A receptet Paleolga küldte 2012 májusában
A kép a Google images-ről való
- Kb. 10 dkg (8 leveses kanálnyi) diót sós vízben áztass több óráig (min 12-max 36 óra) /Én előző este áztattam be és másnap délelőtt láttam neki a pástétom készítésnek./
- Az áztatott dióról öntsd le az áztatóvizet (Ha erős vízsugár alatt még le is öblítjük, akkor több diószemről magától leválik a vékony cellulóz hártya, amit tudtommal egyébként sem tudnánk megemészteni.)
- A diót reszelőn reszeld le (lehet kávédaráló vagy aprító gépben is; ami miatt jobb a reszelő, az, hogy a reszelő apró lyukai összegyűjtik a cellulóz hártya jó részét, így az nem kerül bele a pépbe)
- A dió pépet tedd bele egy mixelésre alkalmas, magas falú edénybe
- Tegyél hozzá kb. 15-20 dkg, vízzel leöblített olaj bogyót (Lidl-ben kapható Baresa, 490 gramm töltősúlyú, üveges, zöld olajbogyót vettem, ennyiből 3 alkalommal tudtam pástétomot készíteni.)
- Friss bazsalikom levelet is tégy bele (a Pennyben vettem cserepeset, az ágak tetején lévő, 4-5 levelet tartalmazó friss hajtásokból 3-4-et használtam) és/vagy petrezselyem levelet
- 4 evőkanál olíva olajat, 1 evőkanál kókuszzsír kerül a keverékbe
- Sót, koriander mag őrleményt vagy ízlés szerint más fűszert is adj hozzá
- Az egészet turmixold össze, és felhasználásig dobozban a hűtőgépben tárold
Jól használható: – kirándulásra, piknikre, pl. tojás nélkül, alacsony hőfokon, főleg lenmaglisztet és egyéb magliszteket (plusz vizet és 1-2 kanálnyi zsiradékot/olajat) tartalmazó, 3 mm vékonyságú, köménymagos lepénykenyérre kenve; továbbá más paleo kenyerekre
Köszi a receptet, a múlt héten elkészítettem. Nekem nagyon bejött, reggelire kiváló volt!