Szendi blogos érdekességek – Kókusz zsír, kókusz olaj – Joe

Receptkönyvek vásárlása

A kép a Google images-ről való

1277.  Joe

2012.01.27.16:10

1270, 1271 BB, Paleolga

A kókuszzsír/olaj ugyanaz. Paleolga jól írtad (24,5 fok felett folyékony, azaz olaj, egyébként szilárd, azaz zsír). Annyit helyesbítenék, hogy nem csak az extra szűzre igaz ez, a finomítottra is (kivétel a trendavites, ami ahogy Des. bebizonyította, hidrogénezett).
A finomított és extra szűz kókuszolaj/zsír közt annyi az észrevehető különbség, hogy az utóbbinak kókusz illata és íze van, a finomítottnak nincs, mert vákuum alatti felgőzöléssel szagtalanítják (és sajnos gyakran még hexánnal is átmossak, de ezt nem jelölik rajta…).
Amúgy a trendavites kókuszzsírok közül is van amelyik olvad 24,5 fokon, így szerintem a finomítottak esetében picit zsákbamacska, hogy melyik hidrogénezett és melyik csak finomított.
A tuti az az, ha szűz kókuszolajat használunk, de annak kókusz illata/íze van, így pörkölthöz talán nem a legjobb… és az ára is borsos. Itthon sok szűz kókuszolajam van és majdnem mindent abban sütök, nekem kifejezetten tetszik ez a kókuszos íz, a legtöbb ételhez illik szerencsére.
Hamarosan (kb. 1 hónap) lesz is belőle termékem, aminek barátságosabb ára lesz, azaz nem 10x csak kb. 2x annyiba fog kerülni, mint a finomított.

Sütéshez a legpaleóbb szerintem a kókusz- vagy pálmazsír, de jó a paleolaj (az olajessimo nem!) és a teavaj illetve a ghee is, mert ahogy korábban kifejtettem, sütésnél a fő szempont, hogy minél kevesebb legyen benne az omega-6. Az, hogy nincsen benne omega-3 nem számít, azt nem a sütőolajjal kell bevinni…

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Szendi blogos érdekességek – Kókusz zsír, kókusz olaj – Joe”

  1. Szia BB!

    Megint bombázlak egy kérdéssel! Akkor ami vödrös, és trendavites, nem okés? A biobolt.e-tar.hu-nál vettük, és nem láttam, hogy lenne különbség! A Barco jobb? Arra azt hiszem, rá van írva, hogy „szűz.”

    Köszönöm!!!

    Üdv:
    Helga

    U.i.: Kedden fogom megsütni a „mosolyos” kenyeremet! 🙂 Ha sikerül, már küldöm is a recit, képekkel persze! 🙂

    1. Jaj, majd kikeresem neked szengab blogján, hogy a többiek melyikre szavaztak. Szerintem tényleg a Barco jobb, úgy emlékszem?! BB

  2. Én Herbavital-osat használok, az nem tudja valaki, hogy jó-e? Mármint, hogy nem-e hidrogénezett. Mondjuk szerintem nem, mert úgy tűnt rendesen olvad de gondolom a biztonság kedvéért megkérdezem azért.

  3. Szia,

    A kakaóvaj mennyire jó paleo alapanyag? Tudom, hogy drága, de vállalkozásunk folytán havonta több kiló kakaóvajat használunk, és gondoltam, csenek belőle valamennyit a konyhába is, mert állítólag sütéshez remek, stabil, és ebből sem keletkeznek káros anyagok.
    A paleoval még csak egy hónapja próbálkozom, így sok még az ismeretlen terület 🙂

    Előre is köszönöm válaszodat!

    Kriszta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.