Hozzávalók és elkészítés egyben – AIP-os változat:
- 1 dl kókusztejszín 4 dl vízzel hígítva, vagy 5 dl kókusztej
- Sűrű grízhez: 8 ek. kókuszliszt; ki milyen hígan vagy sűrűn szereti, annyi evőkanál kókuszlisztet tegyünk a folyadékba. Hígabban szeretjük az ételt? -, akkor további kókusztejet öntsünk hozzá, ha pedig sűrűbben, akkor további kókuszlisztet.
- Forrósítsuk fel a kókusztejet és állandó keverés mellett adagoljuk bele a kókuszlisztet.
- A kókuszliszt meg fog duzzadni. Kész! A tetejét szórjuk meg karob porral.
Véleményem szerint semmilyen édesítést nem igényel, mert a liszt és a karob is elég édes.
Paleos változat – kókuszreszelékkel
Hozzávalók:
-
- 20 dkg egészen apró szemű
kókuszreszelék (az Aldi-ban kapható ilyen!; különben darálni kell!) - 5-7 dl kesudió tej, vagy mandula tej; kókusztejet akkor használj, ha fogyni is vágysz!
- Vanília bele, vagy szárított vanília, vagy eszencia
- 5 dkg mazsola
- Ízlés szerint édesítés – 4 evőkanál xukor0-ót, azaz eritritet ajánlok, mert nincs mellékíze, és nem hajt
- Egy kisebb citrom vagy lime leve
- 2-4 evőkanál kakaó a szóráshoz
- 20 dkg egészen apró szemű
Elkészítés:
- Készíts magtejet
- Méretes edényben főzd a tej egy részét, és már a főzés elején szórd a tejbe a kókuszreszeléket -, majd fokozatosan öntsd a magtejet az alaphoz, keverj folyamatosan – a kókuszreszelék fel fogja szívni a magtejet, tehát igény szerint hagyd a grízt sűrűre vagy hígabbra; a mazsolát együtt főzd a reszelékkel
- Csavarj főzés közben vagy utána citromot a grízhez
- Tálaláskor szórd meg kakaóval
Tejben gari – tökéletes tejbegríz paleosan
Hozzávalók:
- 0.5 l magtej
- 2 dl gari – tápióka kása
Elkészítés:
- Keverd el a garit a magtejjel és lassú tűzön állandó keverés mellett főzd sűrűre. Amennyiben úgy látod, hogy a gríz túl híg, akkor főzés közben önts a keverékhez még garit, avagy ha túl kemény lenne, akkor tejjel higíts!