Datolyás muffin

A receptet és képet Timi küldte 2012.02.03-án

Timi a receptet a datolyával együtt sütötte meg – én meg, hogy 100%-os legyen ez a szuper recept, a datolyát nem sütöttem együtt a sütivel!

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 1 evőkanál lenmagliszt (pellet)
  • 6 evőkanál gesztenyeliszt (pellet)
  • 10 dkg őrölt mandula
  • 1 marék durvára darabolt dió
  • 1 csapott mokkáskanál fahéj
  • 2,5 evőkanál xukor
  • 1/2 evőkanál kakaópor
  • 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 8-10 szem magozott datolya felaprítva
  • Fél citrom kifacsart leve

 Elkészítés:

  • A datolya kivételével (BB) először a száraz hozzávalókat keverd össze; ha a tésztához hozzákevered, akkor Nagyrészt paleo lesz a süteményed
  • Add hozzá a tojást, citromlevet, és  néhány evőkanál vizet, ha szükséges
  • Ezt a masszát  12-es szilikon muffin formába adagold
  • Előmelegített sütőben (régi típusú gáztűzhely) kb. 20 perc alatt süsd tűpróbáig
  • Sütést megelőzően a sütik tetejére lehet szórni szeletelt mandulát is (elhagyható!)
  • A muffinok tetejére még melegen halmozd és nyomkodd rá a datolyát

Timi megjegyzése: Néhány darabot lefagyasztottam, és ma próbaképpen egyet felmelegítettem mikróban, éppen olyan finom mint frissen.

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Datolyás muffin”

  1. Nagyon tetszik a recept, én is ki fogom próbálni. Viszont szerintem teljesen felesleges azzal szenvedni, hogy sütés után nyomkodjuk bele a datolyát, mert amit itthon kapni, az amúgy is aszalt, szóval ugyanaz a kategória, mint a mazsola. Az meg a többi aszalt-szárított gyümölccsel együtt úgy néztem, az eddigi receptekben is a tésztával sült, és ettől még nem lett „nagyrészt paleo”.

  2. Kedves Bori! A FB-ra beírt hozzászólásomat megismétlem:
    Itt most nem a paleolitikumról van szó – csak!!!, hanem is!!! – itt arról van szó, hogy a sütött gyümölcs tömény cukorrá válik. Ennyi az indok. Az aszalványok lassú folyamatban lesznek megszárítva, ezért kevésbé necces, mint a főzött gyümölcsök. A kezdő egyszer haladó lesz, nem árt, ha főzött-sütött gyümölcsök viselkedésével, legyen az akárki, már a kezdet-kezdetén megismerkedik. Ajánlom figyelmetekbe: http://paleovital.hu/?p=9365 Lekvár – „Enni vagy nem enni, ez itt a kérdés”. Egyébként azon a véleményen vagyok, hogy egyéni szabadság kérdése, hogy ki mennyi plusz cukorral terheli a szervezetét.

  3. Kedves BB!
    Nem teljesen értem a választ, mert én csak annyit mondtam, hogy a datolya aszalt gyümölcs. Tehát ha a mazsolát bele lehet sütni, akkor ezt is. Ha pedig ezt nem ajánlod, akkor a mazsolát se kéne. Lehet, hogy nem írják rá, hogy aszalt, de volt szerencsém arab országokban friss datolyát enni, és amit itthon, tálcásan, zacskósan, stb kapni, az nem az. Szóval nem általában a gyümölcsök belesütéséről beszéltem, hanem csak a datolyáról, mert az nem friss gyümölcs.

  4. http://paleovital.hu/?p=5392
    Kalácsom – óriás-vaníliás vagy óriás vaníliás-kakaós
    Ez a recept is jó példa arra, hogy az aszalt mazsolát sem javaslom belesütni a tésztába!
    Nem kétlem, hogy még régről maradt fenn olyan recept, amikor a mazsola és mindenféle aszalvány, meg friss gyümölcsök együtt sültek a tésztával. Ezért, ha ilyeneket még találsz 100% paleonak jelölve, akkor – elnézésedet kérem:-D Tudod szengab blogján folyik mindig a legidőszerűbb eszmecsere – ott alakul ki egyfajta követési trend, amit észérvekkel elfogadok, vagy ha nincs észérv, akkor nem. Így kerekedett ki a lekvár vita is. Talán már olvastad a Szendi blogos érdekességek között?! Tudod engem mindig az vezérel, hogy a legjobbat és a legkorszerűbbet közvetítsem felétek:-D Aszalt vagy nem aszalt, de a sütéskor a gyümölcsből már csak a tömény cukor marad meg. Ha a recepteknél következetlenséget látsz, akkor csak megköszönöm, ha szólsz, és átjavítom. Tudod, lassan 1 és háromnegyed éve vannak blogjaim, és még a mai napig a Paleolihletről való költözést „nem hevertem ki”. Úgyhogy tényleg mindig szóljál, előre is köszi, BB

  5. Sziasztok, most ismerkedem a paleoval. Így lenne egy kérdésem: tegnap készítettem muffint és sajnos nagyon pici maradt, nem fújta fel így magát mint ezen a képen! Mi lehet a baj, mitől lehet ez? Köszönöm a választ! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.