Hozzávalók:
- Kb. 0,5 kg sütőtök; 25 dkg sütőtök + 25 dkg tejkészítés maradéka kókusz; 0,5 kg tejkészítés maradéka kókusz – vagy-vagy-vagy!
- Kb. 30 dkg őrölt mandula; AIP-ban mandula helyett főzött almapüré pürésítve + tápióka vagy nyílgyökér liszt – keményítő
- Vanília vagy vaníliaaroma + 1 evőkanál xukor, esetleg stevia
- 5-10 dkg kókuszreszelék a végső borításhoz
- A díszítéshez pl. aszalt vörös áfonya, vagy magozott meggy (mélyhűtött), vagy pl. mogyorószemek, ami nem aip!
Elkészítés:
- A sütőtököt(-tököket) vágd ketté, és a sütőben süsd addig, míg a húsa meg nem puhul.
- Amikor megsült, hagyd kihűlni, és egy edénybe kapard ki a belsejét.
- Valamilyen robotgéppel, vagy krumplinyomóval pépesítsd krémesre.
- Tegyél a masszába vaníliát és xukrot, majd annyi őrölt mandulát, hogy az tészta jól formázható legyen. AIP-ban főzz puhára egy nagyobb db almát, majd pürésítsd és keverd a sütőtök masszához. A hozzávalóknál felsorolt egyéb variációt is használhatod!
- A sütőtök-mandulás-vaníliás/sütőtök, alma, liszt (AIP) püréből formázz golyókat, és hempergesd meg kókuszreszelékben
- Végül díszítsd a golyókat. Ha valamilyen pikáns gyümölcsöt választasz, akkor az nagyon jól fog harmonizálni az édes tökkel. Eshet a választásod a díszítésnél valamilyen magra is, ekkor meg a puha tészta kerül harmóniába a ropogós maggal, persze AIP-ban ezt ne tedd!
http://paleovital.hu/?p=10795 Sütőtök golyók – kakaós (karobporos AIP), meggyessel együtt tálalva
Hát ez egyszerű, de nagyszerű! Okvetlenül ki fogom próbálni! Hátha így még a fiaim is megennék a sütőtököt?!