Szendi blogos érdekességek – Paleos irányzatok I. rész (02.01.) – II. rész 02.05.

1549.  zsóka

2012. 02.01. 13.41

1531. descalcez

hard paleo: csak paleo élelmiszert eszik
hardabb: paleo, de zöldségek, gyümölcsök nyersen
még hardabb: paleo, de tojás nyersen, húsok épp csak hőkezelve
leghardabb: paleo, de minőségi háztáji húsok, zöldségek, gyümölcsök, csigák

Ez az én kicsit humoros megközelítésem!

1562.  descalzes

2012.02.01.15.18

  • 549. zsóka Ez jó megközelítés 🙂

Én inkább így sorolnám be az egyes irányzatokat:

  • Cordain féle paleo, ez a „klasszikus”, solancae család (krumpli paradicsom) inkvizíciója. Bár a guruja nem eléggé hitelesíti számomra a saját étrendjét, vagy ő maga csak vizet prédikál és bort iszik?

  • PaNu Kurt Harris MD irányzata, 80% állati eredetű termék, növényi olajok mellőzése, főképp állati fehérjékre és zsírra épít. Burry is ehhez áll közel.
  • Sisson féle irányzat 80% paleo, 20 %-ban mindent elnéz, tejterméket, krumplit, rizst.
  • Szengab féle paleo abszolút glutén és cukorellenes, viszont sajtok tejfehérjéi mehetnek. Mega dózisú vitaminok pedig követelmény.
  • Denise Minger – sok gyümölcs, kevés zöldség de azok szinte csak fermentálva, húsok épp hogy csak megpárolva, belső szervek nyersen. Kiegészítőnek csak D3 omega3 K2. Többit mind a táplálékból kell felvenni szerinte.
  • Thijs Klompmaker (Wai) szerint rengeteg gyümölcs, napi egy maréknyi olajos mag, halak csak nyersen, tojás csak nyersen, hőkezelt étel csak elvétve „nasinak”. Kevés fehérje. (energiát szénhidrátból és zsírból nyerjünk, ne annyira fehérjéből) Zöldségek zöldek feleslegesek, sőt mind károsak szerinte. Ezekből az ételekből minden vitaminhoz nyomelemhez hozzájutunk, étrend-kiegészítők csak károsak.
  • 801010 kizárólag növényi alapú, gyümölcsök fehérjéit zsenge zöldekből egészíti ki.
    Semmi étrend-kiegészítő vagy vitamin nem kell.

    Én Denise Minger és Wai irányzatait a 801010 állati eredetű táplálékkal kiegészített változatainak tekintem, vagyis csak azt nem tartják be a 801010-ből, ami annak a lényege, vagyis a vegaságot. Én jómagam DM és Wai irányelveit próbálom meg követni. Wai gasztronómiailag kicsit silány lenne, bár nyáron napokig csak azt eszem amit ő, de így a nagy hidegben jól esik egy kis sült hús, vagyis több fehérje. Persze a 801010 zöldjeit sem vetem meg, főleg azért, mert magamnak meg tudom termelni.

    Tehát ezeken az irányzatokon belül mindben más a „hard”. Persze csak azokat soroltam fel, melyekbe picit jobban beleástam magam. Az összes irányzat listája picit hosszú, nem sorolom fel, akit érdekel a linkre kattintva elmerülhet az ősember táplálkozásának útvesztőiben: paleodiet.com/definition.htm

  • 1563.  zsóka
    2012. 02. 01. 15:46

    1561.descalcez

    Nos igen ez tudományos megközelítés.
    Jómagam szengab féle paleót folytatok. Kivétel a sajt, mert nálam az mégis csak tej. Hardabb változatát, ahol a zöldségek nyers állapotban vannak. Hőkezelve csak a húsok, a tojásfehérje.
    A vitaminokat szükségesnek tartom, mert a piacról vásárolok és nem én termelek.

  • 1616. burry  2012.02-03- 20:58

  • 1562. descalcez

    • Egy pár gondolat a kemény paleo témához!

      1. Arányok: A betegeknél történt megfigyeléseim szerint 50% hús alatt és 10 % gyümölcs felett a paleo nem működik. Nem okoz betegséget de jelzi szervezetünk, hogy nem jó! Így csak a következő két szélsőség között mozoghat:
      – hús több mint 50% max 100%
      – zöldség max 40 %
      – gyümölcs max 10 %
      2. Minőség: zöldség nyers, gyümölcs szezonális, zsír állati, hús minél vörösebb
      3. Csak ha éhes vagy akkor eszel
      4. Kihágás nincs
      5. Vitaminpótlás, csak a szükséges mértékben, ami jelenleg nem kiforrott
      6. Mozgás 10-15 km sétának megfelelő, átlagos mozgásforma
      7. Klórmentes víz
      8. A bőrrel érintkező anyagok esetében csak természetes lúgos anyagok,
      9. Vegyszermentes ruhatisztítás

      vagyis, hard paleolit étrend kell hogy társuljon egyéb életmódbeli viselkedéssel is! Lehetne folytatni a sort pl. fogmosás stb!

  • 1622. descalcez 2012.02.04. 8:14

    1616. burry

    Csak 1-2 elméleti felvetés.

    Gyümölcs max. 10%? Ennyire elszakadtunk volna a gyümölcsevő múltunktól? Tényleg már inkább ragadozókká váltunk? Ha ez így van, akkor:

    – Miért nem áldott meg az evolúció urikáz nevű enzimmel?
    – Miért nem tudunk C vitamint szintetizálni? (ez tipikus gyümölcsevő örökség)
    (Persze, tudom húsban is van C vitamin, de ahhoz nem kellene megsütni – mert ugye tönkremegy, nyersen viszont finnyásak vagyunk hozzá.)
    – Miért kezd folyni a nyálam, ha csak gusztusos gyümölcsöt látok, akár a neten, vagy boltban megérzem az illatát. Ugyanez nem mondható el, ha bemegyek egy istállóba?! A kutyánk mai napig remeg, ha kiscsibék kelnek, mindig egyet kísérget. Ha hagynánk, beszippantaná mindet mint egy porszívó. Nekem a kiscsibe látványától nem kezd termelődni a nyálam, legfeljebb a grillcsibe látványától.
    – Ha ennyire alkalmazkodtunk volna a sütéshez, akkor miért vannak olyanok, akiknek nyers étrendre megszűnnek betegségeik.

  • Például www.youtube.com/watch?v=pxzEnvLQvZA videón a leányzó sok mindenről beszél. A kioperált epéjét most hagyjuk, de beszél arról, hogy hangokat hallott, vagyis ilyen skizofrénia szerű tünetekre tippelnék, aztán hangulat ingadozás, amit talán bipoláris zavar? és mániákus depresszió? Nyers étrendtől ez mind a múlté, úgy látszik ő az evolúció mellékterméke?

    – …, valamint a 10-15 km séta nem ad elég ingert a fehér izomrostoknak, tehát kell abba egy kis emelgetés, lépcsőzés vagy fára mászás, vagy sprint…..

    – A többivel, klórmentes víz, fogmosás, stb. maximálisan egyetértek.

  • Mint gyümölcsevő, kerülöm a súroló anyagokat és a flórt tartalmazó fogkrémeket, ezért Gingisol foggélt használok, valamint antibakteriális xilitet teszek a fogkefére; Viszont nem eszem meg, nehogy kigyepálja a bélflórámat, aztán ehessem a bacikat bogyóban. Egy kis nyers csicsóka a turmixba, egy kis mosatlan biogyümölcs, és a bélflóra prebiotikum probiotikum nélkül is helyreáll.

    1624. BB  2012.02.04. 8:57

    1616. Burry
    „vitamin pótlás, csak a szükséges mértékben, ami jelenleg nem kiforrott”

    Kedves Burry!
    A vitaminszedésben, mint városlakó a középutas megoldás mellett voksolok. Lehet, hogy most a többiek hüledezni fognak, de én néha elképedek attól az irdatlan mennyiségű szintetikus vitamintól, amit „az egészség érdekében” sokan nap, mint nap lenyelnek. Először Lenkei „egyen-csomagjaitól” borzadtam el, amit persze egy darabig én is szedtem (Csak az Alapcsomagot!), aztán, ahogy telt az idő, erősen elgondolkodtatott, hogy szükségem van-e naponta magamba dönteni ennyi eszméletlen mennyiségű szintetikus vitamint?! Én még az irdatlan mennyiségű D-vitamin szedésen is mindig elképedek.
    Willson okos szavai csengenek mindig a fülemben. Egy baráti beszélgetés alkalmával azt mondta nekem, hogy tudod, én úgy vagyok a szintetikus vitaminokkal, mint a „szükséges rossz”. Hektikusan érdemes szedni, ha már szedjük, mert az élet is nap mint nap változó. Én azóta ehhez tartom magam. Egy azért számomra elhagyhatatlan: a B-vitamin és a Mg pótlása – kiegészítve C-vel, mert úgy-ahogy így tudom – sajnos csak valamelyest a pm-es idegeimet kordában tartani. D-vitamint szedek, de korántsem brutális mennyiségben, holott én is olvasom szengab ajánlásait. Tehát szedek vitaminokat, de módjával.

    A hús-gyümölcs-zöldség arányaira is hadd reflektáljak. Bár én szívesen helyezem mindenek fölé a húst, mert úgy látszik, hogy van bennem valami „ragadozó-vonal” is – a nevem is bulldog, mégis Desc. véleménye tűnik az észérvei alapján számomra is inkább irányadónak. Éppen ezen észérvek mentén igyekszem az étkezésemet a zöldségek és gyümölcsök irányába elmozdítani; De csak irányába, mert számomra valahol középen van az igazság – az étkezésemet igyekszem átalakítani. Valahol azt érzem reálisnak, hogy 30-max.50% hús, a többi zöldség és gyümölcs. Nekem a cukibetegség miatt inkább a zöldségeket kell preferálnom a gyümölcsök rovására.

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Szendi blogos érdekességek – Paleos irányzatok I. rész (02.01.) – II. rész 02.05.”

  1. A hard – véleményem szerint – az, amikor a paleo alapanyagokat, ha csak lehet, a legkevesebb hőkezelés mellett fogyasztjuk. Vagyis: ahogy a természeti ember fogyasztaná, a legkevesebb feldolgozás mellett. Tehát zöldség-gyümölcs csak nyersen, tojás és amit bírunk, állati fehérjék nyersen (van, aki nyers halat eszik például), és semmi magliszt és süti meg főzőcske, legfeljebb hússütés. A másik kritérium az, hogy az alapanyag – jobb elnevezés híján – bio legyen. Ez háztáji, lehetőleg tápmentes tartást jelent (füvön legeltetett marha, kapirgálós csirke), növényben pedig vegyszer- és GMO-menteset.
    Ehhez pedig még hozzá jön legalább annyi és olyan mozgás, ami egy természeti ember életében is jelen van.
    Mindezt csak nagyon kevesek tudják így követni, de szerintem már az is óriási lépést tett, aki egyáltalán elhagyta a nyugati táplálkozás legdurvább alapanyagait az étkezéséből, és mozog egy keveset.

  2. Még annyi kiegészítést, hogy szerintem tehát a hard vagy nem hard paleo nem azon múlik, milyen arányban szerepelnek szénhidrátok és zsírok, fehérjék az étrendben. Hogy szinte teljesen gyümölcsevő valaki vagy ketogén diétán él, az erősen függ az életmódjától, meglévő betegségeitől.

  3. Egek… én meg gyártom itt a muffinokat nyakra főre…
    Ha egész nap kizárólag olajos magokat (dió, mandula, tökmag, napraforgómag, szezám, ill. lenmag) ennék, mi lenne az eredménye? Ez mennyire lenne paleós?

    1. Kedves Andi, A magokat ne vidd túlzásba, mert a magokban lévő 03-06 arány nem a legideálisabb. Emellett hizlalnak. Továbbá a magok fitát-tartalma sem a leghasznosabb, van, aki ezért még áztatja is a magokat. A magok paleok, de mindent érdemes mértékkel fogyasztani. BB

  4. Én igazából a nyers kajákat részesítem előnybe, (csak mert nem kell vele pepecselni) zöldség, gyümölcs, olajos magok. Hosszútávon mi lenne a köveketzménye?

    1. Szerintem semmi káros következmény nem származik ebből, sőt vannak akik azt vallják, hogy sőőőőőt. Őseink sem sütöttek-főztek állandóan, ha a kérdést nem tápanyagösszetétel szempontjából közelíted meg, akkor a nyers étel evése nem kardinális kérdés. BB

  5. Nekem a sok hústól fölszökött a vérnyomásom, a gabonákra kb 20 éve allergiás vagyok, és sajnos az olajos magvakra is. Meg még sok mindenre, gyógyszerekre, gyümölcsökre, bár ahogy látom az nem is hátrány. Tanácstalan vagyok.

  6. Hát nálam sem működik annyira a paleó, mert a húsokat hetente max 2-3 alkalommal ehetem csak. Vércsoportom szerint vegának kéne lennem… Alig marad valami ehető, mert ugye a gabonákat, tejtermékeket, hüvelyeseket sem lehet, a magvakat is óvatosan a fitátok miatt… A zöldségek és gyümölcsök a fruktóz bevitel miatt problémát okoznak, erre vajon mi a magyarázat? Szerintem egyénileg kell mindenkinek kitapasztalnia mi az amit bír a szervezete, nem lehet egy kaptafára gyógyítani mindenkit..

  7. Segítséget kérek! Többször kipróbáltam krumpli helyett a csicsókát, sütve, főzve, de később inkább csak hétvégeken, ugyanis nagyon felfúj.Ez még a saját családomban is zavar, nemhogy máshol.
    (Nem számolva a nem igazán parfüm-illattal.) Ki tud a hatás kiküszöbölésére valami jó módszert? Köszönettel: Mikó Csaba

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.