Vaníliás, diós, gesztenyés kifli

 
A kép a Google images-ről való
Mint ígértem a kifliket tapasztalatszerzés céljából módosításokkal elkészítettem!
A hozzászólásokban panasz volt, hogy a kiflik nem maradnak egyben; lelapulnak, illetve pogácsaként süthetőek?!

A következőket változtattam, és a következőkre ügyeljetek:

  • 1 egész tojást használtam (Nem látom értelmét a fehérje kihagyásának!)
  • Xilit (xukor) helyett steviát használtam egy késhegynyit és egy pici sót is tettem a tésztába
  • A vajat 10-12 dkg-ra csökkentettem, illetve azért nem mondok pontos dekát, mert a tészta nedvességtartalma függ a tojás méretétől
  • Az őrlemény és liszt mennyisége kb. ugyanannyi, mint a receptben
  • 1 evőkanál beltartalma kb. 2 dkg, tehát 10 evőkanál őrölt diót használtam
  • Annyi mandulalisztet (pelletet) adtam hozzá – 7-8 evőkanállal -, hogy a tészta jól gyúrható és ruganyos maradjon. Fontos, hogy a kezeim között se túl száraz, se túlságosan síkos ne legyen a tészta!
  • Előmelegített sütőben közepes lángon sütöttem, és jó lett!
Willson hozzájárulásával az oldaláról – Siba Anikó paleós sütemény-receptjei

1.  Dióskifli

Hozzávalók:

  • 15-20 dkg darált dió
  • 20 dkg őrölt mandula (v.10 dkg mandulaliszt)
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg xukor
  • vanília aroma
  • pici só
  • 1 tojás sárgája (ha szükséges, egy kevés rum)
  • a forgatáshoz porxukor

Elkészítés:

  • A hozzávalókat összegyúrjuk; kézben lehet formára sodorni
  • Mivel nagyon ragad, darált dióba lehet hempergetni, hogy könnyebben lehessen formázni
  • Előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben  10-15 perc alatt megsül
  • Még forrón, vaníliás porxukorral megszórjuk

2. Gesztenyés kifli

Hozzávalók:

  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg gesztenyeliszt
  • 10 dkg zsír
  • 15 dkg xukor
  • rum aroma
  • pici só
  • 1 tojás sárgája
  • a forgatáshoz porxukor

Elkészítés: mint fent a diós kifli

Übersetzer: Beatrix Nagy

Vanillehörnchen mit Nuss und Kastanie
ein Rezept von Siba Anikó
1. Nusshörnchen
Zutaten:
•    15-20 dkg gehackte Nuss
•    20 dkg gemahlene Mandeln (oder 10 dkg Mandelmehl)
•    20 dkg Butter
•    15 dkg Birkezucker
•    Vanille-Aroma
•    etwas Salz
•    1 Eigelb (wenn es nötig ist: etwas Rum)
•    gemahlene Birkezucker (schleudern)
Zubereitung:
Die Zutaten knautschen; den Teig mit den Händen zu Hörnchen formen.
Weil er sehr klebt, könnte man den Teig in gemahlenen Mandeln schleudern, um leicht formen zu können.
Im vorgeheizten Backofen bei Mitteltemperatur etwa 10-15 Minuten backen.
2. Kastanienhörnchen
Zutaten:
•    20 dkg gehackte Nuss
•    15 dkg Kastanienmehl
•    10 dkg Fett
•    15 dkg Birkezucker
•    Rum-Aroma
•    etwas Salz
•    1 Eigelb
•    gemahlene Birkezucker (schleudern)
Zubereitung: wie oben

Print Friendly, PDF & Email

12 thoughts on “Vaníliás, diós, gesztenyés kifli”

  1. Sziasztok!
    Megcsináltam a diós változatot, de nem tudtam formázni, szerintem sok bele a 20dkg vaj…..Végül 2 sütőpapír között kinyújtottam a tésztát, és „pogácsákat” szaggattam belőle, így a kiflim kerek lett 🙂 A porxukor is beleolvadt, meg nekem túl édes, de azért gyorsan fogy…hamarosan újra kell próbálkoznom vele! köszi a receptet!!

  2. Sziasztok!
    Az enyém nagyon fini lett, egy bibije volt csak, hogy olyan lapos lett, mint a fene ( pedig szép kis magas kiflik lettek) De az íze kárpótolt:-))

  3. Sziasztok!
    Én is kipróbáltam, és szerintem is sok a 20 dkg vaj. Nekem olyan érzésem van, mintha diós vajat ennék. Az enyém is lapos lett, szétfolyt sütés közben.
    Én nem vagyok nagy szakács. Ha valakinek van javaslata, hogyan változtassunk, azt szívesen veszem.

  4. A kiflit még soha nem sütöttem meg. Ki fogom próbálni én is. Amint látom, ez egy linzerszerű tészta. Az ilyen tésztákkal az a tapasztalatom, hogy annyi zsiradékot kell hozzátenni – akár mérés nélkül -, hogy ruganyos tésztát kapjunk. Kevesebb zsiradékot fogok beletenni! Őszintén szólva személy szerint én – nem szeretek xilittel, xukorral sütni! -, de csak sütni! A tésztába mindig steviát teszek, a xukrot pedig szórásra használom. Kipróbálom a receptet, és beszámolok. BB

  5. Na benn is van a sütőben, most sokkal jobb lett az állaga…bár kénytelen voltam változtatni az összetevőkön. Nem akartam ismét mandulából sütni, mert rengeteget használtam utóbbi időben, és meg is híztam- ami a paleósokra nem jellemző, ugye?? Így helyette hajdina lisztet használtam, az nem tudom mennyire paleó, de legalább gluténmentes (nekem az a fontos). Másfél kanál xukor volt itthon, de nem éreztem elegendőnek, és 2 kanál mézet is belecsurgattam. Így megint lágy lett a tészta, kellett még „liszt”, és zabliszttel pótoltam. Szóval nem 100% paleó lett, de az illata már ínycsiklandó:-)

    1. Kedves Panki! A hajdina nem paleo. A méz nem paleo, mert tömény cukor. Max. őstermelőktől vásárolt mézben lesznek benne az értékes összetevők, egyébként sajna tömény cukor. A zabliszt is kompromisszum:-( Hááát, ezek rossz hírek – szerintem:-D

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.