilyen ételt, de most az AIP-ot követve egy-két alkalommal én is eszem ilyen fajta ételt a ch-értékek magamnak meghatározott napi határain belül (40 gr/nap).
Hozzávalók és elkészítés egyben:
Fűszeresen – fahéjas, vaníliás – sült sütőtök belét – kb. 70 dkg használhatunk, de ez lehet több is és kevesebb is. A hozzávaló liszteket a sütőtök mennyiségéhez mérjük.
70 dkg fűszeres sütőtök beléhez 2 ek. zselatin port 2 ujjnyi forró vízben feloldva és 4 ek. földi mandula lisztet adjunk. Ízlés szerint adjunk a felsoroltak keverékéhez parajdi sót és esetleg további fűszereket – mézecskalács fűszerkeverék, vanília, fahéj stb.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Melegítsük elő a sütőt.
Formázzunk tócsnikat és rakjuk le a sütőpapírra úgy, hogy a lepények mindkét oldalát leheletnyi olvasztott zsírral vagy olíva olajjal kenjük be.
A tócsnikat a leginkább a legalacsonyabb hőfokon érdemes szárítva sütni úgy, hogy egy fakanállal apró résnyire kitámasztjuk a sütő ajtaját, hogy a zöldségekben lévő nedvesség el tudjon párologni. Ekkor a sütés 25-25 percet fog igénybe venni – egyik és másik oldalát sütve a lepénynek. Süthetjük az egyik oldalát lassan 25 percig, míg a másikat 15 percig 160 fokon. Tapasztald ki, hogy a te sütőddel hogyan tudsz hatékonyabban dolgozni!
A magam részéről ma együtt sütöttem a karfiol tócsnival, mely közvetlenül ez előtt a recept előtt található.
Használhatod húsokhoz köretként vagy akár „kenyérnek” is.
1 közepes fej kíméletes gazdaságból való vagy bio karfiol (Lemértem a karfiol rózsáit – 70 dkg volt!)
Ízlés szerint lehetőleg parajdi só és fokhagyma por vagy zúzott fokhagyma
2 újjnyi forró vízben feloldva 2 ek. zselatin por
4 ek. földi mandula liszt
Olíva olaj vagy valamilyen olvasztott zsír a gyenge locsoláshoz!
Elkészítés:
Szedjük a karfiolt rózsáira és alaposan mossuk meg.
Reszeljük le a karfiolt. Ezt lehet kézi reszelővel vagy robotgéppel.
Kihagyhatjuk a sózás és szárazra csavarás műveletét.
A reszelt karfiollal keverjük ki alaposan a hozzávalókat – fűszerek, lisztek, majd egy zsírpapírral kibélelt tepsibe tetszőleges formában rakjuk le a lepényeket. Én a téglalap formát választottam.
A formákat bespricceltem előbb az egyik, majd a másik oldalát zsiradékkal, majd leraktam a tepsiben a zsírpapírra a lepényeket.
Megjegyzés: A karfiollepényt ma együtt sütöttem a sütőtök lepénnyel, így telt meg a nagy méretű tepsi.
Előmelegítjük a sütőt, majd először a legalsó lángon 25 percig szárítva sütjük a tésztát úgy, hogy egy fakanállal résnyire nyitva hagyjuk a sütő ajtaját; ezután megfordítjuk a zöldség lapokat és 160 fokon tovább sütjük a másik oldalát is – kb. 15 percig. Akinek bőven van türelme, az megpróbálhatja mindkét oldalát szárítva sütni a legalacsonyabb hőfokon, de akkor legalább 25-25 percet érdemes egyik és másik oldalára szánni. Minden sütőnek lelke van, tehát majd ki kell tapasztalnod, hogy nálad a sütés hogyan működik eredményesen.
A lepényeket tányérra tesszük és köretnek vagy „kenyérnek” használjuk!
A tócsni első körben útifűmaghéj liszttel készült,
Ahhoz, hogy nagy tepsivel készüljön el ez a paleos finomság, bizony sok tojást kell felhasználni. Ettől függetlenül természetesen vagy a vendégek között oszlik meg a sok benne lévő tojás tartalom, vagy pedig napokig lehet rájárni erre a finom hűtőben tárolt süteményre.
Hozzávalók:
Tészta:
10 db M-es tojás
Tojásonként 2 ek. mandula liszt = 20
Csipetnyi só
1 ek. fahéj
1 tk. vanília por
1 mk. szódabikarbóna
1 tk. citromlé
Töltelék:
1 kg alma
0.5 kg sült sütőtök
1 dl kókusztejszín
1 tk. mézecskalács fűszerkeverék
1 tk. fahéj
1 tk. vanília por
1 tk. só
1 ek. citrom
Annyi mandula liszt, hogy tömör, de se nem folyós, se nem sziklaszilárd masszát kapjunk!
Porxukor, Xukor0 bronz
Elkészítés:
A tojásokat egyben pici késhegynyi só hozzáadásával addig verjük, míg nem lesz habos állagú.
Óvatosan és lassan tovább verve lassú fordulaton a habot hozzáadjuk a lisztet és a fűszereket; legvégül kerül a keverékbe a szódabikarbóna és a citromlé.
Elkészítjük a hámozott, kockázott, majd nyersen reszelt almát és hozzá adagoljuk a már előzőleg megsült sütőtök belét. Robotgéppel érdemes eldolgozni a masszát és munka közben kell a fűszereket a töltelékbe beletenni. Kézi erővel is lehetséges az elkészítés, de eléggé nehéz munka, ezért, ha nincs robotgépünk, akkor javaslom az alma kis lángon – kevés víz hozzáadásával – való főzését és pürésítését.
Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral és ráöntjük a piskóta tészta felét, elegyengetjük – nem gond, ha viszonylag vékony.
Előmelegített sütőben közepes lángon 10′-ig sütjük, ekkor még nincs kész …,
Ezután a piskótára rákenjük a tölteléket, majd a tetejére ráöntjük a maradék piskóta tésztát.
Visszarakjuk a sütőbe a sütit, és közepes lángon – 160 fokon – kb. 30 percig sütjük. Ránézhetünk és tűpróbával ellenőrizhetjük a tésztánkat, hogy átsült-e már?!
Amikor más langyos, akkor porxukorral vagy xukor0 bronzzal megszórjuk.