Lángos – útifűmaghéjjal

A Paleovital klub egyik posztjában a napokban beszélgettünk arról, hogy milyen jó lángost lehet készíteni útifűmaghéj lisztből; mondták, hogy az ízvilága mennyire hasonlít a régmúltunkban ismert bundás kenyérre. A hozzászólók hivatkoztak Szafira és Motivátorra, és le is írtak az ott olvasottak szellemében egy receptet.  Ez a beszélgetés indított arra, hogy ma reggel elkészítsem a lángost, mely egyébként paleo, sőt létezik tojás nélküli aip-os változata is, de még a ketogén étkezést követők is fogyaszthatják az alacsony szénhidráttartalma miatt.

Kiszámoltam hozzávetőlegesen a lángos paramétereit. Az elkészített hozzávalókból készítsünk 10 db lángost, és így egyszerűen 10-el oszthatunk egy-egy lángos beltartalmára vonatkoztatva.

Útifű lángos 10 db AIP 524cal 3.4fe 35.8zs 1.0ch
Útifű lángos tojással 10 db zsírral sütve 810cal 28.6fe 61.4zs 2.4ch

Az igen magas rosttartalom miatt – arra érzékenyek – ritkán válasszák ezt az ételt

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • 2 db M-es tojást keverjünk el 2 dl kókusztejjel és 1 dl vízzel, majd ebbe a lébe első nekifutásként tegyünk 3 ek. útifűmaghéj lisztet és 1 kk. sót. Alaposan keverjük össze, majd várjunk néhány percet, míg megduzzad az útifű. (A lángos nem csak lisztből, hanem nem lisztté őrölt útifűmaghéjjal is elkészíthető!)
  • Amennyiben túl híg lenne a massza, akkor tegyünk óvatosan hozzá még kevés lisztet, ismét várjunk duzzadásig.
  • Amennyiben viszont túl kemény lenne a tésztánk, akkor tegyünk hozzá vizet.
  • GALUSKA ÁLLAGÚ LEGYEN A NYERS TÉSZTA!
  • AIP étkezés esetén elhagyhatjuk a tojást, és annyi kókusztejet és vízet használjunk, hogy a tészta összeálljon.

A fűszerezés milyenségének csak a képzelet szab határt. Pl. a tányéron látható lángosokba Serrano sonkát aprítottam.

Figyelmeztetés: Az úfifűmaghéj rostjai sok vizet igényelnek, azaz fogyasztás után bőségesen igyunk folyadékot.

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Répa-narancs torta csokimázzal

Répa-narancs torta – a tésztájába mandulát keverve!- A kép a Google images-ről való.

Répa-narancs torta csokival 100gr 109ccal 2.2feh 15.0zs 17.4ch

Hozzávalók:

  • 1 kg bio sárgarépa
  • 0.5 kg narancs húsa
  • Glicin – ízlés szerint, vagy xukor0stevia
  • 1 ek. gyömbérpor vagy egy kiadós ek. reszelt gyömbér
  • 1 ek. fahéjpor
  • 6 db tojás
  • NoCarb gríz vagy liszt – kb. 5-6 ek., annyi, hogy a massza összeálljon. A NoCarb helyett használhatsz paleo lisztet – pl. kókuszliszt, mandulaliszt, banánliszt, gesztenyeliszt. A magam részéről a majdnem nulla kalória miatt választottam a NoCarb terméket.
  • 10 dkg kókuszzsír vagy vaj
  • 3 ek. kakaó

A torta tésztájába ízlés szerint lehet őrölt vagy darabolt mandulát is keverni!

Elkészítés:

  • Reszeljük le a sárgarépát.
  • A narancsot pucoljuk meg, majd apró darabokra vágjuk fel.
  • Keverjük össze a répát és a narancsot.
  • Szórjuk meg az édesítővel és a fűszerekkel, és alaposan keverjük el.
  • A keverés után nyomjuk át egy apró lyukú szitán a keletkező zöldség-gyümölcs levet.
  • A 6 tojást üssük fel és hosszan tartó habveréssel sűrítsük be.
  • A habos tojáshoz adjuk hozzá a NoCarb grízt vagy lisztet és óvatosan keverjük át.
  • Ezután adjuk hozzá a narancsos sárgarépához és az így keletkezett masszát – bármilyen alakú – nagy méretű zsírpapírral kibélelt sütőedénybe egyengessük el.
  • A már legalább 10 perce 180 fokon előmelegített sütőbe tegyük be a tortát, melyet 160 fokon kb. 45 perc alatt tudunk készre sütni.
  • A zsiradékból, kakaóból és edesítőből keverjünk ki egy mázt, amit a kihűlt süteményre hordjuk fel, majd egyengessük el.
  • Opcionálisan elhagyhatjuk a csokoládét és helyette glicin porral, vagy xukor0stevia porxukorral is megszórhatjuk a torta tetejét.

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

 

Currys hal meleg salátával

Próbálom magamat tartani ahhoz az elhatározáshoz, hogy az elkövetkezendő időszakban sok halat eszem. Természetesen nem mellőzöm az étrendemben az egyéb húsféléket, belsőségeket sem. Ennek az elhatározásnak köszönhető, hogy mostanában elszaparodnak az új halas receptjeim. A recept összetevői és fűszerei szerint lehet – paleo, aip és akár ketogén is.

Hozzávalók:

  • 25 dkg folyami harcsa
  • Fűszerek: só, curry = kurkuma, fahéj, gyömbér; egyébként pedig a curry számtalan fűszerkombinációban létezik. CURRY – INDIA ÍZE;
  • 1 ek. kókuszzsír vagy sertés zsír, vagy olívaolaj
  • 35-50 dkg vegyes fitt saláta: pl. – káposzta, fodros saláta, csíkozott sárgarépa, uborka, gomba stb. (a képen látsz paprika darabokat is, mely nem AIP!)

Elkészítés:

  • Forrósítsuk fel a zsiradékot, majd a már előzőleg besózott és fűszerezett haldarabokat süssük meg mindkét oldalán.
  • Amikor a hal átsült, akkor kb. 5-6 percre – a salátakeveréket a halra borítva – forgassuk át az ételt.
  • Amikor kész, tálalhatjuk.

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Ropogós harcsaszeletek

Hozzávalók:

  • Vékonyra vágott harcsaszeletek
  • Kakukkfű, só (ízlés szerint)
  • Citrom leve
  • Ghee – elhagyható!, zsír vagy olívaolaj használható! Az olivaolaj hevítve már kevésbé lesz értékes.

Elkészítés:

  • A harcsaszeleteket sózd be, majd szórd meg kakukkfűvel, és locsold meg a kifacsart citrom levével.
  • Rövid ideig – mondjuk legalább 15 percig hagyd állni a fűszerekben.
  • Ghee-t/ zsírt/olajat hevíts fel egy sütőedényben, majd tedd a forró gzsiradékba a halszeleteket, és süsd ropogósra.

A kakukkfű és a citrom jól harmonizál egymással.

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Fűszeres harcsa

Hozzávalók:

  • Személyenként 2-3 harcsaszelet
  • Só, pürésített áfonya – 1. tálalási mód
  • Só, 1 citrom, kapor (lehet szárított kaporlevél is) – 2. tálalási mód
  • Zsír vagy olívaolaj

Elkészítés:

  • A halszeleteket legalább egy napra tegyük natur formában sóba, vagy só, citrom és kaporlevél keverékébe.
  • Sütés előtt jól forrosítsd fel kevés zsíradékkal a teflon serpenyót
  • Előbb az egyik, majd a másik oldalát süsd ropogósra.
  • Tálalni lehet pürésített áfonyával, avagy citromos-kapros halat további friss kaporlevéllel is megszórjuk.

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Csirke házi felvágott

Nálunk a hideg ételek igen népszerűek. Mindig is nagy probléma, hogy milyen adalékmentes húsfélét tudok a családnak prezentálni. Ebből a megfontolásból készítettem csirkecomb felsőből egy „felvágottat”, mely nagy sikert aratott. A napokban olvastam egy hasonló ötletet, de már meg nem tudom mondani, hogy hol?!

Hozzávalók:

  • 2 kg csirkecomb felső – filézve és bőr nélkül használva (Csirkemellet is használhatsz, de én nem szeretem, mert nagyon száraz hús!)
  • 3 db tojás, ami AIP-ban a következőképpen váltható ki: 1 ek. zselatin por + 1 dl forró és langyosra hűtött víz = 1 db tojás, tehát jelen esetben 3 ek. zselatin por + 3 dl forró, majd langyosra hűtött víz.
  • Fűszerezés -, mely lehet teljesen egyéni és alkalmanként változó. Részemről most: 1 ek. só, 1 tk. bors, 1 ek. paprika és 1 ek. fokhagyma por; AIP-ban a fűszerezés lehet teljesen egyéni, de én a következőt javaslom példaként: kurkuma, gyömbér (csípős ízt is ad!), fahéj, őrölt koriander mag, só.
  • Kacsazsír a borításhoz-sütéshez!

Elkészítés:

    • A csirkecombokból húslevest főzünk, majd amikor megpuhultak a combok, akkor kivesszük a léből és hagyjuk kihűlni. A lé marad alaplének, melyet szintén hagyjuk kihűlni és dobozoljuk, mélyhűtsük.
    • Amikor már lehet dolgozni a combokkal, akkor kiszedjük a csontokat és porcokat a húsból, különválasztjuk a bőrt.
    • A húst könnyedén lehet kézzel vagy villával, avagy mixer segítségével pépesíteni.
    • A húshoz hozzáadjuk a tojásokat vagy a zselatint és a fűszereket, és alaposan összekeverjük.
    • Zsírpapírral kibélelt formában süssük ki a felvágottat. Hosszúkás bordázott kuglóf formát használtam!, de a forma lehet bármilyen. A zsírpapírt kevés kacsazsírral kenjük be és a fűszeres-tojásos; fűszeres zselatinos húst egyengessük a formába. A hús tetejét is kenjük be a kezünkkel – kacsazsírral. A kacsazsír nagyon finom további ízt fog jelenteni!
    • Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 25 perc alatt fog aranybarnára sülni a húskészítmény.

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!