Gádzsar halvá – Indiai répa halva

halwarépából
A kép a Google images-ről való

Ez egy igen népszerű indiai édesség. Gádzsar halvá – angolul: gajar halwa –  az indiai neve. Nem kell bele más fűszer, csak kardamom mag, ettől lesz olyan indiaias íze. De ettől függetlenül mindenki ízesítheti még fahéjjal, vagy amit szeret.

Az alsó képet MW-től kaptam!

Hozzávalók:indiairépahalva

  • 25 dkg sárgarépa reszelve (az indiai répa piros, nem narancssárga, más az íze – édesebb – és az állaga is. De ebből is nagyon finom lett!)
  • 2 dl kókusztej
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál xukor
  • 1 marék mazsola
  • 1 teáskanál kardamom mag, a héjából kifejtve, csak a mag
  • Fél evőkanál ghí (ez lehet vaj is, de a ghí indiaibb ízt ad)
  • A díszítéshez vágott pisztácia (nem sós) és mandula

Elkészítés:

  • A mazsolát áztassuk be egy kis vízbe, hogy felduzzadjon
  • A reszelt répát főzzük kicsit a vízben, és 10 perc múlva adjuk hozzá a kókusztejet, és főzzük azzal is tovább. Jó sokáig kell főzni, hogy szinte teljesen beszívja a folyadékot a répa/elpárologjon a nedvesség
  • Úgy félidőnél bele lehet szórni a xukrot, mazsolát, kardamom magot, beletenni a ghít
  • Amikor készen van (pépes állagú, nem csontszáraz, de nem is lé), akkor még melegen vagy langyosan kell tálalni; Szórjuk a tetejére a magokat
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.