Autoimmun Protokoll – paleo ételek ajánlata – Dr. terry wahls

MIT IS FŐZZEK? – AIP étrendi fogódzó

Tehát – Mit is ehetek? 

Levesek

    • Húsleves – Hosszan főt húsleves az AIP étkezés egyik alap étele, mely sertés, marha húsokból és főleg csontokból készül, de készülhet szárnyasokból is.
    • Halleves
    • Becsinált leves (zöldségek, hús párolva, majd felöntve, esetleg valamivel sűrítve – pl. kókusztejjel és NoCarb liszttel; földi mandula tejjel és NoCarb liszttel)
    • Krémlevesek zöldségből (kókuszliszt, NoCarb liszt lehet a sűrítés)
    • Az AIP-ban a keresztesvirágúak főve ehetőek.
    • Hagyma – a hagymák bármelyikét használhatod, különös érzékenység esetén a vörös hagymát kerüld!
    • Fokhagyma
    • Spárga leves
    • Frankfurti leves (krumpli helyett paszternák, sárgarépa vagy semmi)
    • Gombaleves
    • Gyümölcslevesek (saját anyaggal visszasűríteni, + kókusztej, földi mandula tej /chufa/)
  • Zöldségleves

Fűszerezés

    • AIP fűszerezés: el kell szakadni a magyar hagyományos só-bors-paprika fűszerezéstől és közelíteni kell az indiai fűszerezéshez – kurkuma, fahéj, majoránna, oregánó, kakukkfű, rozmaring, borsikafű, petrezselyem, snidling stb.
    • Sózás: Parajdi sóval
  • Édesítés: pl. almaszósszal, megengedő szakaszban legfeljebb 1 tk. mézzel; a kókuszliszt és a földi mandula liszt édes lisztek

Húsok

    • Húsok; részesítsd előnyben a marha húst, de kisebb mértékben a sertés húst is eheted! – AIP fűszerezéssel, sok fokhagymával és hagymával sütve
    • Rántott húsok – pl. kókusztejben vagy földi mandula tejben /chufában/  puhított hús sózva és földi mandula panírral bevonva
    • Almaszósz – nyers gyümölcsből turmixolva, főtt vagy sült hússal (almaszószt magával és esetleg kókusztejjel sűríteni)
    • Bakonyi szelet (bármilyen hús, gombás raguval, AIP fűszerekkel)
    • Brassói aprópecsenye (patisszonnal, paszternákkal, hagymával, fokhagymával)
    • Csirke máj baconban
    • Csirke nyárs (szalonna, gomba, hagyma, zöldségek)
    • Csirke szárny sütve, földi mandula őrleménnyel rántva
    • Fasírt AIP fűszerezéssel; almával, sárgarépával, banánnal keverve is
    • Gombás hús AIP-os fűszerezéssel (sertés, csirke, pulyka)
    • Grillezett, előzőekben bepácolt húsok (karaj, csirkemell v. comb, szűzpecsenye, tarja, hal) – kókusztejben pácolva + AIP fűszerek
    • Pörkölt (csirke, pulyka, sertés, marha, nyúl, gomba, csülök, köröm, vad, zúza, máj, velő) – az AIP fűszerezésből elsősorban a só, fokhagyma és majoránna illik hozzá
    • Sült (csirke, lapocka, oldalas, csirke szárny, csülök, malac császárhús, kacsacomb, libacomb, tarja, oldalas, hal) – sóval, fokhagymával, hagymával, kurkumával, majoránnával, oregánóval, kakukkfűvel
    • Székelykáposzta – kókusztej + NoCarb liszt sűrítéssel, kurkumával, babérlevéllel, fokhagymával; vagy majoránnával, sóval, fokhagymával.
    • Töltött csirkecomb – pürésített főtt zöldségekkel, AIP fűszerezéssel
    • Töltött káposzta – AIP fűszerezéssel és a hús útifűmaghéj vagy bambuszrost kötőanyaggal
  • Vadas – marha, nyúl, vagy vad – darált húsból készült AIP-os fűszerezésű húsgombóccal, NoCarb kötőanyaggal vagy útifűmaghéjjal)

Zsírok

  •  Kókuszzsír, sertés, kacsa, liba zsírok

Mi legyen a köret?

    • A húsokhoz egyél minél több fermentált káposztát, zöldséget.
    • Egyél felengedett mélyhűtött gyümölcsöt, citrommal kell meglocsolni.
  • A salátákra extra szűz olívaolajas öntet és AIP-os fűszerezés illik – főleg snidling, hagymafélék.

Halak és egybek

    • Földi mandulával, kókuszlisztben, zöld banán lisztben forgatva – rántva, sütve, főzve, párolva, grillezve, pörköltnek csak AIP-os fűszertekkel!
    • Naphal
    • Ponty
    • Hekk
    • Harcsa
    • Tilápia
    • Lazac
    • Tonhal
    • Tőkehal
  • Tenger gyümölcsei stb.

Minél kisebb hal, amit fogyasztunk, annál kevesebb szennyezett anyag kerül a húsába; igaz viszont, hogy manapság a boltokban kapható halak legnagyobb része tenyésztett. Itt is érdemes utánajárni, hogy honnan kerül a boltok mélyhűtőibe a termék?!

Köretek

    • Párolt káposzta (pl. 100 %-os almalével öntözgetni párolás közben)
    • Sült sárga- és fehérrépa AIP-os fűszerezéssel
    • Pirított káposzta
    • Párolt zöldségek (répafélék, karfiol, brokkoli, káposzta, kelkáposzta, zeller gumó, karalábé stb.)
    • Sült (grillezett) zöldségek
    • Spárga párolva, vagy baconba göngyölve
    • Almapüré (esetleg körtével vegyesen) – turmixolva gyümölcsvelőként
    • Zöldségpüré
    • Édes burgonya (batáta) sütve, főve, pürésítve (sárga és fehér)
    • Paszternák – püré, sült főtt
    • Retek nyersen – esti órákban!
    • Kompót (körte, alma, szilva, meggy, cseresznye – cukor nélküli leve helyett citrommal)
  • Lapcsánka, tócsni zöldségekből – földi mandulával vagy NoCarb liszttel, avagy útifűmaghéjjal (módjával használd!), bambuszrosttal dúsítva.

Főzelékek

    • Zöldség, gyümölcs nyersen vagy főve, párolva, sütve, kompótként.
    • Minden zöldség lehet a főzelékek alapja, kivéve a száraz bab, a paprika, a paradicsom, a padlizsán; a keresztesvirágúak főve ehetőek, ezért ezt sem kell mellőznöd.
  • A főzeléket sűríthetjük úgy, hogy kb. egynegyedét pürésítjük, és azzal sűrítjük; tehetünk bele kókusztejet, földi mandula tejet (chufa) is; rántást készíthetünk pl. földi mandula lisztből zsírban pirítva, vízzel felengedve!

Egytálételek

    • Gombapörkölt – AIP fűszerezéssel
    • Kocsonya – a hosszan főtt levesből
    • Rakott kel – AIP fűszerezésű darált hússal, kókusztejszínnel
    • Töltött karalábé – AIP fűszerezésű darált hússal, állományjavítóval
    • Töltött patisszon – AIP fűszerezésű darált hússal, állományjavítóval
    • Töltött tök, sütőtök – AIP fűszerezésű darált hússal, állományjavítóval
  • Vadas – fahéjas, kurkumás, rozmaringos NoCarb liszttel besűrítve

 Édesség

    • Elsősorban a zselatint helyezzük előtérbe kötőanyagként.
    • Az avokádó és a banán is kiváló alapanyag édesség készítéséhez.
    • Helyezzük előtérbe a bogyós gyümölcsöket – málna, áfonya, szeder.
    • Ehetünk mindenféle gyümölcsöt, de a fogyasztásunk ne haladja meg a napi 10-20 gr fruktózt!
    • Sütemények és krémek készítéséhez használjuk az önmagában is édes alapanyagokat: kókuszliszt, földi mandula liszt, zöld banán liszt, édes burgonya (batáta), sütőtök, sárgarépa.
    • Kakaó helyett használjunk karob port.
    • Gyors édesség a „Tejbegríz” pl. – kókuszliszt + karob por.
  • Az édesítés legyen pl. almapüré vagy banán, illetve az AIP megengedő szakaszában 1 tk. méz.

Saláták

    •  Csirkesaláta, hal saláta – Cézár saláta AIP-os fűszerezéssel – sóval, fokhagymával
    • Fejes saláta, tölgy saláta, római saláta
    • Alma, zeller
    • Rebarbara
    • Uborka
  • Retek, fekete retek – este a legjobb a szervezetnek!

Reggelik

    • Főtt, vagy sült debreceni – Elsősorban az ALDI-ban kapható kiváló minőségű MINDENMENTES húskészítmény! Az Intersparban is lehet már MINDENMENTES húskészítményeket találni.
    • Főtt tarja; a füstölt húsokat lehetőleg kerüld!
    • Szalonna – nem füstölt szalonnák: Kolozsvári szalonna, Sós fehér szalonna, Császár szalonna házilag elkészítve, Erdélyi szalonna, Toka szalonna
    • Töpörtyű
    • Tonhal, lazac szeletek
    • „Kenyérként” ajánlom: savanyú zöld alma szeletek, kígyóuborka szeletek, testes saláták –pl. római saláta
  • Banán, alma
  • Cikória (katáng) kávé

 Liszt helyett:

    • Kókuszliszt
    • Zöld banán liszt
    • Földi mandula liszt (fűféle gumója, ezért kiváló gluténmentes kiegészítője az AIP-nak); panír, mag
    • NoCarb liszt, dara – a Konjac növény (Ördögnyelv) rostjaiból készül – Ezt a rostot a szervezet nem tudja feldolgozni, nagyobb mennyiséget ne használj belőle, de olykor állományjavítóként használható! Nagy mennyiségben lecsiszolja a bélbolyhokat!
    • Bambuszrost
    • Útifűmaghéj, -liszt – Nagy mennyiségben ne használd!
  • AIP-ban megengedettek a keményítők: nyílgyökér liszt (arrowroot), tápióka, gari – személy szerint én nem rajongok értük, mert felesleges szénhidrát-növelésnek tartom. Az én véleményemtől függetlenül nyugodtan használja az, akinek, mint nekem nincsenek örök hízási és cukorszinttel kapcsolatos gondjai!

Egyebek 

    •  Kávé helyett cikória kávé (katáng) – jó minőségű alatt azt érjük, hogy nézd meg, hogy nincs-e összeőrölve gabonafélékkel?!
    • Aszalt gyümölcsök – nem ajánlottak a magas fruktóz tartalom miatt!
  • Magok – tilos mindenféle mag a fitát tartalom miatt és a hisztamin érzékenység indikátora lehet.