A recept és a képek Willson blogjáról valók – 2012.08.16.
A bolti zacskós levesek praktikusak és finomak is, de sok adalékanyagot tartalmaznak.
Egy kedves ismerősöm hívta fel rá a figyelmemet, hogyan kell házilag, később gyorsan leforrázható levesport készíteni. Irodába, kirándulásra, kempingezésre, edzésre vihető,
és csak forró vizet kell hozzájuk adni, kész is a leves … (Willson)
Zöldségleves:
Hozzávalók:
- 300 g hagyma
- 200 g póréhagyma
- 500 g sárgarépa
- 300 g zellergumó
- 300 g petrezselyem gyökér
- 2 csomó petrezselyem-zöld
- 100 g tengeri só
- Ízlés szerint gyömbér, kurkuma, bors, fokhagyma stb.
- Kókuszzsír a tároláshoz
Elkészítés:
- A zöldségeket tisztítsd meg és géppel reszeld le
- A hagymát, fokhagymát, petrezselyem zöldet vágd apróra
- Terítsd el sütőpapírokon és tedd ki a tűző napra aszalódni (gézzel takard le a rovarok ellen)
- Este, hogy teljesen kiszáradjon, légkeveréses sütőben 50 fokon szárítsd készre (nem légkeverésesben a legkisebb lángon! BB)
- Tedd hozzá a sót, a fűszereket, és kávéőrlőn daráld porfinomságúra
- Szitáld át – a finomabb megy a forrázható adagba, a durvább leves-mixnek főzéshez
- A finomabb levesport keverd össze pár kanál kókuszzsírral, így megtartja az aromáját, mivel az illatanyagok zsírban oldódnak …, meg a zöldségleves ízletesebb is lesz
- Jól zárható, csatos üvegben hűtő nélkül is tárolható
Húspor:
- Pulyka melle husit daráld le, és kevés vízzel, pici sóval kissé főzd át, szűrd le, és ezután tedd ki a zöldségek mellé száradni, majd ezt is morzsálhatóra szárítottam a sütőben a többivel együtt
- Külön daráld le, és rakd üvegbe
„A puding próbája az evés”
Egy kiskanál zöldségpor, egy kiskanál húspor, lobogó forróvíz és kész az „erő”leves.
Egy tojás sárgája mehet bele levesbetétnek!
Szia Márta! Az a kérdésem, hogy a húspor is gond nélkül eláll? Köszönöm 🙂
Kedves Mandula, Fogalmam sincs. Ha abból indulok ki, hogy a szárított hús eleink egyik fő eledele volt, akkor igen. A kísérletet nem lehet megúszni. Még soha nem olvastam erről. Márta
Paleo bagett
Legújabban nem teszek vizet a sütő aljába.Sokkal szebb lesz a kenyér formája.Igaz nem lesz vastag a héja,de nem terül szét az utifümag liszttől.