A receptet Paleolga küldte 2012.02.17-én
A kép a Google images-ről való
Hozzávalók:
- 3 db tojás
- 30 dkg darált dió
- 5 dkg darált hántolt mandula
- 1 evőkanál gesztenyeliszt
- 1 púpozott evőkanál mazsola
- 1 púpozott evőkanál aszalt vörös áfonya
- 6 szem felkockázott datolya
- 2 közepes alma
- xilit/xukor
- Kakaópor
- Szódabikarbóna
- Vaj/ghí
- 1 evőkanál olíva olaj
- Fűszerek: fahéj/őrölt szerecsendió/mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
- A mazsolát, vörösáfonyát, datolyát áztasd be 1 órára
- 3 egész tojást keverj össze 1,5 evőkanál xilittel, 1 lapos kávéskanál szódabikarbónával, 1 kávéskanál fűszerrel és 3 púpozott evőkanál kakaóporral
- Nagy lyukú reszelőn reszelj bele 2 darab almát, önts hozzá kb. 10 dkg olvasztott vajat és 1 evőkanál olíva olajat – A sült gyümölcs cukorként fogyasztandó!
- Keverd ebbe az alapba az aszalt gyümölcsöket és annyi darált diót, mandulát, gesztenyelisztet keverj hozzá (kb., mint a hozzávalók felsorolásában), hogy közepesen kemény állagú, kenhető, de nem túl folyós masszát kapj
- Ezt öntsd egy kivajazott jénai sütőedénybe és kb. 1,5-2 cm vastagságban terítsd szét
- Előmelegített sütőben, alsó rácsra helyezve 150 fokon 25 perc alatt fog megsülni
- A kész süteményt kihűlés után a jénai edényben egy éjszakára hagyd a hűtőben, majd másnap csoki bevonatot önts rá, amit ízlés szerint, kb. 1,5 kanál xilitből, 2 púpozott kanál kakaóból 5-7 dkg vajból és a lassú tűzön való főzés során folyamatosan hozzáadott pici vízzel készíthetsz. Az arányokat készítés közben lehet változtatni, a lényeg, hogy sűrű, sima, krémes állagú legyen. 2 óra hűtés után a süteményt apró kockákra lehet szeletelni, ha nagyon krémes, akkor egyesével muffin papírkosárkákba teheted.
Natúr kakaóport használtam: http://vitamintippek.blogspot.
Soha nem mertem jénait előmelegített sütőbe tenni, attól tartottam, ha nem fokozatosan melegedik, hanem beteszem a forró rácsra, szétapattan. Mindig tanul az ember valamit. 🙂
Én 100 g aszalt vörös áfonyával és egy marék mazsolával készítettem el. Megvettem hozzá a datolyát is, de amikor megkóstoltam nélküle, akkor jobban ízlett. 🙂
Isteni finom az illata, amikor elkészül! Az egész lakásban kellemes dió-mandula illat volt.
Nagyon jó!
Köszönöm a receptet! 🙂
Hogy értsem azt, hogy egy leveses kanál? Ezzel a mértékegységgel még nem találkoztam 🙂 Merőkanál, evőkanál…?
Isten bizony átnéztem a receptet, – evőkanál van mindenütt írva 😀 Szerintem valahol másik receptben láthattad. Szólj és javítom. Mindig megköszönöm a lektorálást 😀 BB
Kedves BB!
Idézlek: „1 leveses kanál olíva olaj”
DE ettől még remek a blogod. 🙂 🙂
Köszi 😀 Javítom 😀