Saját készítésű torta más blogokon látott ötletek felhasználásával.
Hozzávalók:
- 8 púpozott ek. zöld banán liszt
- 4 db M-es tojás
- 1 kh. szódabikarbóna
- 1 ek. citrom
- 10 dkg 90%-os csokoládé
- 2 ek. kakaópor
- 2 púpozott ek. vaj
- 3 ek. víz
- 1 tk. xukor0stevia
- Sárgabarack gyümölcsvelő
Elkészítés:
- A vajat, a tördelt csokoládét és a kakaóport, a vízt tegyük vízgőz fölé és olvasszuk fel.
- A tojásokat egyben verjük fel habosra; ez jóval hosszabb ideig tart, mint külön felverni a fehérjét és belekeverni a sárgáját, de természetesen van, aki az utóbbi megoldásra esküszik!
- Óvatosan – szórással és lassú átkeveréssel elegyítsük el a lisztet a habbal.
- Elegyítsük a tésztába az olvadt csokoládé háromnegyed részét.
- Vajazzunk ki egy lehetőleg csatos sütőformát és szórjuk be kevés liszttel, hogy a tészta ne ragadjon a formába.
- 180 fokra előmelegített sütőbe tegyük a tésztát és vegyük vissza a hőfok beállítását közepes lángra, azaz 160 fokra.
- A torta 20-25 perc alatt kész lesz; tűpróbával ellenőrizzük.
- Vegyük ki a süteményt, és helyezzük tálcára.
- Kenjük be a tetejét pépesített natur sárgabarackkal – természetesen nem szezonban felengedett mélyhűtőssel!; ketté is vághatjuk a sütit és a két lap közé is lehet a barackot kenni.
- A maradék csokoládéval kenjük be a torta tetejét és hagyjuk megdermedni.
- Kínálhatjuk akár habbal is!
Korábbi verzió:
A receptet Timi küldte 2012.12.12-én
Hozzávalók:
- 15 dkg őrölt mandula
- 15 dkg őrölt kókuszreszelék
- 5 dkg lenmagliszt
- 10 dkg őrölt dió
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 3 evőkanál xukor
- 1,5 evőkanál natúr kakaópor
- 5 evőkanál mandulanez – természetesen fokhagyma, mustár és bors nélkül, a sóval nincs gond, csak keveset!
- 4 db tojás egyben
- 1 evőkanál zsiradék felolvasztva (jászvaj (ghee), kókusz-, vagy libazsír)
- 10 dkg 90%-os csokoládé édesítve
Elkészítés:
- Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a többi alkotóelemet
- Szilikon (bezsírozva!), vagy zsírpapírral kibélelt formában – előmelegített sütőben, tűpróbáig, süsd a tésztát – kb. 40 perc
- Bevonhatod gőz fölött felolvasztott paleosan édesített csokival
Jajj olyan jól fel tudja dobni ezeket a sütiket egy ilyen sütőforma! Csak attól tartok, hogy mindenféle műanyagszármazék oldódik a kajába a sütés során. Ti mit tudtok erről?
Kedves Gabi! Lehet kapni hagyományos szív-alakú sütőformát is. Szerintem nem kell félni a szilikonos formától, csak jó minőségű (drága) formát kell venni (WestEnd, Campona – Budapesten). Én már nem használok szilikonost, mert mindegyiknek az anyaga egy idő után „elfáradt”, és eltört. BB
A mandulanezt tudnám valamivel helyettesíteni?
Én úgy tudom, a torta nevét Sacher-nek írják.
A Sacher tortában sárgabaracknak is kellene lennie…
Akkor tegyél bele; bár a tortába tett főzött gyümölcs már nem igazán paleo. Szia, BB
Úgy lesz igazán Sacher, ha a kés tortalapot kettévágod és megkened a közepét cukrozatlan (natúr) sárgabaracklekvárral….. na, így már teljes a Paleó életérzés 😉
mi az a mandulanez?
Mandulanez = mandulakrém http://paleovital.hu/?p=5834 – Itt olvashatod!