Szendi blogos érdekességek – Ehető-e a nyers tojás?

Habvarázs nyers tojásból – Desc.-nek ajánlva

Receptkönyvek vásárlása

Paleos és egyéb termékek nagy választékban

A képeket Willsontól kaptam

1347.  descalzes

2012.01.28. 20:14

1304. BB boldogbuldog

Köszi a tojásos receptet. Szoktam még a sárgához kakaót adagolni, ettől teljesen csokoládészerű anyagot kapsz. A kókuszkrémtől meg olyan lesz, hogy a bolti tejcsoki elbújhat mellette. A sárgáját nem szoktam géppel keverni, hozzájárul a benne lévő koleszterin károsulásához….

Dr. Légrády ezt írja a tojások szalmonella fertőzöttségéről:

„A kutikula a strucctojást 30–35 µm (mikrométer, a milliméter ezredrésze), a tyúktojást 5–10 µm vastagon vonja be. A kacsatojáson ez a réteg ennél is vékonyabb, a 3 µm-t nem haladja meg, s ez az egyik fontos oka a gyakori, szinte kizárólagosan kacsatojásból eredő Salmonella-fertőzéseknek.

A fejlődő fiókának oxigénre is szüksége van, s a héjon lévő ovális nyílások, a pórusok teszik lehetővé a légcserét. A pórusok száma jóval több a tojás tompább (butább) végén, míg az ellenpóluson elenyészően kevés. A tyúktojás kb. 68 cm2-nyi felületén közel 10 000 pórus található, viszont egységnyi területen a kacsáén több és nagyobb méretű is. Utóbbival is magyarázzák, hogy a tojás okozta emberi Salmonella-fertőzésekért szinte kizárólag a kacsatojás felelős. (Magyarországon tilos étkezési célú fölhasználása! – de azokban az országokban, ahol még engedélyezik, kötelező föltüntetni a kacsatojást tartalmazó dobozon, hogy tíz percig főzni szükséges!)

A pórusok tölcsérszerűek; a héj külső felületén nagyságuk a tyúktojásnál 10 × 30 µm, a kacsáénál 10 × 40 µm – ami a bakteriális fertőzés tekintetében lényeges különbség –, de a héjon áthaladó tölcsérszár gyorsan leszűkül 6 µm-re és így éri el a belső héjfelszínt. Ez a szerkezet újabb barikádot emel a nemkívánatos betolakodók elé.”

www.szamosmiklos.hu/tojaskonyv/

Ezenkívül még Mercola doki ajánlását is megéri szem előtt tartani.

articles.mercola.com/sites/articles/archive/2002/11/13/eggs-part-two.aspx

Gurítod a tojást, ha huppan, ne edd meg nyersen. Ha deformálódott, vagy van kiugrás a héjon, nincs nyers evés. Ha repedt, akkor sem. Ha már feltörtem, és a sárgája nincs egyben, vagy híg a fehérje akkor odaadom a macskáknak.

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Szendi blogos érdekességek – Ehető-e a nyers tojás?”

  1. „Ha már feltörtem, és a sárgája nincs egyben, vagy híg a fehérje akkor odaadom a macskáknak.” – ha boltban kell vennem tojást, annak szinte mindig híg a fehérje, legalábbis nem olyan sűrű, mint a házi tojásnak.

  2. Mártáska! Ha érdekel pár fotó a tojás kezelésről, akkor itt találsz:
    http://paleol-dal.blogspot.com/2012/01/habos-kremkave-paleosan.html

    (Emlékszel, régi pengeváltásaink voltak a blogon, hogy ehetjük-e nyersen és úgy gondoltam, hogy lefotózom, hogy mit kell vele csinálni, mert senkinek nem volt türelme elolvasgatni. Inkább kikiáltották mumusnak!… ) Csak közvetlen felhasználás előtt szabad lemosni róla a védőréteget, ami elzárja a pólusokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.