A receptet és a képet P. D. Timi küldte 2012.05.11-én
Hozzávalók:
- 10 dkg mandula megőrölve
- 4 evőkanál porított xukor; vagy 2 evőkanál méz vagy szirup (TED)
- 1 evőkanál kakaópor
- 4 tojásfehérje
- 3 dkg mandula a díszítéshez – elhagyható!
Elkészítés:
- Verd fel kemény habbá a tojások fehérjét
- Az őrölt mandulát keverd össze a porított xukorral/mézzel, és a kakaóporral, majd óvatosan forgasd bele a habba
- A masszát töltsd egy közepes nylon zacsiba, csípd le az egyik csücskét és a szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe pici kb 50 Ft-os nagyságú pacákat nyomkodj
- Fél órát szárítsd őket a levegőn, majd előmelegített sütőben, alacsony hőfokon 14 perc alatt süsd meg
Sütés közben, elkészülhet a csokikrém:
- 1 dl sűrű zsíros kókusztej
- 1 ek. kókuszkrém
- 1 ek. kakaópor
- 2 csapott ek. xukor
- 5 kocka étcsoki (kb. 2.5 dkg)
Végül:
- A hozzávalókat csomómentesen keverd el, majd lassú tűzön melegítsd össze.
- Lehűlve tedd a hűtőbe, majd mikor már csak a krém közepe folyás, keverd össze az egészet, hogy kenhető legyen.
- A süti pacákat teljesen hagyd kihűlni, különben szétmorzsálódnak
- Egy éles, vékony pengéjű késsel, könnyen le lehet választani a papírról
- A krémmel összeragasztott sütiket tedd vissza a hűtőbe, nem szeretik a párás meleget
- Végül még nyomkodhatsz a sütibe mandula szemeket
Jól néz ki! Meg is csinálnám, de ti hol vesztek mandulát? Az aldiban felment az ára a lidlben meg megszünt a pucolt darált mandula, ami egész jó áron volt. 3000 Ft kilója, ahol csak látom, de ennél inkább több. Ha van olcsó beszerzési helyetek, kérlek osszátok meg! Köszi
Szia !
Őrölt mandulát piacon szoktam venni , mégpedig a Vámház körúti piacin, ahol darálnak török mogyorót , mandulát, diót, mákot.
a piacon jobbra hátul ,
Azért elég vicces a kép a sütiről. 😀 De biztos nagyon finom volt!
Szia BB!
Mandulalisztből milyen ez a süti? Kell hozzá adni valami zsiradékot?
Szerintem erre a kérdésre csak Timi tud válaszolni, mert én még nem sütöttem meg. Jónak kell lennie a mandulalisztnek is?! BB
Bermar!
Mi nem is nagyon veszünk mandulát, szinte csak a pelleteket használjuk.
Nektek ropogós lett?
Sziasztok!
Azt meg tudjátok mondani, hogy az alacsony hőfok mit jelent? 50 fokon, mint mondjuk a habcsók készül vagy 150 fokon süljön? Előre is köszönöm!
A maracoon (bár még soha nem sütöttem meg) habcsókfélének néz ki, tehát a recept írója biztosan a legalacsonyabb – szárítás-sütés – fokozatra gondolhatott. A piskótáknál szoktam írni, hogy előmelegített sütőt vedd vissza közepes lángra. Remélem, hogy segítettem. BB
Köszi BB!:)
Nagyon finom lett egyébként, de szerintem kicsit sok volt a négy tojásfehérje, mert nagyon folyós volt és hiába hagytam hűlni, alig tudtam felszedni a papírról, meg nem lett olyan szép alakja, inkább ronda, de finom:)
A 4 tojás sárgája jó csokikrém készítéshez. A tojássárgákat göz felett, 4Tk Xilittel folyamatosan keverni, ha kivilágosodott és besürüsödött, 5 dkg jó minöségü étcsokoladét hozzáadni, tovabb keverni, ha túl sürü, cocomas-szal javitható az állaga.
Egyetértek. A csokikrémeknél megnézem, hogy ez a verzió szerepel-e. Ha nem, akkor beteszem, rád való hivatkozással. Köszi, Márta