A Paleovital klub egyik posztjában a napokban beszélgettünk arról, hogy milyen jó lángost lehet készíteni útifűmaghéj lisztből; mondták, hogy az ízvilága mennyire hasonlít a régmúltunkban ismert bundás kenyérre. A hozzászólók hivatkoztak Szafira és Motivátorra, és le is írtak az ott olvasottak szellemében egy receptet. Ez a beszélgetés indított arra, hogy ma reggel elkészítsem a lángost, mely egyébként paleo, sőt létezik tojás nélküli aip-os változata is, de még a ketogén étkezést követők is fogyaszthatják az alacsony szénhidráttartalma miatt.
Kiszámoltam hozzávetőlegesen a lángos paramétereit. Az elkészített hozzávalókból készítsünk 10 db lángost, és így egyszerűen 10-el oszthatunk egy-egy lángos beltartalmára vonatkoztatva.
Útifű lángos 10 db AIP | 524cal | 3.4fe | 35.8zs | 1.0ch |
Útifű lángos tojással 10 db zsírral sütve | 810cal | 28.6fe | 61.4zs | 2.4ch |
Az igen magas rosttartalom miatt – arra érzékenyek – ritkán válasszák ezt az ételt
Hozzávalók és elkészítés egyben:
- 2 db M-es tojást keverjünk el 2 dl kókusztejjel és 1 dl vízzel, majd ebbe a lébe első nekifutásként tegyünk 3 ek. útifűmaghéj lisztet és 1 kk. sót. Alaposan keverjük össze, majd várjunk néhány percet, míg megduzzad az útifű. (A lángos nem csak lisztből, hanem nem lisztté őrölt útifűmaghéjjal is elkészíthető!)
- Amennyiben túl híg lenne a massza, akkor tegyünk óvatosan hozzá még kevés lisztet, ismét várjunk duzzadásig.
- Amennyiben viszont túl kemény lenne a tésztánk, akkor tegyünk hozzá vizet.
- GALUSKA ÁLLAGÚ LEGYEN A NYERS TÉSZTA!
- AIP étkezés esetén elhagyhatjuk a tojást, és annyi kókusztejet és vízet használjunk, hogy a tészta összeálljon.
A fűszerezés milyenségének csak a képzelet szab határt. Pl. a tányéron látható lángosokba Serrano sonkát aprítottam.
Figyelmeztetés: Az úfifűmaghéj rostjai sok vizet igényelnek, azaz fogyasztás után bőségesen igyunk folyadékot.
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!