A kép a Google images-ről való
Ez egy igen népszerű indiai édesség. Gádzsar halvá – angolul: gajar halwa – az indiai neve. Nem kell bele más fűszer, csak kardamom mag, ettől lesz olyan indiaias íze. De ettől függetlenül mindenki ízesítheti még fahéjjal, vagy amit szeret.
Az alsó képet MW-től kaptam!
- 25 dkg sárgarépa reszelve (az indiai répa piros, nem narancssárga, más az íze – édesebb – és az állaga is. De ebből is nagyon finom lett!)
- 2 dl kókusztej
- 1 dl víz
- 1 evőkanál xukor
- 1 marék mazsola
- 1 teáskanál kardamom mag, a héjából kifejtve, csak a mag
- Fél evőkanál ghí (ez lehet vaj is, de a ghí indiaibb ízt ad)
- A díszítéshez vágott pisztácia (nem sós) és mandula
Elkészítés:
- A mazsolát áztassuk be egy kis vízbe, hogy felduzzadjon
- A reszelt répát főzzük kicsit a vízben, és 10 perc múlva adjuk hozzá a kókusztejet, és főzzük azzal is tovább. Jó sokáig kell főzni, hogy szinte teljesen beszívja a folyadékot a répa/elpárologjon a nedvesség
- Úgy félidőnél bele lehet szórni a xukrot, mazsolát, kardamom magot, beletenni a ghít
- Amikor készen van (pépes állagú, nem csontszáraz, de nem is lé), akkor még melegen vagy langyosan kell tálalni; Szórjuk a tetejére a magokat