Paradicsom aszalása

A módszer leírását és képeit Bubu küldte 2012.08.10-én

paradicsomaszalása

Az érett házi termésű (paleo) paradicsomokat nagyságtól függően felezzünk el, harmadoljuk, vagy negyedeljük, tepsibe rakjuk, és légkeveréses villanysütőben résnyire nyitott ajtónál 5 órán át  60 fokon aszaljuk

  • A tartósítás: olíva olaj, meg egy kis bazsalikom (elhagyható) –> extra szűz olíva olajjal kell felönteni az üvegekbe rakott aszalt paradicsomot
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Paradicsom aszalása”

  1. Én még nem aszaltam paradicsomot, de szoktam vásárolni olyat, amit vékony fokhagymaszeletekkel ízesítettek. (olasz termék).
    Két-három db szárított, fokhagymás paradicsomot felaprítva a tepsiben sűlt húsokhoz szoktam keverni, isteni ízt ad nekik.

  2. Sziasztok,
    Gyakorlott „sun-dried-tomato” készítő vagyok 🙂
    Ha elfogadtok egy jó tanácsot, akkor lucullus paradicsomból készítsétek.
    A paradicsomokat félbe kell vágni, a hüvelykujjunkkal „kikanalazzuk” belőle a magokat és a lét (így tud majd kiszáradni!). Szépen egyesével sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét olivaolajjal megloccsantjuk és provanci fűszerkeverékkel (vagy oreganó, bazsalikom, kakukkfű) megszórjuk. Én zárt ajtók mögött aszaltam, 90-100C-on és bizony 8 óra hossza, légkeveréssel.
    De megéri, nagyon!!!!
    Eltevése: na most jöhetnek a fokhagymagerezdek, az olivaolajba tesszük, a paradicsomokkal együtt. Egy-egy rozmaring ágacska is mehet bele 🙂
    Kb. 20kg paradicsomot szoktam eltenni, de mindig előbb elfogy, minthogy kitavaszodna…

  3. …az előbb elflejetette, hogy úgy tegyétek a tepsibe, hogy NE érjenek össze, mert ott nem tudnak kiszáradni. Tehát egymástól kellő távolságra.
    Félidőben pedig át kell fordítani.
    Ufff

  4. sziasztok!
    én aszalógépbe szoktam paradicsomot aszalni, felszeletelem 1 centi vastag szeletekre, néhány napon keresztül éjszakára elindítom és kész is. sütőt nem próbáltam, de nekem egyszerűbben hangzik mint a sütő, és nem túl drága egy masina, és hamar megtérül, főleg ha az ember paleózik 🙂
    én úgy raktam el, hogy beleraktam egy lazán záródó műanyag edénybe egy marék aszalt paradicsomot, tavaly nyár óta megvan, néha bekapok egyet, de még mindig nincs baja…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.